16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Eiro priekšpiegādei visaktīvāk piesakās tirgotāji, viesnīcas un restorāni
Eiro priekšpiegādei visaktīvāk piesakās tirgotāji, viesnīcas un restorāni
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 24. septembris 2013, 10:21
Swedbank pirmā Latvijā jau kopš jūlija sāka piedāvāt uzņēmumiem pieteikties eiro skaidras naudas priekšpiegādei uz uzņēmuma norādīto adresi. Patlaban eiro priekšpiegādei pieteikušies 1200 uzņēmumi, kas tādējādi sev ir jau atrisinājuši izaicinošo jautājumu par skaidras naudas saņemšanu un piegādi ap gadu miju.


Lielākā daļa no tiem jeb 59% ir tirdzniecības uzņēmumi, bet 10% - viesnīcu un restorānu nozaru pārstāvji. Salīdzinoši aktīvi eiro priekšpiegādēm piesakās arī valsts sektora pārstāvji, kā arī profesionālo un komunālo pakalpojumu sniedzēji.

Priekšpiegādes eiro nauda uzņēmumiem ir vajadzīga, lai jau no 1.janvāra atbilstoši likumam varētu izdot pircējiem atlikumu eiro valūtā. Pieteikties Swedbank eiro skaidras naudas piegādei uzņēmumi var vēl līdz šī gada 21.oktobrim.

“Eiro priekšpiegādei šobrīd piesakās apdomīgi un tālredzīgi uzņēmēji, kuri apzinās, ka pārejai uz jaunu valūtu ir jāsagatavojas laikus, un saprot, kādas būs sekas, ja kaut kas šādā neikdienišķā gadā tiks atlikts uz pēdējo brīdi. Tāpēc aicinu arī pārējos uzņēmējus lietderīgi izmantot atlikušo mēnesi un līdz 21.oktobrim pieteikties eiro priekšpiegādei uz uzņēmuma adresi, lai gada nogali un nākamā gada sākumu varētu izmantot, pilnvērtīgi vadot uzņēmuma procesus, nevis vairākas stundas stāvot rindā pēc eiro komplektiem,” uzsver Daniils Ruļovs, Swedbank valdes loceklis un Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs.

Jo ātrāk uzņēmumi pieteiksies eiro priekšpiegādei uz savu norādīto adresi un pasūtīs nepieciešamo naudas daudzumu, jo vēlāk tā tiks piegādāta. Tas nozīmē papildu ērtības uzņēmumam – šī nauda būs jāuzglabā īsāku laiku un attiecīgās summas rezervēšanas laiks uzņēmuma kontā būs mazāks.

Cik daudz skaidras naudas eiro valūtā uzņēmumiem jāpasūta?
Pēc eiro ieviešanas no 2014. gada 1.janvāra uzņēmumiem divas nedēļas būs jāapkalpo klienti divās valūtās – jāpieņem gan latus, gan eiro un naudas atlikumu jāizdod tikai eiro. Tas nozīmē, ka eiro uzņēmuma kasē jābūt jau 2014.gada 1. janvārī. Pirms eiro priekšpiegādes pasūtījuma veikšanas Swedbank iesaka uzņēmumiem aprēķināt, cik eiro skaidrā naudā būs nepieciešams nākamā gada sākumā. To var darīt, vadoties pēc diviem principiem:
•    tiem uzņēmumiem, kuriem ir iespēja apkopot informāciju par izdotās skaidrās naudas apjomu dienā, tas jāreizina ar trīs, jo paredzams, ka skaidras naudas apjoms palielināsies trīs reizes. Pēc tam rezultāts jāpareizina ar septiņi, jo nepieciešama skaidras naudas rezerve septiņām dienām.
•    30% no dienas apgrozījuma jāreizina ar trīs, jo paredzams, ka skaidras naudas apjoms palielināsies trīs reizes, un iegūtais rezultāts jāreizina ar septiņi, jo nepieciešama skaidras naudas rezerve septiņām dienām.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daniils Ruļovs, eiro, Swedbank

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats