29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Nodibināta Rīgas pils atjaunošanas padome
Nodibināta Rīgas pils atjaunošanas padome
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 7. janvāris 2014, 16:31
Ar mērķi nodrošināt Rīgas pils kā nozīmīga valsts kultūras pieminekļa saglabāšanu un atjaunošanu, sniedzot profesionālu viedokli projekta realizācijas gaitā, Rīgas pils atjaunošanas projekta ietvaros ir nodibināta Rīgas pils atjaunošanas padome. Padome ir finanšu ministra izveidota institūcija, kas veiks projekta, tajā skaitā, izpētes un būvprojektu izstrādes darbu īstenošanas uzraudzību un Rīgas pils kompleksa pārvaldīšanas jautājumu (uzturēšana, apsaimniekošana, labiekārtošana) koordinēšanu.


„Padomes izveidošana ir būtisks solis sekmīgai Rīgas pils atjaunošanai. Padomē aicināti darboties jomas profesionāļi, kas sniegs rūpīgi izvērtētus priekšlikumus pasaules līmeņa vēstures mantojuma saglabāšanai un atjaunošanai, ievērojot gan kultūrvēsturiskā mantojuma ilgtermiņa saglabāšanas principus, gan ļoti nepieciešamos drošības pasākumus,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Rīgas pils atjaunošanas padome tiek veidota ar VAS „Valsts nekustamie īpašumi” iniciatīvu, kas novērtē pārvaldīšanā nodotās Rīgas pils sabiedrisko un kultūrvēsturisko nozīmību, kā arī vienlaicīgi izvirzītās īpašas drošības prasības kā Latvijas prezidenta rezidencei.

Padomes priekšsēdētājs būs Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, taču padomē līdzdarbosies arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Rīgas pilsētas būvvaldes, Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas pilsētas arhitekta birojs”, Latvijas Amatniecības kameras Restauratoru ģildes, pilnsabiedrības „Pils projekts”, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Valsts prezidenta kancelejas, kā arī Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas un VAS „Valsts nekustamie īpašumi” pārstāvji. Pēc padomes locekļu ierosinājuma kā padomes locekļi var tikt pieaicināti arī citu valsts vai pašvaldību pārvaldes iestāžu, kapitālsabiedrību deleģēti pārstāvji, kā arī eksperti un konsultanti ar padomdevēja tiesībām.

Padomei paredzēts sniegt priekšlikumus par Rīgas pils kompleksa un tam pieguļošās teritorijas pārvaldīšanas jautājumiem, tai skaitā mākslinieciskajiem risinājumiem, izvēloties atbilstošāko restaurācijas metodi un attīstības risinājumus Rīgas pils kā nozīmīga valsts kultūras pieminekļa ilgtspējīgai saglabāšanai. Tāpat padomei ne retāk kā vienu reizi kalendāra gada ietvaros jāsagatavo un jāiesniedz finanšu ministram pārskatu par padomes darbu, kā arī jāinformē  sabiedrību par projekta realizācijas gaitu un padomē skatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem. Padomes pieņemtie lēmumi ir saistoši Rīgas pils atjaunošanas projekta realizācijai piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, Imants Lancmanis, Rīgas pils, Valsts nekustamie īpašumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats