18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » RPIVA nebija tiesību piešķirt doktora grādus; RPIVA atvainojas sabiedrībai
RPIVA nebija tiesību piešķirt doktora grādus; RPIVA atvainojas sabiedrībai
Autors: Apollo.lv / 6. septembris 2013, 18:49
Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA) nav deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības pedagoģijā, jo RPIVA nav to augstskolu vidū, kas minētas Ministru kabineta par «doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām», liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta sniegtā informācija (IKVD).


IKVD norāda, ka RPIVA nebija tiesīga uzsākt Pedagoģijas promocijas padomes darbību, tai skaitā, izveidot Pedagoģijas promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā arī RPIVA Pedagoģijas promocijas padomes pieņemtie lēmumi atzīstami par neleģitīmiem.

«RPIVA nebija tiesīga pieņemt pretendentu dokumentus doktora zinātniskā grāda saņemšanai un virzīt jautājumu par promocijas darbu aizstāvēšanu. RPIVA Pedagoģijas promocijas padome nebija tiesīga pieņemt lēmumu par doktora zinātniskā grāda piešķiršanu pedagoģijā un izsniegt valsts atzītus izglītības dokumentus par pedagoģijas doktora zinātniskā grāda iegūšanu,» teikts IKVD paziņojumā.

Kvalitātes dienests ir uzdevis RPIVA izvērtēt Pedagoģijas promocijas padomes izveides un darbības likumību, konkrētām personām izsniegto diplomu tiesiskumu un iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas un zinātniskās darbības vadības efektivitāti attiecībā uz promocijas procesa norisi, un sagaida atbilstošu rīcību.

IKVD arī uzsācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret RPIVA rektori Daci Markus par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu.

Vienlaikus RPIVA sniegtā informācija un uzrādītie dokumenti liecina, ka RPIVA Pedagoģijas promocijas padome doktora zinātniskā grāda piešķiršanas procesā, bez attiecīgā deleģējuma saņemšanas, faktiski ir piemērota Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.1001 «Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) kārtība un kritēriji» noteiktā doktora zinātniskā grāda piešķiršanas kārtība un kritēriji.

Tikmēr RPIVA paziņojumā presei atvainojas sabiedrībai par zinātniskajai videi un godprātīgu pētniecību ieguldījušajiem doktorantiem par nodarīto morālo kaitējumu, izsniedzot promocijas diplomus apstākļos, kad nav šādu tiesību.

«Augstskola atzīst likumpārkāpumu zinātņu prorektora un Zinātņu daļas rīcībā. Rektores vadībā augstskola novērš visas radušās sekas, atzīstot, ka doktora diplomi tika izsniegti, pārkāpjot normatīvo aktu prasības. Iekšējā dienesta pārbaudes komisija ir konstatējusi pietiekamu profesionālo spēju neesību, prettiesisku rīcību, pārmērīgu pašpaļāvību, rekomendējot atbrīvot no amata vairākas augstas amatpersonas,» norāda RPIVA pārstāve Ligita Āzena.

Āzena uzsver: «Akadēmijas vadība apliecina dziļu cieņu augstas zinātniskās kultūras un ētikas vērtībām, akadēmiskajam godīgumam un tiesiskumam, izsakot cerību, ka incidents iespējami mazāk ietekmēs Latvijas intelekta reputāciju, kā arī ar aktīvu darbu labo nodarīto.»

RPIVA rektore šobrīd sākusi meklēt iespējas, lai nodrošinātu doktorantu atkārtotu un likumīgu aizstāvēšanos, informē akadēmijā.

Kvalitātes dienests veica pārbaudi RPIVA no 28.augusta līdz 5.septembrim.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dace Markus, IKVD, RPIVA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats