19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pēdējo latu izvada pēdējā gaitā
Pēdējo latu izvada pēdējā gaitā
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 7. novembris 2013, 15:48
Latvijas Banka vakar laida apgrozībā 1 lata apgrozības monētu – Paritātes monētu – pēdējo no īpašajiem latiem.


Lai gan jau pēc pāris mēnešiem ar to veikalos vairs norēķināties nevarēs, jo Latvija jau būs pārgājusi uz eiro, iedzīvotāji bija gatavi stāvēt rindā divas stundas, lai iegūtu jauno monētu savā īpašumā.

Latvijas Bankas (LB) iedibinātajai īpašo 1 lata apgrozības monētu kalšanas tradīcijai rit 12. gads, un tā tiek noslēgta ar Paritātes monētu, kuras reversā ir attēlots lata un eiro pārejas kurss. Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs, ģipša modeli – tēlnieks Jānis Strupulis. Kopumā izkaltas 500 000 Paritātes monētas.

Skaidrītei Reinei ir sakrātas visas lata īpašās monētas, un viņa gandrīz vienmēr tās ir pirkusi šajā vietā – LB kasēs pretī Rīgas pilij. «Tādas rindas šeit nekad nav bijušas,» viņa teic ar pārliecību. Protams, ir bijis jāstāv rindā, bet nekad tā nav bijusi tik gara kā šoreiz. Viņa uz banku atnākusi 9.30, un tad strādājusi tikai viena kase. Pēc tam, kad tika atvērta arī otra kase, rinda sākusi virzīties raitāk. Apmainījusi sešus latus ar laša attēlu pret Paritātes monētām, S. Reine tās ilgi pēta un vērtē. «Lai gan neesmu eiro pesimiste, tomēr latu būs žēl,» viņa bilst NRA.lv. Viņasprāt, šī jaunā monēta neesot pati skaistākā, bet zīmīgākā gan. Varbūt arī tāpēc tāda ažiotāža, min S. Reine.

Taču, iespējams, ažiotāžu ap šīs lata īpašās monētas pirkšanu radīja sludinājumi, kuros retākās monētas – ar stārķa, skudras vai gredzena attēlu – nu jau tiek pārdotas par 20 latiem gabalā. Savukārt jaunā Paritātes lata monēta vakarrīt jau parādījās pārdošanā vietnē ebay, pat pirms vēl LB atvēra kases.

Latvijas iedzīvotāji jauno monētu, protams, nemeklēja ar interneta starpniecību, bet devās iegādāties klātienē. Mirtas kundze no Sarkandaugavas sākumā jaunos latus meklējusi Swedbank filiālē, jo iepriekšējo īpašo latu pirkusi tieši tur, taču šoreiz bankas darbinieki apbēdinājuši kundzi, sakot, ka jādodas uz LB kasēm. Kad viņa īsi pirms pulksten 11 ieradusies bankā, priekšā viņu sagaidījusi cilvēku jūra. Ielūkojoties izņemtajā numuriņā, viņa ar šausmām konstatēja, ka viņai priekšā ir vairāk nekā 200 cilvēki un rindā jāstāv 640 minūtes. «Ak, kungs, cik tad ilgi tas ir?!» viņa nesaprašanā vērās apkārtējos. «Gluži kā padomju laikos pēc desas,» secināja Mirtas kundze. Tomēr tas viņu neatturēja gaidīt savu kārtu, lai nopirktu vienu Paritātes latu: «Ne sev, bet dēlam. Viņš tos krāj.»

Lielākā daļa īpašo latu monētu kārotāju, izstāvējuši garo rindu, tomēr neapmierinājās ar viena lata iegādi – cits pirka 10, cits 20, bet daži vēlējās iegādāties pat 100 latu. «Tie visi nebūs manējie. Pērku darbabiedriem arī, jo visi nevarējām atļauties stāvēt rindā gandrīz divas stundas,» kā atvainojoties par lielo pirkumu, sacīja Juris, kurš strādājot par šoferi. Viņš, tāpat kā citi darba biedri, krājot šos īpašos latus, lai saglabātu tos par piemiņu. Pārejot uz eiro, viņš tos nemainīšot.

Vakar ap pulksten 14 LB kasēs K. Valdemāra ielā 2a Paritātes monētas jau bija beigušās. Tiesa, tās joprojām bija pieejamas bankas telpās K. Valdemāra ielā 1b, kā arī LB kasēs Liepājā un Daugavpilī.

Vairāki pircēji jau vēlējās iegādāties arī Latvijas eiro monētas, taču līdz šai iespējai vēl ir jāgaida aptuvenu mēnesis, jo eiro monētu sākumkomplektus iedzīvotāji varēs iegādāties, sākot ar 10. decembri. Ar 2014. gada 1. janvāri Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro.


Diskusija par rakstu (0) , lats, Latvijas Banka, Paritātes monēta

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats