20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pētījums: Nākamgad bankas Eirozonā kreditēs vairāk
Pētījums: Nākamgad bankas Eirozonā kreditēs vairāk
Autors: NRA.lv / 17. oktobris 2013, 17:29
Ernst & Young veiktais pētījums uzrāda, ka nākamgad Eirozonas bankas uzņēmējiem kredītos izsniegs 4,6 miljardus eiro, kas ir par 3,8 % vairāk nekā pērn.


Jaunākais EYfinanšu sektora pētījums Eurozone Financial Services Forecast atklāj, ka ekonomikas izaugsmes atgriešanās Eirozonas ekonomikā stiprinās arī banku kreditēšanas apjomu pieaugumu gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām. Īpaši jāatzīmē, ka uzņēmējdarbības kreditēšanas pieaugums atsāksies jau šogad pēc septiņu kvartālu samazinājuma, kas skaidri parāda pieprasījuma atgriešanos Eirozonas finanšu sektorā.

"Eirozona lēni atgūstas no pēdējos trīsdesmit gados garākās recesijas, un banku finansēšanas aktivitātes atgriešanās to pierāda. Tam būs pozitīvs efekts arī Latvijā, kas jau nākamgad varēs baudīt lielāku uzņēmējdarbības finansējuma pieejamību. Tāpat mēs iegūsim no eksporta iespējām uz Eiropas tirgiem, kur atgūšanās nozīmēs pieprasījuma pieaugumu pēc dažādām importētām precēm. Tomēr mūsu risks ir inflācija, ko jau pati par sevi veicinās eiro ieviešana. Latvijā jābūt uzmanīgiem, lai bremzētu produktivitāti neveicinošu sektoru veidošanos un valsts konkurētspēju," saka Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

EY pētījums parāda, ka pēc 2% finansējuma apjomu sarukuma šogad Eirozonas bankas plāno par 3,8% palielināt kreditēšanu uzņēmumiem, sasniedzot 4,6 miljardu eiro līmeni. Nākamgad biznesa kreditēšanas paātrināšanās tiek prognozēta visās galvenajās Eirozonas valstīs, bet īpaši spēcīga tās būs Vācijā, kur finansējuma apjomi augs par 5%, atsaucoties uz spēcīgām eksporta prognozēm. Tomēr arī Itālijā finansējuma apjomi uzņēmējiem augs par 3,8%, bet Francijā par 2,7%.

"Finansējuma pieaugums uzņēmējiem parāda, ka kompānijām ir būtiski uzlabojusies naudas plūsma, kas atļauj uzņemties jaunas saistības un meklēt jaunus izaugsmes projektus. Latvijas valsts un uzņēmēju uzdevums ir nenokavēt šo ekspansijas vilni un atrast veidu, kā aktīvi piedalīties gan investīciju piesaistē, gan eksporta veicināšanā uz galvenajām Eirozonas valstīm," turpina G. Krols.

Pētījumā norādīts, ka tuvākajā laikā augs arī patēriņa kreditēšanas apjomi mājsaimniecībām, kur galvenie izaugsmes dzinēji būs Vācija un Francija, kur pieaugums sasniegs attiecīgi 3% un 2,6%. Vienlaikus augs arī hipotekārā kreditēšana, kas jau šogad ir atguvusies Vācijā, Francijā un Nīderlandē un nākamgad atsāks izaugsmi arī Itālijā.

EY eksperti norāda, ka šogad un nākamgad būtiski augs banku depozītu apjomi, izaugsmei attiecīgi sasniedzot 3,2% un 3,6% līmeni, kas ir būtiski vairāk par 0,9% pieauguma rādītāju 2012.gadā.

Aktīvu apjoms finanšu sektora pārvaldībā šogad augs par 6,1% un tad par 3,9% ik gadu laikā posmā līdz 2017.gadam, kas ir būtiski mazāk nekā vēsturiski vidējais 6,7% izaugsmes līmenis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ernst & Young, Eurozone Financial Services Forecast, Guntars Krols, pētījums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats