19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijā cilvēki mirst no gripas; laiks vakcinēties
Latvijā cilvēki mirst no gripas; laiks vakcinēties
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 8. janvāris 2014, 11:48
Plašāka gripas izplatība varētu būt ne agrāk kā janvāra otrajā pusē vai pašās janvāra beigās, prognozē Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti.


Pašlaik dažās Eiropas valstīs ir reģistrēti atsevišķi saslimšanas gadījumi ar gripu un tās intensitāte vērtējama kā zema, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati. Lielākajā daļā valstu šoziem gripa vēl nav reģistrēta. Tāpat kā Latvijā.

Lai gan gripas izplatība iepriekšējos gados bijusi visai plaša un sezonas laikā reģistrēti 79 nāves gadījumi saistībā ar gripu, vakcinēto iedzīvotāju skaits bijis zems. Jaunākie SPKC apkopotie dati liecina, ka pagājušā gada septembrī, oktobrī un novembrī salīdzinājumā ar iepriekšējiem četriem gadiem ievērojami palielinājies pret gripu vakcinēto iedzīvotāju skaits. Oktobrī pret gripu vakcinējušies 6052 iedzīvotāji (2012. gadā – 2714), novembrī – 5083 iedzīvotāji (2012. gadā – 2820). SPKC speciāliste Anete Vilciņa norāda, ka iedzīvotāju vakcinēšanās pieaugumu iespējams saistīt ar aizvadītās gripas sezonas dramatiskajām sekām. Gandrīz visiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas vai citi veselības stāvokļi, kas veicina smagu gripas norisi un komplikācijas, piemēram, hroniskas sirds un asinsvadu slimības, liekais svars. «Neviens no mirušajiem nebija vakcinēts un līdz ar to nebija pasargāts no saslimšanas un smagiem veselības sarežģījumiem,» uzsver A. Vilciņa.

Epidemiologi vakcinācijas pieaugumu vērtē ļoti pozitīvi – jo lielāks vakcinēto iedzīvotāju skaits, jo mazāka iespēja gripas vīrusam izplatīties. Lielākā daļa iedzīvotāju, kuri gripas poti saņēmuši, ir tieši riska grupu pacienti – vecāka gadagājuma iedzīvotāji un cilvēki ar hroniskām saslimšanām, kuri vakcināciju var saņemt ar 50 procentu atlaidi. Vakcinācija rudens mēnešos visaktīvāk notikusi Rīgā un Latgales reģionā.

Plaša gripas vīrusa cirkulācija vēl joprojām nav sākusies, un ikviens, kuram ģimenes ārsts iesaka vakcinēties pret gripu, to vēl var paspēt izdarīt, lai iegūtu imunitāti un izsargātos no saslimšanas. Imunitāte, pēc gripas potes saņemšanas, izveidojas septiņu līdz desmit dienu laikā.

Pret gripu īpaši iesaka vakcinēties cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām slimībām; bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, jo viņiem vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem; cilvēkiem, kuri vecāki par 65 gadiem, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu. Šiem pacientiem, kā arī grūtniecēm valsts apmaksā pusi vakcīnas cenas.

Kopš sezonas sākuma (2013. gada rudens) gripas vīrusi raksturoti četrās valstīs – Dānijā, Vācijā, Portugālē un Lielbritānijā. Kopā izpētīti 16 gripas vīrusi, no tiem deviņi A (H1N1) un četri A (H3N2). Šie vīrusu tipi ir iekļauti vakcīnas sastāvā 2013.–2014. gada sezonai Ziemeļu puslodē.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Anete Vilciņa, gripa, Latvija, SPKC

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats