19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Valdība aizejot, iznīcina mazos tirgotājus
Valdība aizejot, iznīcina mazos tirgotājus
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 8. janvāris 2014, 17:02
Šodien, 7.janvārī, Ministru kabinetā tika skatīts likumprojekts „Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumus”. Valdība, pārkāpjot likumu, pieņemto procedūru, ko nosaka „Ministru kabineta kārtības rullis”, neapsprieda likumprojektu un slēpa pamatotus tirgotāju iebildumus tā sakarā. Pat likumprojekta mērķī ir samelots sakot, ka paredzēts respektēt abu pušu (tirgotāju un piegādātāju) ekonomiskās intereses un panākt lielāku pušu līdztiesību savstarpējo sadarbības līgumu slēgšanas procesā, bet īstenībā likumprojekts nenosaka nekādus pienākumus vai ētikas normas piegādātājiem


„Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumā” paredzēti ierobežojumi, kas draud ar iznīcību vietējiem tirgotājiem un lobē globālos tirdzniecības tīklus. Atgādinām, ka Latvijā likumprojekta izstrādē piedalījās tikai tie pārtikas tirgotāji, kam ir dominējoša ietekme tirgū – Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, kas pārstāv tikai Rimi un Maxima. Ekonomikas ministrija (EM) nav ņēmusi vērā pārējo tirgotāju viedokli. LTA daudzkārtīgi pauda iebildumus gan mutiskā veidā darba grupā, gan rakstiski apspriešanas procesa gaitā.

Likumprojektā paredzēta virkne apgrūtinājumu mazajiem tirgotājiem, sākot ar saldējuma pārdevēju uz ielas un zemnieku tirgū, noslēdzot ar lielākajiem nacionālajiem tirgotājiem – „Elvi”, „Mego” un „Top”. Papildus slogs izpaužas ar aizliegumiem. Piemēram, ja veikals tehnisku iemeslu dēļ slēgts - ir ieslēgusies avārijas signalizācija vai noticis bruņots uzbrukums (kas manāms pēdējā laikā), tad neskatoties uz to, veikals nedrīkst atteikt iepriekš pasūtīto pārtikas preču piegādes. Cits piemērs - pēc ražotāja pieprasījuma jāveic preču atlikuma inventarizācija.

Eiropas Mazo uzņēmumu harta nosaka nepieciešamību mazināt izmaksas un administratīvās barjeras mazajiem uzņēmumiem, samazināt birokrātiju attiecībā pret MVU, nevis to palielināt. Eiropas parlaments (EP) uzskata, ka īpaši jāizvērtē tirdzniecības nozares vajadzības, jāizsver tiesību aktu ietekme uz mazumtirdzniecības uzņēmumiem un jāatbalsta  mazie uzņēmumi (MVU) tirdzniecībā.

Nacionālos tirgotājus satrauc fakts - kā gan „Vienotība”, kuras pārstāvji Eiroparlamentā vada apvienību „SME Union”, kas atbalsta MVU, vienlaikus var paredzēt radīt slogu Latvijā tieši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem?! Šajā apvienībā (SME Union) darbojas arī LTA prezidents Henriks Danusēvičs un sēdēs bieži lemts par atbalstu Eiropas Savienības mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, tai skaitā tirgotājiem. LTA uzsver, ka EP savā 2013. gada 11. decembra rezolūcijā „Par rīcības plānu Eiropas mazumtirdzniecības nozarē ‐ ieguvums visām iesaistītajām pusēm” konstatējis, ka „tā kā pašreizējā ekonomikas krīze smagi ietekmē mazumtirdzniecību, īpaši skarot mazākus veikalus”, tad „vairāk uzmanības vajadzēja veltīt pašreizējās ekonomikas krīzes ietekmei uz mazumtirdzniecību un, jo īpaši, uz mazākiem veikaliem”.

Tirgotāji aicināja valdību noraidīt Ekonomikas ministrijas sagatavoto likumprojektu „Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums” un jautājumu par nepieciešamo regulējumu mazumtirdzniecībā skatīt vienlaikus ar Negodīgas tirdzniecības prakses regulējumu, kuru gatavo Eiropas Komisija, un atbilstoši EP rezolūcijai „Par rīcības plānu Eiropas mazumtirdzniecības nozarē”.

EP aicinājis EK īstenot absolūtas neiecietības politiku pret tām dalībvalstīm, kas nepareizi piemēro iekšējā tirgus noteikumus. Papildus ir uzsvērts, ka „dalībvalstīm ir jāatturas no diskriminējošiem pasākumiem, piemēram, likumiem tirdzniecības jomā, kas attiecas tikai uz atsevišķu nozari”. Parlaments arī uzskata, ka īpaši jāizvērtē nozares vajadzības, jāizsver tiesību aktu ietekme uz mazumtirdzniecības uzņēmumiem un jāatbalsta MVU tirdzniecībā. Tāpēc LTA aicina Latviju pārstāvošos deputātus Eiroparlamentā – Sandru, Kalnieti, Krišjāni Kariņu, Kārli Šadurski, Inesi Vaideri, Robertu Zīli, Ivaru Godmani, Alfrēdu Rubiku, Tatjanu Ždanoku un Aleksandru Mirski saukt pie kārtības Latvijas valdību, lai realizētu EP rezolūcijai atbilstošu politiku mūsu valstī.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: tirgotāji, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats