28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Noskaidrots, kuras ir iekārojamākās profesijas jauniešu vidū
Noskaidrots, kuras ir iekārojamākās profesijas jauniešu vidū
Autors: Apollo.lv / 12. septembris 2013, 11:36
Projektā «Virtuālā prakse» noskaidrojies, ka pieprasītākās profesijas jauniešu vidū ir programmētājs, projektu vadītājs un žurnālists, informē Izglītības un karjeras portāla «Prakse.lv» pārstāve Annemarī Sperliņa.


Divu mēnešu laikā kopš projekta atklāšanas, darba devēju izveidotie virtuālie jautājumi par dažādām profesijām atbildēti jau vairāk nekā 134 000 reižu. Kopumā spēlei reģistrējušies 24 349 lietotāji.

Visbiežāk spēlētās profesijas ir programmētājs, žurnālists un projektu vadītājs, liela interese ir arī par skolotāja, veikala vadītāja un bārmeņa amatiem. Turklāt projekta autori ir noslēguši sadarbības līgumu ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) par «Virtuālās prakses» integrāciju karjeras konsultantu ikdienā.

Sperliņa atklāj, ka katram piektajam jaunietim klupšanas akmens ir bijuši jautājumi par situācijām, kas jārisina, sadarbojoties ar kolēģiem. Tas liecina, ka ir jāattīsta komunikācijas prasmes un darbs komandā. Kopumā jaunieši labi pārzinot dažādu uzņēmumu produktus un pakalpojumus, taču zināšanas trūkstot specifiskos jautājumos par rīcību dažādās situācijās, kas var rasties darba ikdienā.

«Prakse ir efektīvākais veids, kā iepazīt darba vidi Latvijas uzņēmumos, iegūt reālas, darba tirgū pieprasītas prasmes saprast, kas ir sapņu profesija. «Virtuālā prakse» ir fantastiska iniciatīva, kas padara praksi pieejamu ikvienam, kam ir dators vai mobilā iekārta ar piekļuvi internetam. Tās īsā laikā iegūtā popularitāte liecina – jaunieši ir ieinteresēti iegūt objektīvu informāciju par uzņēmumiem, un ļoti daudzi uzņēmumi ir gatavi piedalīties, stāstīt par sevi un izmantot šo rīku jaunu talantu piesaistei,» uzsver Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Vispopulārākie uzņēmumi «Virtuālajā praksē» ir «Statoil Fuel & Retail Latvia», «Latvijas Televīzija», «Inbox.lv», «CV Market», «Izdevniecība «Žurnāls Santa»», «Kaņepes kultūras centrs», «PricewaterhouseCoopers», «Tele2», «Apollo.lv» un Valsts policija, pastāstīja Sperliņa.

«Projekts ieguvis jauniešu atzinību un attīstās straujāk nekā cerēts. Īpaši priecē, ka jaunieši ir ieklausījušies darba devēju viedoklī, par populārākajām atzīstot arī Latvijas darba devēju 2013. gadā ieteiktākās profesijas,» informē projekta autors, karjeras un izglītības portāla «Prakse.lv» vadītājs Jānis Logins.

Tuvākajā laikā vairāk nekā 85 uzņēmumi ir izlēmuši projektā iekļaut savas profesijas, tajā skaitā «Rix Technologies», «Liepājas Ras», «Grindex», «Body SHOP», «MAXIMA» un citi. 2013./2014. mācību gadā laikā «Prakse.lv» komanda dosies uz vairāk nekā 200 Latvijas skolām un semināra «Jaunietis darba tirgū» laikā vidusskolēnus iepazīstinās ar projektu «Virtuālā prakse».

«Virtuālās prakses» komanda apbalvojusi arī 56 aktīvākos jauniešus. Par šīs vasaras zinošāko praktikanti kļuvusi 21 gadu vecā Ilona Pavra no Rīgas Tehniskās universitātes Aviācijas transporta programmas, ka ieguvusi lielāko punktu skaitu. Ilona labākos rezultātus sasniegusi tādos amatos kā revidents, siltumenerģētikas tehniķis, pārtikas veterinārais inspektors un jaunatnes lietu speciālists.

«Virtuālā prakse» ir Latvijā izveidots Eiropā nebijis projekts – spēle jauniešiem, kas sniedz iespēju virtuāli iepazīt darba ikdienu vairāk nekā 100 uzņēmumos un 90 profesijās. «Virtuālo praksi» izstrādājis karjeras portāls «Prakse.lv», LDDK un «Statoil Fuel & Retail Latvia», sadarbojoties ar vairāk nekā 100 darba devējiem. Spēle pieejama: www.virtualaprakse.lv

Profesijas tiek attēlotas caur ikdienas situācijām jeb epizodēm. Katru epizodi veido jautājums, situācijas attēls un pareizās atbildes paskaidrojums. Plānots, «Virtuālo praksi» Latvijā 2013./2014. mācību gada laikā izspēlēs pat 150 000 personas. Aktīvākajiem spēles dalībniekiem tiks piedāvātas darba un prakses iespējas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Annemarī Sperliņa, Līga Menģelsone, NVA, Prakse.lv

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats