19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ministrs uzskata, ka LU un RPIVA jāsāk sarunas par apvienošanos
Ministrs uzskata, ka LU un RPIVA jāsāk sarunas par apvienošanos
Autors: Apollo.lv / 15. novembris 2013, 14:06
Latvijas Universitātei (LU) un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai, lai novērstu studiju programmu dublēšanos valsts universitātēs, ir jāuzsāk sarunas par iespējamo institucionālo apvienošanos,» ceturtdien, tiekoties ar LU vadību, teica izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).


Kā portālam «Apollo» pavēstīja ministra pārstāve Una Ahuna-Ozola, tikšanās laikā Dombrovskis norādīja, ka norit sarunas par līdzīgu studiju programmu apvienošanu Latvijas centrālajās universitātēs – LU, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Rīgas Stradiņa universitātē. Kā piemērus minot - programmēšanas un informāciju tehnoloģiju studiju programmu apvienošana Latvijas Lauksaimniecības universitātē, elektronikas – Rīgas Tehniskajā universitātē.

Tikšanās laikā ministrs norādīja, ka LU specializācija ir un paliks sociālās, humanitārās un dabas zinātnes. Tāpēc nākamajā studiju gadā budžetu vietu pārdale neskars galvenās Universitātes specializācijas jomas - politikas zinātni, komunikācijas zinātni, informācijas pārvaldību, bibliotēkzinātnes un informāciju, psiholoģiju, socioloģiju un tiesību zinātni, kā arī humanitārās zinātnes un dabas zinātnes.

Sarunās ar LU tika panākts, ka atbilstoši ekonomikas un darba tirgus pieprasījuma prognozēm, budžeta vietu samazinājums uzņemšanai 20% apmērā būs ekonomikas, vadības zinības un pedagoģijas bakalaura un maģistra studiju programmām (izņemot prioritārās nozares).

Ministrs atbalstīja LU rektora ierosinājumu attīstīt un stiprināt vēl citus sociālo zinātņu studiju virzienus, kā, piemēram – diplomātijas studijas.

LU tika informēta, ka arī medicīnas studijām nākamajā studiju gadā tiks samazinātas budžeta vietas par 8%, ņemot vērā Veselības ministrijas (VM) norādījumus par specialitātēm, kurās ir konstatēta mediķu pārprodukcija. Jāmin, ka pēdējo divu gadu laikā, VM ir samazinājusi budžeta studiju vietu skaitu par 16% Rīgas Stradiņa universitātei, LU šāda pārdale līdz šim netika īstenota.

Jau ziņots, IZM, veicot valsts finansēto studiju vietu pārdali, šogad ņems vērā četrus pamatprincipus, tajā skaitā augstskolu stratēģiskās specializācijas principu - ar valsts budžeta vietām stiprināt tos studiju virzienus, kuros tās jau ir sasniegušas zināmu izcilību.

Latvijas lielākajās universitātēs būtu paredzama specializācija šādos studiju virzienos – Rīgas Stradiņa universitātē – medicīnas studijas, Latvijas Universitātē – sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, Rīgas Tehniskajā universitātē – inženierzinātnes, un Latvijas Lauksaimniecības universitātē - ar lauksaimniecību saistītie studiju virzieni. Savukārt reģionālajām augstskolām jāattīsta reģiona vajadzībām atbilstoši studiju virzieni.

IZM veicot budžeta vietu pārdali, augstskolas nākamā studiju gadā saņems to pašu kopējo naudas apjomu, kāds ir šogad, taču tas tiks pārdalīts, ņemot vērā prioritāros studiju virzienus un darba tirgus prognozes. Valsts finansēto budžetu vietu pārdale tiks izvērtēta arī studiju virzienos, kuros neveidojas studentu pieprasījums.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas Universitāte, Una Ahuna-Ozola, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats