23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » IZM: Vairums pedagogu saņem atalgojumu virs 350 latiem
IZM: Vairums pedagogu saņem atalgojumu virs 350 latiem
Autors: Apollo.lv / 15. oktobris 2013, 16:39
Atalgojumā no valsts budžeta mērķdotācijām 12% pedagogu saņem 750 un vairāk latu pirms nodokļu nomaksas, bet 23% pedagogu saņem no 550 – 750 latiem. Daudzās pašvaldības pedagogu algām tiek veiktas arī piemaksas, liecina Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).


Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) pieejamie dati liecina, ka 66% pedagogu saņem virs 350 latiem pirms nodokļu nomaksas, 15% pedagogu darba samaksa ir no 350 - 450 latiem, bet 16% pedagogu darba algā saņem no 450 – 550 latu, raksta Apollo.lv.

Savukārt zemāko darba samaksu līdz 280 latiem mēnesī pirms nodokļu nomaksas saņem 20% pedagogu, strādājot vienu vai nepilnu slodzi. Vidējā pedagogu slodze valstī ir 1,3 darba algas likmes, norāda ministrijā.

Dati apkopoti uz šā gada 8.oktobri pašvaldību izglītības iestādēs - vispārējā izglītībā, speciālajās skolās bez internātskolām, pirmsskolas izglītības iestādēs.

«Lai arī minimālo samaksu par darbu saņem neliels skaits pedagogu, kopumā atalgojums joprojām ir vērtējams kā nepietiekams, arī spēkā esošā izglītības finansēšanas sistēma ir pārāk sarežģīta un sadrumstalota, un rezultātā ne vienmēr taisnīga,» pauž izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

«Izstrādātais memoranda projekts paredzēja pedagogu algu pieaugumu nākamajā mācību gadā un pakāpenisku pāreju uz jaunu izglītības finansēšanas modeli. Mainoties šim modelim, skolotāju algām jāpieaug arī turpmākajos gados,» uzsver ministrs.

Kā iepriekš ziņots, IZM, Ministru prezidenta biroja un Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais sadarbības memoranda projekts paredzēja arī 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām un šis valdības solījums tiks turēts, neskatoties uz LIZDA protestiem.

Valdība apņemas, ka no 2014.gada 1.septembra tiek paaugstināta vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu zemākās mēneša darba algas likme pedagogiem ar darba stāžu virs 10 gadiem 420 euro apmērā (295 latiem), ar darba stāžu no 5-10 gadiem 410 euro apmērā (288 latiem), ar darba stāžu līdz 5 gadiem 400 euro apmērā (281 lats).

No 2014.gada 1.janvāra tiks nodrošināta iespēja pedagogiem iegūt papildu kvalifikāciju, šim mērķim valsts budžetā tiek paredzēti 986 608 lati. Ir panākts papildu finansējums 700 000 latu apmērā sporta pedagogu darba samaksas paaugstināšanai no 1.janvāra.

Sākot ar 2014.gada 1.septembri, pirmās svešvalodas apguve tiks uzsākta jau no 1.klases, šim mērķim budžetā ir piešķirti papildus 255 084 lati.

Ministrija atgādina, ka ar 1.septembri piemaksas darba algai saņem pedagogi, kuri Eiropas Sociālā fonda projekta «Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos» ietvaros ieguvuši 3.kvalitātes pakāpi. Piemaksas turpina saņemt arī 4. un 5.kvalitātes pakāpi ieguvušie. Šiem mērķiem budžetā 2013.gada četriem mēnešiem tiek atvēlēti 2,3 miljoni latu.

Ar jauno mācību gadu piemaksas darba algai par iegūto 3.kvalitātes pakāpi saņem arī profesionālās ievirzes pedagogi, kuri  strādā IZM un Kultūras ministrijas padotībā esošajās profesionālās ievirzes sporta un mūzikas izglītības iestādēs. Šogad šim mērķim ieguldot 177,816 tūkstošus latu.

IZM arī panāca vienlīdzīgu attieksmi visiem pedagogiem, un šajā mācību gadā vienādota vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu darba slodze - 756 stundas gadā, par vienādu mēneša darba algas likmi -  vispārējā un profesionālajā izglītībā.

Ar šo mācību gadu tika palielināts izglītības programmas koeficients bērniem ar speciālām vajadzībām pašvaldību dibinātājās speciālajās izglītības iestādēs, kā arī programmas koeficients bērniem ar speciālām vajadzībām, kuri tiek iekļauti vispārizglītojošajās izglītības iestādēs.

Savukārt, pirmsskolas pedagogiem, kas īsteno bērnu no 5 gadu vecuma sagatavošanu pamatizglītības uzsākšanai, tiek pilnībā finansētas divas darba stundas par papildu pienākumu veikšanu, tam šā gada četriem mēnešiem paredzot 0,4 miljonus latu, bet mainot koeficientus IZM panāca, ka lielāks finansējums sasniegs pedagogus, kuri strādā mazajās lauku skolās, kur skolēnu skaits nepārsniedz 100.

2012.gada 1.septembrī par 10% tika paaugstināta vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu vadītāju, vietnieku un pedagogu zemākā mēneša darba algas likme.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: algas, IZM, pedagogi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats