20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Iesaka iedzīvotājiem latus pret eiro valūtu mainīt tikai oficiāli noteiktajās vietās
Iesaka iedzīvotājiem latus pret eiro valūtu mainīt tikai oficiāli noteiktajās vietās
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 21. novembris 2013, 17:46
Strauji tuvojoties eiro ieviešanas brīdim, arvien vairāk jāpievērš uzmanība potenciālajiem drošības riskiem saistībā ar jaunas valūtas ienākšanu apgrozībā. Lai arī eiro ir pret viltošanu droša valūta, katram, kurš ikdienā rīkosies ar skaidru naudu, “Tildes Jumis” iesaka atcerēties dažas pazīmes, pēc kurām atšķirt eiro naudaszīmi no viltojuma.


Ilze Lapiņa, “Tildes Jumja” biznesa attīstības vadītāja: “Līdz ar jaunas valūtas ienākšanu apgrozībā pastāv noteikti riski, un kā būtiskākais ir jāmin valūtas viltošana. Lai arī eiro naudaszīmes ir labi aizsargātas pret iespējamajiem viltojumiem, atšķirt īstu eiro naudaszīmi no viltotas tirgotājiem un iedzīvotājiem nebūs vienkārši, tādēļ tirdzniecības vietām iesakām nodrošināties ar ierīcēm, kas palīdzētu atklāt viltotas banknotes, piemēram, UV lampām. Ir svarīgi zināt arī eiro banknošu speciālās aizsardzības zīmes. Īpaši iesakām naudu nemainīt “no rokas”, pie nepazīstamiem cilvēkiem.”

Eiro banknotēs ir iestrādāti vairāki drošības elementi, kuri sarežģī naudaszīmju viltošanu, piemēram, ūdenszīme (daudztoņu ūdenszīme ir redzama, aplūkojot banknoti pret gaismu); metalizētā josla; daļa elementu ir izgatavoti dobspiedes tehnoloģijā; optiski mainīgā krāsa (50, 100, 200 un 500 eiro banknotēm), kuras slāni var sajust ar tausti, turklāt nominālvērtības uzraksta krāsa mainās no purpursarkanas uz olīvzaļu vai brūnu; eiro naudaszīmes hologrāfiskie attēli ir perforēti. Aplūkojot banknoti un paturot to pret gaismu, būs redzama ūdenszīme, drošības josla un caurskates zīme. Īstai banknotei visi šie trīs elementi redzami gan aversā, gan reversā.

Pārbaudot banknoti ultravioletajā gaismā, var pārliecināties par šādām īpašībām:

•    papīrs nespīd;
•    papīrā iestrādātās šķiedras izskatās sarkanas, zilas un zaļas;
•    Eiropas Savienības karogs izskatās zaļš ar oranžām zvaigznēm;
•    ECB prezidenta paraksts kļūst zaļš;
•    lielās zvaigznes un mazie apļi banknotes aversā spīd. Karte, tilts un nominālvērtības skaitlis banknotes reversā izskatās dzelteni.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, Ilze Lapiņa, Tildes Jumis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats