23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Advokāts: liecināšana pret klientu ir apšaubāma darbība
Advokāts: liecināšana pret klientu ir apšaubāma darbība
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 4. februāris 2014, 11:19
Advokātam jāpilda klienta vēlmes, nevis jāsadarbojas ar prokuratūru un jāliecina pret klientu tiesā – striktu viedokli tā dēvētajā Lemberga prāvā pauda liecinieks, zvērināts advokāts Jānis Zelmenis.


Procesa dalībnieki J. Zelmeni padziļināti iztaujāja par Šveices advokātu Rudolfu Meroni, par viņa funkcijām, pienākumiem, darba stilu un attieksmi pret darāmo, par šveicieša kompetenci un profesionālām iemaņām. R. Meroni vēlmi sniegt apsūdzošas liecības pret saviem klientiem J. Zelmenis skaidroja ar šveicieša centieniem saglabāt kontroli pār Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumiem, raksta NRA.lv.

Personīgas intereses

«Jebkuram advokātam ir kaut kādas robežas. Ja tev bija klienti, projekti beidzās vai beidzās kriminālprocesa dēļ – nu esi tik pieklājīgs un atkāpies. Jā, nu, nesanāca, klientam radās problēmas. Bet liecināšana pret klientu ir ļoti apšaubāma. Viņš [domāts Meroni] darīs jebko. Viņš jau uzradās kā aktīvu saimnieks. Viņš lemj, kam pārdot vai nepārdot, vai vest sarunas ar Vitol vai nevest. Tāds ir viņa uzvedības modelis. Viņš ir tas, kas lemj, un viņš risina jautājumus. Kaut gan īstenībā viņam būtu jākonsultējas ar klientiem, jāizpilda viņu vēlmes. Vienmēr advokātam ir svarīgs jautājums, kas ir tavs klients – absolūti būtiskākais jautājums, jo, ja tu esi advokāts, tev ir jāsaprot, ka tu darbojies klienta interesēs, lai cik tas sarežģīti nebūtu. Sāc ar to, kurš apmaksā tavus rēķinus; beidz ar to, no kā tu saņem instrukcijas.

Advokāts pelna, pirmkārt, ar honorāriem, tās ir viņa intereses. Otrkārt, viņš pelna no darījumu komisijām. Tā ir viņa dzīve. Tā viņš pelna sev iztiku un nodrošina sev materiālos labumus. Kā advokāts es atteiktos liecināt par saviem klientiem. Šajā gadījumā es redzu zināmu kopsakarību: viņš [domāts R. Meroni] liecina pats savās interesēs, lai panāktu savus mērķus, un tas ir acīmredzami. Vismaz man,» emocionāli savu izpratni par R. Meroni interesēm tiesai skaidroja J. Zelmenis.

Deloitte atņēmis biznesu

R. Meroni sniedzis apsūdzošas liecības prokuratūrā un tiesā ne tikai pret A. Lembergu, bet arī pret J. Zelmeni. Advokāts R. Meroni negatīvo attieksmi pret sevi skaidroja ar šveicieša nepatiktu pret savu konkurentu, kura dēļ būtiski samazinājies R. Meroni bizness Ventspils tranzīta uzņēmumos. Pēc J. Zelmeņa teiktā, deviņdesmito gadu beigās viņa pārstāvētā starptautiskā auditorkompānija Deloitte iesaistījās Ventspils naftas finansiālas darbības modeļa analīzē un konstatējusi, ka R. Meroni ieviestā akciju sabiedrības finanšu un nodokļu politika ir neprofesionāla.

«Pateicoties Deloitte ieviestām shēmām, Meroni zaudēja būtisku savu biznesa daļu. Es domāju, ka pat lielāko. Lai ko viņš arī subjektīvi nav par mani teicis, ir jāsaprot, ka Deloitte konstatēja, cik neprofesionāli strādā Meroni ar savām ārzonu kompānijām un organizē starpnieku biznesu starp Ventspils naftu un klientiem. Tas ir tas, ar ko es varētu izskaidrot, kāpēc viņš nav vienaldzīgs, jo Deloitte personā viņš sastapās ar kompetentu profesionālo pakalpojumu sniedzēju.»

J. Zelmenis tiesā norādīja, ka R. Meroni ļoti vienkāršojis starpniecības uzņēmumu shēmas: «Neprofesionalitāte izpaudās veidā, kā tika uzbūvēts starpniekuzņēmums. Anglijā izveidota aģentu sabiedrība, kura strādāja kā banāls ofšors. Šajā Rudolfa Meroni izgudrojumā bija viena problēma – viņa klienti nespēja saņemt legālas dividendes no uzņēmējdarbības.»

Spējīgs avantūrists

Tomēr J. Zelmenis arī paslavēja R. Meroni par to, ka, tieši pateicoties viņam, Ventspils tranzītbiznesā iesaistījās Deloitte: «Es nekad nebūtu strādājis veiksmīgi ar Ventspils klientiem, ja Rudolfs Meroni kopā ar Gintu Laiviņu nebūtu 1998. gadā uzrunājuši Deloitte. Es gribētu teikt, ka labākais, ko es par viņu [R. Meroni] varu pateikt – viņš man atgādina ļoti spējīgu avantūristu. Kas ir avantūrists? Avantūrists ir cilvēks, kas savās interesēs uzņemas ļoti augsta riska projektus vai spēlē uz augstākām likmēm un nemaz nesamēro to ar realitāti vai likumiem un principiem. Cilvēks, kas savam labumam darīs jebko, lai sasniegtu savu mērķi, neskatoties uz to, cik augsti riski nebūtu. Tā es vērtētu viņa darbošanos pēc 2007. gada un viņa liecības, tajā skaitā arī attiecībā uz mani, jo tās es būtībā uztveru kā savu konkurentu liecības, kas apstiprina Deloitte sniegto pakalpojumu kvalitāti.»

Pie vīna pudeles

Tiesā J. Zelmenis atklāja, ka sūrais darbs klientu interesēs ļāvis vispusīgi iepazīt arī citus ārvalstu kolēģus. Taujāts par ārvalstu advokātiem Adrianu Kuntsleru un Stefanu Šmidtu, J. Zelmenis teica: «Esmu ļoti intensīvi ar viņiem strādājis. Es esmu bijis gan viņu birojos, gan mājās, gan slēpojis un pazīstu viņu draudzenes un sievas, un esmu bijis banketos un restorānos. Profesionāli strādājis, naktis nenakšņojis, sēdējis Deloitte birojā kopā pie vīna pudeles ne vienu reizi vien.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Deloitte, Jānis Zelmenis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats