28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Neizdodas pabeigt arī miljonāra Gulbja pratināšanu
Neizdodas pabeigt arī miljonāra Gulbja pratināšanu
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 4. decembris 2013, 10:24
Miljonāru Aināru Gulbi, kas atzīts par cietušo t. s. Lemberga lietā, piecu gadu laikā izdevies nopratināt tikai prokuroriem.


Kopumā prokurori A. Gulbi tiesā pratināja nepilnas četras dienas – trīs pagājušā gada novembrī un vienu šā gada novembrī. To, ka pratināšanu viņi ir pabeiguši, prokurori paziņoja neilgi pirms ceturtās A. Gulbja pratināšanas dienas beigām.

Jūs ar mani runājat?

Savukārt jau uz pirmo A. Lemberga advokātes Irīnas Kaukes jautājumu A. Gulbis atbildēja ar neizpratni: «Jūs ar mani runājat?» Tālāk A. Gulbis nesaprata, par kādiem dokumentiem viņam jautā, lai gan jautāts tika par dokumentiem, kurus miljonārs savulaik pēc paša sastādīta saraksta iesniedza prokuratūrai. Pēc tam viņš brīnījās: «Es nemaz nezināju, ka [dokumentus] var tā iesniegt prokuratūrai. Uz kurieni tad ir jāpazvana?» Tad viņš vispār vairs nesaprata uzdotos jautājumus, un prokurors Juris Juriss, runādams visu četru apsūdzības uzturētāju vārdā, viņu aktīvi atbalstīja, pauzdams, ka uzdotie jautājumi nav saprotami. Tad tiesnesis Boriss Geimans sāka skaidrot lieciniekam un arī prokuroriem, kā jāsaprot advokātes uzdotais jautājums, līdz beidzot – acīmredzot, lai izbeigtu mokošo situāciju – tiesas sēde tika pārtraukta.

Nākamajā dienā uz tiesas sēdi ieradās tikai A. Gulbja juridiskā pārstāve, tiesneša B. Geimana bijusī kolēģe Ineta Malahovska. Viņa paziņoja, ka A. Gulbis uz tiesu nevar ierasties smagā veselības stāvokļa dēļ.

Procesa saimnieks

Jau no pašām pirmajām reizēm, kad A. Gulbis parādījās šajā tiesā, miljonārs ar savu uzvedību lika manīt, ka tā dēvētā Lemberga kriminālprocesa saimnieks ir viņš. Pirmajā ierašanās reizē viņu pavadīja miesassargs ar pistoli, bet, kad tas radīja skandālu, turpmāk miesassargam pistole vairs nebija redzama.

Ik pa brīdim A. Gulbis atļāvās izteikt piezīmes prokuroriem un tiesai. Tiesas process vairākkārt faktiski tika pieskaņots miljonāra vēlmēm un iespējām. Lai gan sākotnēji prokurori visai kategoriskā formā pieprasīja, lai vispirms tiktu nopratināti cietušie un tikai pēc tam citi liecinieki, piecu gadu laikā jau ir pabeigta vairāku liecinieku pratināšana, turpretī cietušā A. Gulbja – tikai iesākta.

Teniss svarīgāks

Visai nepārprotami A. Gulbja izsaukšana uz tiesu tika pakārtota viņa dēla Ernesta Gulbja startiem pasaules profesionālā tenisa turnīros. Proti, profesionālā tenisa sezona tradicionāli beidzas oktobrī un atsākas jaunā gada janvārī. Novembris un decembris profesionālajiem tenisistiem ir tukšie mēneši, kad gan notiek Deivisa kausa izcīņa.

Piemēram, šogad E. Gulbim pēdējās spēles notika 30. – 31. oktobrī, bet sezonu paredzēts atsākt 30. decembrī ar turnīru Kataras galvaspilsētā Dohā.

Savukārt slavenā tenisista menedžeri un tēvu A. Gulbi šajā procesā pratināja tikai pērnā gada 12., 13. un 15. novembrī. Savukārt šogad A. Gulbis uz tiesu ieradās tikai 11. novembrī.

Atšķirīga attieksme

Piecos tiesvedības gados līdz galam nopratināts tikai viens no četriem cietušajiem – miljonārs Vladimirs Krastiņš. Miljonāra Valentīna Kokaļa pratināšana nav pabeigta, lai gan viņš tika pratināts rekordilgi – 23 dienas. SIA Man Tess ir atteicies no cietušā statusa, jo tā īpašnieki konstatējuši, ka nekādu ciešanu nav bijis. SIA Man Tess pārstāvi un bijušo īpašnieku miljonāru Jūliju Krūmiņu pirms aptuveni trim gadiem tiesa atlaida uz Austrāliju pēc divu dienu papratināšanas. Līdz pat šim brīdim viņš tiesas zālē nav atgriezies. Vairākas pazīmes ļauj izteikt ticamu pieņēmumu, ka vislielākais cietējs šajā procesā Ainārs Gulbis, kurš vēlas no Ventspils mēra Aivara Lemberga piedzīt morālo kompensāciju 7,5 miljardus eiro un vēl apmēram 5,7 miljonus latu kā materiālo kompensāciju, arī šajā procesā vairāk neparādīsies.

Būtiski ir tas, ka tieši tiesas sēde, kad prokurori tiesai kategoriski paziņoja, ka vispirms jānopratina cietušie, lai tiem nebūtu iespēja ietekmēties no citu liecinieku liecībām, bija pagrieziena punkts šajā procesā. Tas notika pirms vairāk nekā trim gadiem, 2010. gada 17. septembrī, kad prokurors Aivis Zalužinskis strikti paziņoja, ka apsūdzības uzturētāji izsaka iebildumus par tiesas priekšsēdētāja rīcību, jo tiesnesis B. Geimans bija uzaicinājis kādu liecinieku, nesaskaņojot to ar prokuroriem. Tika paziņots – ja turpmāk netiks ievērota prokuroru noteiktā pierādījumu pārbaudes kārtība (t. i., kārtība, kādā uz tiesu aicināt lieciniekus), tiks «sagrauta kriminālprocesuālā kārtība un apdraudēta procesa objektivitāte». Pēc šā skarbā uzbrukuma situācija t. s. Lemberga procesā izmainījās – tiesa turpmāk gandrīz vienmēr «pilnībā piekrita» prokuroru viedoklim, līdz ar to iemesls izteikt iebildumus par tiesas priekšsēdētāja rīcību bija tikai aizstāvības pusei.

Cita starpā, arī šie iebildumi netika pieņemti, jo tiesas sastāva priekšsēdētājs B. Geimans paziņoja, ka lēmums «pilnībā piekrist» prokuroru viedoklim ir nevis viņa, bet gan visa tiesas sastāva.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ainārs Gulbis, Aivars Lembergs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats