29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Konkursā meklē LNT un TV3 aizvietotājus
Konkursā meklē LNT un TV3 aizvietotājus
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 13. decembris 2013, 14:47
Brīdī, kad 2013. gadu nomainīs 2014. gads, no virszemes bezmaksas televīzijas skatītāju TV ekrāniem pazudīs LNT un TV3, jo sākot ar šo brīdi mediju koncerns Modern Times Group (MTG) savus kanālus raidīs tikai maksas platformās. Šo kanālu sagatavoto svētku programmu un īpašos raidījumus turpmāk redzēs vien kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes maksas televīzijas skatītāji.


Lai bezmaksas virszemes televīzijas apraidē no 2014.gada 1.janvāra būtu vairāk nekā divi sabiedriskās televīzijas kanāli - LTV1 un LTV7, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) organizē konkursu sabiedriskā pasūtījuma ietvaros uz trim bezmaksas televīzijas apraidē esošajām kanālu vietām. Valsts apņēmusies ik gadu piešķirt 245 000 latu finansējumu. Pieteikumus konkursiem sāk pieņemt šodien. Pagaidām nav informācijas par to, cik un kuras komerctelevīzijas varētu pieteikties šajā konkursā, rezultāti varētu būt zināmi nākamnedēļ, NRA.lv uzzināja NEPLP.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka ir pārliecināta, ka pieteikumi šiem konkursiem noteikti būs, tikai jautājums ir par kvalitāti. „Gandrīz droši var teikt, ka konkursā ar savu piedāvājumu piedalīties Re:TV, kas jau startē citās platformās, taču par pārējiem diviem konkursiem, tas ir, par konkursu uz bērnu un jauniešu raidījumiem un informatīvi dokumentāliem raidījumiem, neņemos spriest.

Visticamāk, pieteiksies arī vairāki mazie kanāli, taču jautājums būs par to, cik profesionāli būs sagatavotas koncepcijas, lai mēģinātu kaut daļēji līdzināties tam, ko piedāvā LNT un TV3. Esmu diezgan skeptiska šajā jautājumā, jo neredzu, kur Latvijas reklāmas tirgū varētu rasties nauda šādiem projektiem,„ Neatkarīgajai sacīja G. Līdaka. Pēc viņas domām, piešķirtais finansējums segs vien bezmaksas apraidi, bet sabiedriskā pasūtījuma realizēšanai, kvalitatīva satura veidošanai, nauda raidorganizācijām būs jāatrod pašām. Viņa pieļauj, ka to varētu nodrošināt kāda vietējā raidorganizācija, sadarbojoties ar kādu kompāniju, kurai jau ir savs saturs, piemēram, kādu ārvalstu kompāniju. „Cerēsim uz labāko, jo šajā situācijā ir arī viena laba lieta, proti, tā paver iespējas jauniem kanāliem attīstīties, pilnveidoties un sevi pieteikt. Jautājums tikai par to, kur atrast finansējumu šādiem lieliem izaicinājumiem,„ bilda G. Līdaka.

Mediju koncerns MTG savu lēmumu par aiziešanu no bezmaksas virszemes apraides nav mainījis un vakar atklāja, ka šajos konkursos nepiedalīsies.

LNT un TV 3 pāriešana maksas platformā lielāko daļu televīzijas skatītāju neietekmēs, jo tiem, kuri šos kanālus skatās kabeļtelevīzijā, satelīttelevīzijā vai virszemes maksas televīzijā, nekas būtiski nemainīsies.

Neatkarīgā pārliecinājās, ka ne Lattelecom, ne Baltcom neplāno šā iemesla dēļ paaugstināt pakalpojuma cenu saviem klientiem.

„Baltcom ir noslēgts līgums ar telekanālu LNT un TV3 īpašnieku Modern Times Group par šo kanālu retranslāciju Baltcom televīzijas pakalpojumu abonentiem līdz 2014. gada martam. Tas nozīmē, ka vismaz līdz šim laikam mūsu klientiem cena par TV3 un LNT skatīšanos noteikti nemainīsies, jo pašreizējo papildu izmaksu slogu esam spējuši uzņemties uz sevi, nepalielinot pakalpojuma cenu televīzijas skatītājiem.

Arī turpmāk Baltcom no savas puses neplāno celt cenas par LNT un TV3 retranslāciju, līdz ar to izmaksu pieaugums būs atkarīgs no MTG pozīcijas – ja MTG prasīs augstāku maksu par LNT un TV3 retranslāciju, tad būsim spiesti izvērtēt situāciju, meklēt ar MTG kompromisus cenas ziņā,” Neatkarīgajai uzsvēra Baltcom valdes loceklis Gints Kiršteins.

LNT un TV3 trūkumu pēc gadu mijas izjutīs tie, kuri šobrīd šos televīzijas kanālus skatās virszemes bezmaksas televīzijā ar dekoderu starpniecību. 2010. gadā Lattelcom lēsa, ka, ka virszemes televīzijas uztveršanai Latvijas tirgū kopumā varētu būt realizēti 250 000 līdz 270 000 uztverošo ierīču (dekoderu). To cenas toreiz svārstījās vidēji no 26 latiem līdz 80 latiem. Pārejot uz virszemes televīziju, daļa iedzīvotāju iegādājas jaunus televizorus jau ar iebūvētiem dekoderiem. Šobrīd nav precīzu datu par to, cik iedzīvotāju vēl joprojām izmanto virszemes bezmaksas televīziju. NEPLP nav veicis šādus aprēķinus, savukārt MTG pieļauj, tādi ir apmēram 7 procenti no televīzijas skatītājiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gunta Līdaka, MTG, NEPLP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats