25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Arhitektu birojs Kubs paziņo eksperta secinājumus Zolitūdes traģēdijas lietā
Arhitektu birojs Kubs paziņo eksperta secinājumus Zolitūdes traģēdijas lietā
Autors: Apollo.lv / 2. decembris 2013, 16:55
Arī arhitektu birojs «Kubs» publicējis sevis pieaicināta eksperta Valtera Celmiņa ekspertīzē konstatēto.


Kā zināms, pagājušajā nedēļā ekspertu pirmo atzinumu publicēja arī būvkompānija «Re&Re».

Kā informē «Kubs» sabiedrisko attiecību konsultante Evija Ansonska, ekspertīzē lielveikala «Maxima» Tehniskā projekta būvkonstrukcijas daļai secināts, ka izstrādātajā projektā nav skaidrības par slodzēm uz pārsegumu, turklāt paskaidrojuma rakstā norādītās pārsniedz aplēsēs izmantoto slodžu lielumu, raksta Apollo.lv.

Pēc biroja lūguma arī Latvijas Arhitektu savienība (LAS) ir izveidojusi ekspertu komisiju trīs cilvēku sastāvā, kas sniegs neatkarīgu slēdzienu arī par projekta arhitektūras daļu, informē Ansonska.

Ekspertīzes secinājumos teikts, ka lielveikala «Maxima» Tehniskā projekta būvkonstrukciju daļā, ko izstrādāja «HND grupas» būvkonstruktors Ivars Sergets, nav dotas aplēses par slodžu radīto piepūli kopnes stieņos, kā arī nav norādīta stieņu tērauda klase, tādejādi piegādātājiem un būvniekiem dotais uzdevums nav bijis precīzs. Turklāt apakšjoslas bultskrūvju savienojuma nestspēja neatbilst Latvijas Būvniecības normatīvu prasībām. Pilnu eksperta ziņojuma tekstu «Kubs» ir nodevis policijai, jo tas ir nozīmīgs pierādījums lietā un jāvērtē kompetentām personām, informē Ansonska.

Viņa norāda, ka eksperta Valtera Celmiņa ziņojuma rekomendāciju daļā teikts: «Lai noteiktu savienojuma reālo nestspēju, nepieciešams veikt bultskrūvju darba padziļinātu analīzi, izvērtējot stiepes spēka iespējamo nevienmērīgo sadalīšanos uz katru no bultskrūvēm. Ir iespējama arī šī mezgla sagraušana laboratorijas apstākļos. Tāpat, jānosaka reālā slodze uz pārsegumu un izmantoto materiālu fizikālie un mehāniskie raksturlielumi.»

Lai tiktu pārbaudīta arī projekta arhitektūras daļas atbilstība, pieaicināta LAS ekspertu grupa, kuras sastāvā ir sertificēti arhitekti – Ervīns Timofejevs, Edgars Treimanis un Uldis Balodis.

«Arhitekta tiešā atbildība ir Tehniskā projekta arhitektūras daļa, kad vadoties pēc pasūtītāja ieceres, top projekta arhitektūras ideja un risinājumi, kam jāatbilst ēkai paredzētajai funkcionalitātei. Arhitektūras daļa tiek izstrādāta strikti atbilstoši būvnormatīviem un Rīgas pilsētas zonējumam. Projekta arhitektūras daļas atbilstību vērtē gan neatkarīgs eksperts, gan pašvaldības būvvalde. Tiek pārbaudīts viss, sākot no ēkas stāvu skaita atbilstības, līdz pat vismazākajam sīkumam, piemēram, pakāpienu skaitam. Arhitekts neveic nekādus slodžu aprēķinus, jo viņš nav kvalificēts to darīt, tā ir būvkonstruktora atbildība,» skaidro «Kubs» arhitekts Andris Kalinka.

Jau vēstīts, ka ekspertu slēdzienu iepriekš publicēja arī būvkompānija «Re&Re». Tajā secināts, ka tirdzniecības centra Priedaines ielā 20 jumta pārseguma sagrūšanas galvenie iemesli ir: tehniskā projekta būvkonstrukciju izstrādes stadijā ir pielaistas rupjas kļūdas slodžu noteikšanā uz pārseguma konstrukciju; jumta nesošo tērauda kopņu apakšējās joslas savienojošam mezglam aprēķināta un izprojektēta nepietiekama nestspēja, kas ir vairāk nekā trīs reizes mazāka par nepieciešamo.

Kompānijā norāda, ka gala slēdziens tiks sagatavots tikai pēc pilna apjoma aprēķinu veikšanas un pielietoto materiālu laboratorijas testu slēdzienu saņemšanas.




Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: Evija Ansonska, Ivars Sergets, Kubs, Latvijas Arhitektu savienība, Maxima, Re&Re, Valters Celmiņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats