25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Eiropas Savienībai draud cūku embargo
Eiropas Savienībai draud cūku embargo
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 27. janvāris 2014, 17:50
Ir piepildījušās Lietuvas veterinārā dienesta bažas, kuru dēļ kaimiņi centās izdzīt cauri Briseles gaiteņiem utopisko ideju par cūku žoga būvēšanu uz robežas starp Baltijas valstīm, Poliju un Krieviju, Baltkrieviju.


Lietuvas dienvidos, Alitus reģionā, ceturtdien nomedītas divas ar Āfrikas cūku mēri slimas cūkas, tātad aizliegums jebkāda veida gaļas izstrādājumu ievešanai no austrumiem un dažādi sanitārie pasākumi austrumu robežas aizsardzībai nav bijuši pietiekami efektīvi.

Abi Eiropas Savienības (ES) kaimiņi tagad noteikuši simetrisku aizliegumu attiecībā uz Lietuvā audzētās cūkgaļas ievešanu, un te grūti pārmest Krievijai un Baltkrievijai, ka tās rīkojas, politisku motīvu vadītas. No veterinārās drošības viedokļa, šāds aizliegums ir pamatots, NRA.lv atzīst Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis. Turklāt šonedēļ Krievijas sankcijas var skart visu ES cūkkopības nozari. Āfrikas cūku mēra kontekstā Krievijas un Baltkrievijas atbildīgie dienesti izskata jautājumu par attieksmi pret ES cūkgaļu kopumā, jo savienībā, kā zināms, ir brīvais tirgus un brīva preču kustība.

Šajās dienās turpinās intensīvas konsultācijas par turpmāko rīcību – gan Muitas ūnijā, gan Baltijas valstu un Polijas starpā. «Katrā ziņā šī mums būs kopīga un ilglaicīga problēma – Krievijai, Baltkrievijai un Baltijas valstīm,» rezumē M. Balodis.

Āfrikas cūku mēris ES nav ievazāts pirmo reizi. Septiņdesmitajos gados ar to sasirga Spānijas cūkas, un vīrusa apkarošana turpinājās 25 gadus. Bet joprojām šis mēra paveids ir sastopams uz Itālijai piederošās Sardīnijas salas. Tur bīstamās cūku kaites apkarošanai atmests ar roku. Vien noteikts pastāvīgs aizliegums izvest salā audzēto gaļu uz kontinentu. Cūka, kas augusi Sardīnijā, tur arī tiek apēsta vai saslimšanas gadījumā iznīcināta.

Latvijā pagaidām šī slimība nav konstatēta, tikai klasiskais cūku mēris. Kā ziņo PVD, kopš 2013. gada jūnija Latvijā uz Āfrikas cūku mēri izmeklētas 1029 meža cūkas un 28 mājas cūkas. Rezultāti līdz šim bijuši negatīvi. Ņemot vērā, ka slimība jau ir pavisam tuvu – tepat Lietuvā, PVD aicina medniekus visā Latvijas teritorijā būt īpaši vērīgiem un ziņot par kritušām vai aizdomīgām meža cūkām. Visu aizdomīgu gadījumu izmeklēšanas izmaksas sedz PVD. Lai nepieļautu iespējamo slimības izplatību, PVD aicina turētājus cūku novietnēs aizliegt iebraukt transportlīdzekļiem, kuriem nav veikta ritošās daļas dezinfekcija, kā arī neielaist savā teritorijā nepiederošas personas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cūkas, Eiropas Savienība, Māris Balodis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats