19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Visu acu priekšā portālā draugiem.lv turpinās cilvēku apkrāpšana
Visu acu priekšā portālā draugiem.lv turpinās cilvēku apkrāpšana
Autors: Apollo.lv / 20. oktobris 2013, 23:00
Jau vairāk nekā pusgadu portālā «draugiem.lv»  uzdarbojas krāpnieku grupa. Portāla vadība domā, ka krāpšanas gadījumu skaits mērāms simtos- izkrāptās summas ir no 5 līdz 100 latiem, vēsta raidījums «De facto».


Krāpnieka identitāte zināma gan portāla administrācijai, gan policijai, taču visu acu priekšā interneta lietotāju apmānīšana turpinās, raksta Apollo.lv.

Šo interneta krāpniecības metodi sauc par «phishing». Krāpnieks izsūta uzticama izskata e-pastus un cer, ka kāds uzķersies un ievadīs viltus lapā savas paroles vai finanšu datus. Lai tas nostrādātu vajadzīgas divas lietas - labas zināšanas informāciju tehnoloģijās un interneta lietotāja neuzmanība vai naivums.

Par krāpnieku grupas upuri šā gada augustā kļuva Jānis. Atnācis noguris mājās pēc darba nakts maiņā, iegājis draugos. «Redzēju ka draudzene  pārdod telefonu, sāku interesēties,» viņš stāsta.

Krāpēju leģenda šāda: telefons labs, jaudīgs, bija domāts kā dāvana mātei, bet pēkšņi steidzami vajadzīga nauda mājupceļam no Somijas, tāpēc par lētu naudu ātri pārdodams. «Izsakot bažas, viņam tomēr vieglprātīgi aizsūtīju to naudu - 90 latu,» teic Jānis.

Vēlāk jau bija par vēlu, nauda pārskaitīta, Jānis sapratis, ka  nebūs ne telefona, ne naudas, krāpnieks elektroniski nekautrējās paprasīt vēl desmit latus papildus izdevumiem. Jānis vērsās policijā un portālā «draugiem.lv».

Portāls krāpnieku grupas darbošanos piefiksējis jau gada sākumā. Ielaužoties profilos draugu vārdā, piedāvā piedalīties loterijā, nopirkt neparasti lētu mobilo telefonu vai steidzami pārskaitīt draugam naudu lidmašīnas biļetei.

«Cilvēki pieteikušies uz akciju vai kādu bezmaksas balvu un atklājuši savus sociālā portāla tīkla datus, internetbanku datus, kredītkaršu datus un bieži vien viņi uzzina, ka sveši cilvēki viņu vārdā rīkojas,» stāsta «draugiem.lv» juridiskais padomnieks Uģis Pilābers.

Portāls mēģinājis bloķēt krāpnieka IP adresi, taču viņš tās mainījis. Darbojies no vairākiem datoriem. Ar konkrētiem krāpšanas gadījumiem un  identificētu krāpnieka vārdu kompānija vērsās policijā jau maijā, un ir neizpratnē par lēno izmeklēšanu.

«Noziegums, kas noticis interneta vidē, nav noziegums, ko var atklāt divu dienu vai divu nedēļu laikā, tas ir ilgstošs process, lai pierādītu nozieguma esamību, un tā ir normāla prakse, paiet pusgads, gads,» saka Valsts policijas pārstāve Sintija Virse.

Iespējamais krāpnieks darbojas īpaši nekautrējoties un primitīvi: naudu lūdz pārskaitīt uz savu vai savu paziņu kontiem, cietušajiem raksta vēstules no sava profila. Arī «De facto» elektroniski sazinājās ar 19 gadīgo pikšķerētāju, kurš nemaz nemēģināja slēpt savu nodarbošanos.

Puisis acīmredzami neslēpj naudas saņemšanu, taču īsās sarakstes laikā samelojās, iespējams, trīsreiz. Vienreiz par to, ka daļu naudas atdevis, otrreiz, ka portāls ar viņu nav sazinājies un, trešo reizi, par dzīvesvietu - visticamāk, šobrīd krāpnieks dzīvo Lielbritānijā.

«Viņiem zvanīja, aicināja pārtraukt, bet atbilde bija izsmējīga, viņi jūtās nesodāmi, un tas viņus spārno izdomāt jaunas metodes,» saka portāla «draugiem.lv» radošais direktors Guntars Meluškāns.

«Patiesībā bezspēcības sajūta, jo es kā Latvijas republikas pilsonis jūtos absolūti neaizsargāts situācijā, kad pusgada garumā manu acu priekšā var apkrāpt cilvēkus, un mēs neko nevaram padarīt,» pauž Meluškāns.

Iekšlietu ministrs sola uzlabojumus cīņā ar kibernoziegumiem vien 2016.gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: De facto, draugiem.lv, Guntars Meluškāns, Uģis Pilābers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats