20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Slimnīcas nesaņems prasīto naudu
Slimnīcas nesaņems prasīto naudu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 28. augusts 2013, 16:37
Lai arī vairākās pozīcijās veselības nozare ar valdības labvēlību šogad vēl saņems papildu finansējumu, optimismam nav pamata.


Ne santīms nav atvēlēts neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcu prasības izpildei par tarifu izlīdzināšanu, turklāt Veselības ministrijas (VM) iezīmētais plāns nākamajiem gadiem paver bēdu ieleju – bāzes izdevumi plānoti zem trīs procentiem no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valdība izskatīja VM ziņojumu par situāciju ar veselības nozares finansēm, kur, tāpat kā iepriekšējos ziņojumos, minēts, ka vēl šogad VM nepieciešami 34,3 miljoni latu, tiesa, septiņi miljoni no tiem kā maziņš ielāps jau piešķirti. Otrdien valdība vienojās par vēl vienu šādu ielāpu, piešķirot 5,3 miljonu latu prasīto 8,5 miljonu latu vietā – valdība neatbalstīja neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcu aktualizēto prasību par tarifu izlīdzināšanu slimnīcām, kam būtu bijuši nepieciešami 3,3 miljoni lati.

Šis VM ziņojums ir «palīgā sauciens», jo uzsvērts, ka nozare vairs nespēj nodrošināt ne tikai «ilgtspējību un stabilitāti», bet pat veselības aprūpes pakalpojumus valsts garantētajā apjomā (!). Ziņojumā minēts (un tas apstiprina arī ekspertu pērn izteiktās bažas), ka veselības aprūpes nozares budžets 2013. gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, ir par 13 135 781 latu mazāks.

Vēl traģiskāka aina paveras, izpētot VM iezīmēto plānu turpmākajiem gadiem, kas apliecina – nozare turpinās kaut kā izlīdzēties, jo turpmākajiem trim gadiem bāzes finansējums izdevumiem ir mazāks, nekā medicīnai tika piešķirts krīzes gados – 2009., 2010. un 2011. gadā. Ja šāds bāzes finansējums paliek, tad jāprognozē, ka veselības nozare turpinās dzīvot no papildu piešķīrumiem. Rezultāti, pārrēķinot izdevumus iepretim IKP, vispār šķiet neticami: nākamgad finansējums noslīd zem trim procentiem, bet 2016. gadā – gandrīz līdz diviem procentiem (!). Vidēji Eiropas Savienībā tie ir 7,5 procenti no IKP.

Veselības ministre Ingrīda Circene tostarp atzīst, ka šis papildu saņemtais finansējums ir būtisks. Viņa ir pateicīga valdībai, ka šogad divreiz, pat negrozot budžetu, veselības joma ir saņēmusi divas reizes papildu finansējumu, kas kopumā ir aptuveni 12 miljoni latu. Kā tiks sadalīti vakar piešķirtie 5,3 miljoni latu? No papildus piešķirtā finansējuma 1,04 miljoni latu tiks novirzīti dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai, jo ir izveidojies deficīts un garas gaidīšanas rindas: no VM datiem izriet, ka papildu nauda nonāks gan ginekoloģijā un neiroloģijā, gan kardioloģijā un vispārējās ķirurģijas dienas stacionāriem.

1,8 miljonus latu novirzīs izmeklējumu nodrošināšanai 24 stundu laikā slimnīcu uzņemšanas nodaļās, kur ir palielinājies pacientu skaits tieši observācijas gultās, kas ļāvis slimnīcām ekonomēt, neuzņemot daudzus pacientus stacionārā. Naudas trūkst arī onkoloģijas pakalpojumu apmaksai, un tam piešķirs gandrīz pusmiljonu latu. 966 tūkstoši latu piešķirti rehabilitācijas pakalpojumiem un ilgstoši slimojošo pacientu ātrākai atgriešanai darba tirgū, bet 99 438 lati – kardioloģijas operāciju apmaksai Stradiņa slimnīcā un Bērnu slimnīcā. Stradiņa slimnīca saņems arī 30 000 latu renovācijas projekta izmaiņām un 98 000 latu īpašu iekārtu iegādei jaundzimušajiem. Ap pusmiljonu latu saņems arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ingrīda Circene, nauda, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats