23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgā - līdz šim nebijuši atvieglojumi NĪ nodoklim
Rīgā - līdz šim nebijuši atvieglojumi NĪ nodoklim
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 22. novembris 2013, 11:38
Rīgas domē ir izstrādāti apjomīgi grozījumi saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu piešķiršanas kārtību.


Tie paredz līdz šim nebijušus atvieglojumus. Piemēram, ieguvēji būs tie daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, kuri būs siltinājuši ēku. NRA.lv šajā publikācijā informē par gaidāmajām būtiskākajām izmaiņām.

Viens no jaunumiem: NĪN atvieglojumu 25–90% apmērā turpmāk būs iespējams saņemt par noteiktā vēsturiskajā apbūvē ietilpstošajām ēkām un valsts aizsargājamajiem kultūras pieminekļiem, ja šīm ēkām tiek izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums un veikta fasāžu pilna atjaunošana vai ēkas pilna restaurācija, renovācija vai rekonstrukcija. Pašvaldība uzskata, ka īpašnieki tādējādi būs vairāk motivēti atjaunot kultūrvēsturiski nozīmīgas ēkas. Lai NĪN atvieglojumu summa būtu samērīga ar īpašnieka veiktajiem ieguldījumiem ēku atjaunošanā, minētos atvieglojumus plānots piemērot piecus gadus.

Daudz ilgāk – 10 gadus – NĪN atvieglojumus saņems iedzīvotāji par siltinātām daudzdzīvokļu ēkām. Bet – atvieglojumus 90% apmērā varēs piemērot, ja būs siltinātas visas fasādes. Nereti mājām ir nosiltinātas tikai gala sienas. Der zināt, ka atvieglojumus būs iespējams piemērot tikai ēkām, kurās būvdarbi pieņemti ekspluatācijā vai saskaņota ēkas fasādes vienkāršotas renovācijas apliecinājuma kartes trešā daļa pēc 2013. gada 31. decembra.

Tiem mazaizsargātajiem iedzīvotājiem, kuri no pašvaldības nomās zemi mazdārziņu kopšanai, NĪN atvieglojumu apmērs tiks palielināts no 50% uz 90%.

Toties graustu īpašniekiem vairs nebūs iespēja saņemt NĪN atvieglojumus. Pašlaik diemžēl viņi var būvi ilgstoši nesakārtot, apdraudot cilvēku drošību vai degradējot vidi, bet tik un tā saņem NĪN atvieglojumus.

Grozījumi paredz, ka turpmāk pensionāri un invalīdi varēs saņemt sev pēc statusa pienākošos atvieglojumus arī tad, ja viņu deklarētā dzīvesvieta veselības stāvokļa vai cita iemesla dēļ ir pansionātā vai sociālās aprūpes iestādē.

Nodokļa maksātājiem būs ērtāk iesniegt pieteikumu par atvieglojumu piešķiršanu taksācijas gadā. Vairs nebūs jāgaida konkrētais taksācijas gads, pieteikumu iesniegt varēs jau sešus mēnešus pirms attiecīgā taksācijas gada iestāšanās. Tas nenozīmē, ka būs iespēja prasīt atvieglojumus par iepriekšējiem taksācijas gadiem.

Tiks ieviests nodokļa maksātājiem labvēlīgāks termiņš, uz kuru persona noteiktos gadījumos zaudē tiesības uz atvieglojumiem. Tas būs viens gads pašreizējo piecu gadu vietā. Pašvaldība to pamato ar faktiem, ka bieži vien maksātāja pieļautais paziņošanas pienākuma pārkāpums nav vērtējams kā ļaunprātīgs. Tomēr saistošajos noteikumos ir paredzēts sods, ja persona savā pieteikumā ir sniegusi nepatiesas ziņas par nekustamo īpašumu. Sods ir tiesību zaudēšana uz jebkāda veida NĪN atvieglojumiem, kas piešķirami saskaņā ar šiem saistošajiem noteikumiem, uz vienu gadu, skaitot no dienas, kad pašvaldība ir konstatējusi pēdējo pārkāpumu.

Saistošie noteikumi tiks izskatīti Rīgas domes sēdē, un tie stāsies spēkā pēc publicēšanas izdevumā Latvijas Vēstnesis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nekustamā īpašuma nodoklis, NĪN, Rīgas dome

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats