28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Likumu rakstīt nepalīdz, tikai konsultē
Likumu rakstīt nepalīdz, tikai konsultē
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 10. janvāris 2014, 11:24
Jauno veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz ieviest obligātu veselības apdrošināšanu, Veselības ministrijai palīdzējuši rakstīt konsultanti. VM skaidro, ka konsultāciju uzņēmums vien veicis pētījumu, kura rezultāti izmantoti koncepcijas izstrādāšanā un tālāk arī likumprojekta izstrādē.


Veselības aprūpes finansēšanas likums nonācis Saeimā, un janvāra beigās to sāks izvērtēt Saeimas Sociālo un darba lietu komisija – visticamāk, izskatīšana nebūs raita, jo sagaidāmas spraigas diskusijas, ņemot vērā izskanošo kritiku, īpaši pēdējā laikā. Likumprojektu kritizē gan pacientu tiesību eksperti, tiesībsargs, gan ģimenes ārsti. Galvenā likuma būtība ir ieviest tādu veselības aprūpes finansēšanas modeli, kas paredz plānveida veselības aprūpes saņemšanas iespējas saistīt ar nodokļu nomaksu.

Veica analīzi

Veselības ministrijā starptautiskā revīzijas, nodokļu un biznesa konsultāciju uzņēmuma KPMG Latvijas birojs KPMG Baltics viesojās arī šonedēļ, iepazīstinot interesentus ar ārzemēs – Nīderlandē, Amerikā un Lielbritānijā – veiktu pētījumu Vērtību paradigmu pārmaiņas veselības aprūpē. Pētījums noritējis valstīs, kurās veiktas reformas veselības aprūpē, tostarp ieviesta obligātā veselības apdrošināšana, ko plānots šogad realizēt arī Latvijā. Uzņēmuma pārstāvji skaidroja: pētījuma mērķis ir atbildēt uz jautājumu, kāds ir visefektīvākais maksājumu modelis, lai sasniegtu augstus rezultātus veselības aprūpē un efektīvi izmantotu finanšu resursus.

Veselības ministre Ingrīda Circene, iepazīstinot ar ekspertiem, sacīja, ka pirmais solis situācijas uzlabošanā Latvijā ir veselības finansēšanas likums, kura izstrādē bijusi nepieciešama pieredze. «Kopā ar KPMG veidojām anotāciju jaunajam likumprojektam [...], jābūt zinātniski pamatotiem kritērijiem,» teica ministre.

Konsultē vai raksta priekšā?

Veselības ministrija skaidro, ka gluži likumprojektu vai tā anotāciju konsultanti nav rakstījuši, tikai veikuši pētījumu. «KPMG veica pētījumu par tehniskajiem risinājumiem šim likumprojektam, kas paredz ieviest jaunu sistēmu,» stāsta VM speciālists Oskars Šneiders, «balstoties uz viņu analīzi, ņemot vērā viņu redzējumu, tika izstrādāts likumprojekts.» Tātad ekspertu teiktais ticis ņemts vērā «idejiski, kā redzējums reformas ieviešanai». «Bet likumu un tā anotāciju, protams, rakstīja paši ministrijas speciālisti,» uzsver O. Šneiders.

Veselības ministrijā neesot informācijas, kāpēc tieši šis uzņēmums izvēlēts minētā darba veikšanai un vai tas arī ko maksājis. Par to atbildīga Valsts kanceleja. Vakar NRA.lv neizdevās noskaidrot pētījuma vai pētījumu, vai konsultāciju apmaksas aspektus. Arī ar KPMG Baltics pārstāvjiem sazināties neizdevās.

Valsts kancelejas informācija liecina, ka pētījumus dažādās jomās veikušas virkne dažādu konsultāciju un pētījumu firmu, piemēram, KPMG Baltics pirms pāris gadiem pētījis augstākās izglītības eksportspēju. Dažādus jautājumus medicīnas jomā pētījusi arī firma Konsorts – par veselības aprūpes pakalpojumu eksportspēju.

VM pret mītiem

Tas, ka konsultāciju uzņēmums «palīdzējis likuma anotācijas uzrakstīšanā», uzmanību piesaistījis tāpēc, ka pašlaik jaunais likumprojekts izraisījis sabiedrībā pretrunīgu reakciju un dažādus vērtējumus, tostarp skarbu kritiku. Lai atspēkotu savu ieceru pozitīvu ietekmi uz sabiedrību, VM izplatījusi mītu atspēkojumu «idejas pretiniekiem, kuri turpina biedēt sabiedrību ar it kā gaidāmajām negatīvajām sekām». Par šiem idejas pretiniekiem varētu tikt uzskatīti virkne ģimenes ārstu, kuri pēdējās nedēļās rīkojuši publiskas diskusijas, vērtējot jaunā likumprojekta ietekmi uz sabiedrību – kopumā šo likumu nodēvējot par sabiedrības veselībai kaitniecisku.

VM savukārt norāda, ka plānveida veselības aprūpes sasaistīšanas ar nodokļu nomaksu mērķis tieši ir sociālais taisnīgums un solidaritāte, kas, likumu ieviešot, nekādi nemazināsies. Tāpat nekādi necietīšot trūcīgi cilvēki, jo likumā noteiktas sabiedrības grupas, kuras tiks apdrošinātas no valsts puses.

VM par mītu nosaukusi arī ierosmi pieaicināt neatkarīgus starptautiskos ekspertus un veikt sabiedrisko apspriešanu. Darbs pie koncepcijas par veselības aprūpes finansēšanas maiņu ilga teju divus gadus, kuru laikā notika plašas diskusijas. Tā sagatavošanā iesaistīti augsta līmeņa gan Latvijas, gan ārvalstu speciālisti, skaidro VM. No visiem saņemtas pozitīvas atsauksmes.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ingrīda Circene, KPMG Baltics, veselības aprūpe, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats