28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Stradiņu vadītāja nav zaudējusi VM uzticību
Stradiņu vadītāja nav zaudējusi VM uzticību
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 16. decembris 2013, 16:32
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklē lietu, kas saistīta ar iespējamiem pārkāpumiem P. Stradiņa slimnīcas vadības darbā.


Kriminālprocess par valsts ārstniecības iestādes amatpersonas iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā sākts decembra sākumā, taču pagaidām Veselības ministrija, kas ir slimnīcas kapitāldaļu turētāja, neplāno uz izmeklēšanas laiku no amata pienākumu pildīšanas atstādināt slimnīcas valdes priekšsēdētāju Rūtu Valteri, lai gan zināms, ka tieši viņas kabinetā KNAB darbinieki piektdien veikuši kratīšanu.

Par iespējamiem pārkāpumiem slimnīcas darbā Veselības ministrija (VM) bija informēta jau vasarā, kad no kāda informācijas avota (iespējams, anonīma) saņēma ziņu, ka slimnīcā varētu notikt kādas iespējamas nelikumīgas darbības. «Jau tad mēs sākām savu dienesta izmeklēšanu, bet, tā kā ar mūsu prasmēm šādu lietu izmeklēšanā nepietiek, ziņojām arī KNAB,» apliecina VM speciāliste Egita Pole. Savu izmeklēšanu nav pabeigusi arī pati ministrija, jo «tās iznākums būs tieši saistīts ar KNAB izmeklēšanas rezultātiem». VM nevar ne apgalvot, ne noliegt informāciju, ka sūdzība par iespējamām nelikumībām varētu būt saistīta ar slimnīcas jaunā korpusa būvniecību. Tiesa, līgums par slimnīcas jaunās ēkas būvniecības uzsākšanu tika noslēgts stipri agrāk nekā vasarā, kad saņemta sūdzība, proti, jau 18. februārī slimnīcas valde parakstīja līgumu ar diviem uzņēmumiem Skonto būve un Re&Re par jauna korpusa būvi par 39 090 857 latiem. Taču Neatkarīgās rīcībā ir informācija, ka sūdzība saistīta ar kādu citu iepirkumu, par daudz zemāku summu – dažiem tūkstošiem latu.

Ne VM vadība, ne veselības ministre Ingrīda Circene neplāno uz izmeklēšanas laiku no amata pienākumu pildīšanas atstādināt slimnīcas vadītāju. «Mums ir jāpārbauda šī informācija, jo tā var būt arī nepamatota, turklāt – attiecībā uz valdēm nepastāv tāda iespēja kā atstādināt uz laiku, valde zaudē uzticību, un tad to var atlaist,» – šādu viedokli pauž E. Pole. No tā izriet, ka uzticību pašreizējā slimnīcas vadība zaudējusi nav. Speciāliste uzsver, ka šādas pārbaudes veselības aprūpes jomā notiek nereti, bet tieši Stradiņa slimnīcas gadījumā to parasti uztver saasināti. E. Pole saka: kad tika ierosināta dienesta izmeklēšana, visi ar šo lietu saistītie dokumenti esot uzreiz paņemti, tāpēc «neko noslēpt vai nozudināt nevarētu», ja, protams, tāda vēlme būtu.

Kopš amatā ir slimnīcas valdes priekšsēdētaja R. Valtere, par slimnīcas vadības darbu ir izskanējušas tikai labas atsauksmes. Ja iepriekšējā valde (VM pat vērsās policijā, lūdzot izmeklēt iespējamās nelikumības tās darbā, bet policija tur nesaskatīja likumpārkāpumus) sagādāja raizes, kritizējot valdības attieksmi pret veselības aprūpes finansējumu, tostarp zemo slimnīcu finansējumu, pašreizējā vadība vairākkārt izpelnījusies ministrijas uzslavas, sākot ar to, ka ievēro finanšu disciplīnu, beidzot ar pateicību par rīcību ugunsgrēka laikā šāgada vasarā, lai gan tieši no slimnīcas darba organizācijas ir atkarīgs, kur un kā atro das skābekļa baloni, kuri pagrabā eksplodēja.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Egita Pole, Ingrīda Circene, KNAB, Re&Re, Rūta Valtere, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats