28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Gaidāma spēkošanās par Aldara nišu
Gaidāma spēkošanās par Aldara nišu
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 18. septembris 2013, 12:00
Akciju sabiedrības Aldaris lēmums daļu ražošanas pārcelt ārpus Latvijas, visticamāk, alus kopējo tirgu nesamazinās. Līdz ar to esošajiem alus ražotājiem, no vienas puses, paveras lielākas pārdošanas iespējas, no otras – sagaidāms, ka pieaugs alus imports.


Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure atzina, ka alus tirgus situācija diemžēl nav labvēlīga – tam ir tendence kristies jau otro gadu pēc kārtas. Par to liecina arī statistikas dati – Latvijas kopējais alus tirgus 2012. gadā samazinājās par 5%, kopš gada sākuma – par trim procentiem. «Turklāt atsevišķu ministriju, piemēram, Veselības ministrijas, vēlme paaugstināt nodokļus un risināt savas nozares problēmas uz Latvijas pārtikas un dzērienu ražotāju rēķina šo situāciju labāku nepadara,» sacīja I. Šure.

Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere atzina, ka Aldara akcionāru lēmums nav laba ziņa Latvijas ekonomikai. «Tas skaidri ataino ilgstošas negatīvas tirgus tendences un zemo patērētāju pirktspēju. Nedomāju, ka viena tirgus dalībnieka ražošanas optimizācija būtiski ietekmēs PET alus segmenta cenas. Ekonomiskā segmenta alus produkti tāpat būs pieejami Latvijas tirgū, tikai atklāts ir jautājums, kurā valstī ražotiem produktiem patērētāji dos priekšroku, cik patiesi būtiski patērētājiem būs lietot tieši Latvijā ražotus produktus,» sacīja E. Sietiņsone-Zatlere.

Šobrīd Cēsu alus ir vienīgais alus ražotājs, kas Latvijā ražo un pilda alu skārdenēs. Aldarim pārtraucot alus ražošanu un pildīšanu PET pudelēs Latvijā, Cēsu alus būs vienīgais Latvijā, kas uz vietas ražos un pildīs alu PET pudelēs. «Ja patērētājiem būs svarīgi atbalstīt tieši Latvijā ražotu alu un tādējādi atbalstīt Latvijas ražotājus, es prognozēju, ka arī šajā segmentā mūsu tirgus daļa nākotnē varētu pieaugt. Cēsīs esošajā Cēsu alus ražotnē ir pietiekamas ražošanas jaudas un kapacitāte, lai spētu apmierināt pieprasījumu, arī ja tas palielināsies. Tieši šogad esam ieguldījuši vairāk nekā miljonu eiro investīciju, realizējot dažādus ražošanas efektivitātes un tehnoloģiju pilnveidošanas projektus,» skaidroja E. Sietiņsone-Zatlere.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācija uzskata, ka alus darītavas Aldaris gatavošanās daļu ražošanas pārcelt ārpus Latvijas ir nopietns signāls, kas liecina par Latvijas tautsaimniecības konkurētspējas pasliktināšanos.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aldaris, alus, Eva Sietiņsone-Zatlere, Ināra Šure, LDDK

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats