19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Baņķieri brīdina, ka Latvijai draud kļūt par maksātnespējas lielvalsti
Baņķieri brīdina, ka Latvijai draud kļūt par maksātnespējas lielvalsti
Autors: BNA.LV / 6. februāris 2014, 16:41
Ja Saeima atbalstīs Maksātnespējas likuma grozījumos ietverto tā saucamā nolikto atslēgu principa ieviešanu Latvijā, hipotekārie kredīti nebūs pieejami arī tādiem iedzīvotājiem, kuriem ir stabili ienākumi un laba kredītvēsture.


Nolikto atslēgu princips ir iespēja segt kredītu, atdodot bankai īpašumu, pat ja tā vērtība nesedz visu kredīta summu. Banku pārstāvji uzskata, ka šis princips izkropļotu kredītdevēju un kredītņēmēju attiecības, jo tas spiestu banku uzreiz rēķināties ar kredītņēmēja iespējamo maksātnespēju, nevis aizņēmēja ienākumu stabilitātes izvērtēšanu.

Latvijas Komercbanku asociācija nosūtījusi vēstuli ar šādiem brīdinājumiem Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, bijušam ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdim Jānim Ozoliņam. Vēstuli parakstījuši tādu banku kā ''SEB bankas'', ''Privatbank'', ''Citadeles'', ''Rietumu bankas'', ''Nordea'' Latvijas filiāles, ''Swedbank'', ''Trasta komercbankas'', ''DNB bankas'', ''ABLV Bank'' un citu banku vadītāju vai valžu locekļi. Vēstuli parakstījis arī Mārtiņš Bičevskis, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents.

Banku pārstāvji brīdina, ka Latvija starptautiskā mērogā varētu kļūt par maksātnespējas lielvalsti – vietu, uz kuru brauc citu valstu pilsoņi, lai viegli atbrīvotos no savām kredītsaistībām. Šāda situācijas attīstība nozīmētu Latvijas reitingu kritumu ''Doing Business'' sarakstā.

Baņķieri īpaši brīdina, ka nolikto atslēgu princips radītu nelabvēlīgu sociālu situāciju, jo būtu daudz gadījumu, kad tiek atteikti kredīti cilvēkiem ar stabiliem ienākumiem un labu kredītvēsturi.

Kopumā tika iesniegti 111 priekšlikumi Maksātnespējas likuma grozījumiem, kuros daudzas normas atrunā fizisko personu maksātnespējas jautājumus.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Maksātnespējas likums, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats