20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Trūkst ārstu reģionālajās slimnīcās
Trūkst ārstu reģionālajās slimnīcās
Autors: NRA.lv / 14. oktobris 2013, 12:02
Lai aktualizētu jaunu medicīnas speciālistu piesaisti darbam reģionos, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) organizēja reģionālo slimnīcu karjeras iespēju dienu, kurā slimnīcas prezentēja topošajiem ārstiem darba iespējas ārpus Rīgas.


Slimnīcu pārstāvji deva iespēju izvērtēt Latvijas apstākļiem neierastus piedāvājumus. Visas slimnīcas renovētas, aprīkotas ar jaunākajām tehnoloģijām, un, lai topošos ārstus iekārdinātu strādāt ārpus Rīgas, viņiem sola izremontētus dzīvokļus netālu no darbavietas, atmaksātu rezidentūru, vietas bērnudārzā mediķu atvasēm un salīdzinoši labas algas – ārsts var nopelnīt vismaz tūkstoš latu. Tomēr speciālistu trūkst, un piedāvāto vakanču skaits ir liels. Jaunie ārsti labprātāk izvēlas strādāt ārpus Latvijas robežām, kur algas ārstiem ir desmit reižu lielākas.

Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ķikuste uzskata, ka iemesls jauno speciālistu trūkumam saistīts ar nevienlīdzību rezidentu izvēlē. «Tiek piešķirtas rezidentu vietas, bet nez kāpēc dators izvēlas studentus – rīdziniekus. Rīgā psihiatru skaits ir pietiekams. Esam runājuši ar psihiatrijas katedru, lai daļa no rezidentūras kursiem varētu noritēt, piemēram, Daugavpilī.» Savukārt VSIA Slimnīcas Ģintermuiža virsārste Sandra Pūce skaidro, ka ārstu atalgojums Latvijā nav atbilstošs ieguldītajam laikam. «Medicīnā studenti studē sešus gadus, pēc tam nepieciešami vismaz četri gadi rezidentūrā. Ja viņš vēlas kļūt par bērnu psihiatru, jāmācās vēl seši gadi, bet alga neatbilst ieguldītajiem līdzekļiem un gadiem. Protams, mūsu izglītība ir laba, līdz ar to mēs esam konkurētspējīgi, un mūs uzaicina Skandināvijas valstis. Nesen es apciemoju kolēģus Zviedrijā, kas saņem desmit reižu lielāku atalgojumu nekā es – slimnīcas virsārste.» Viņa norāda, ka visās slimnīcās nepieciešama paaudžu maiņa. Jelgavas slimnīca ir nokomplektēta, bet, ņemot vērā, ka darbinieku vidējais vecums ir ļoti godājams, nepieciešams jau laikus ievadīt jauno paaudzi, nevis gaidīt, kad iestāsies krīze.

«Man šķiet, ka studenti nezina, cik labi piedāvājumi ir Latvijā,» uzskata SIA Priekules slimnīca valdes priekšsēdētāja Tatjana Ešenvalde. «Jaunie ārsti strādā apmēram 60 kilometru rādiusā ap Rīgu. Ārstu vidējais vecums slimnīcās ir liels. Jādomā uz priekšu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ārsti, Rīgas Stradiņa universitāte, Sandra Pūce, Sarmīte Ķikuste, Tatjana Ešenvalde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats