23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LAEF: Iecerētais SEN ir visneizdevīgākā no iespējamajām elektroenerģijas tirgus sakārtošanas alternatīvām; EM lobē Latvenergo intereses
LAEF: Iecerētais SEN ir visneizdevīgākā no iespējamajām elektroenerģijas tirgus sakārtošanas alternatīvām; EM lobē Latvenergo intereses
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 13. augusts 2013, 16:09
Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF) izsaka sašutumu par to, ka šodien Ministru kabineta (MK) sēdē tika pieņemts zināšanai Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais informatīvais ziņojums par subsidētās enerģijas nodokli (SEN), jo uzskata, ka šo ziņojumu, kas ir aplams un neizdevīgs gan valstij, gan sabiedrībai, nepieciešams pārstrādāt, lai pienācīgi izvērtētu visas piedāvātās alternatīvas. EM ir saņēmusi vēl trīs alternatīvos ierosinājumus elektroenerģijas tirgus sakārtošanai, kurus ignorējusi, tādējādi liekot domāt par atklātu AS “Latvenergo” interešu lobēšanu. SEN projekts ir visneizdevīgākais no alternatīvām, pavirši sagatavots un balstīts uz nepārliecinošiem argumentiem, kuri nav pamatoti ar ekonomiskiem aprēķiniem, turklāt tas ir pretrunā Eiropas Savienības un Latvijas tiesību aktiem.


Zaudētāji būs gan mazie, gan lielie elektroenerģijas patērētāji

LAEF jau iepriekš uzsvērusi, ka, lai arī publiski EM apgalvo, ka SEN izstrādāts tieši trūcīgo elektroenerģijas patērētāju interesēs, tomēr pašas ministrijas nodokļa pamatojuma dati parāda, ka atbalsts mazturīgajiem samazināsies vismaz desmitkārtīgi – no 19.25 milj. uz 2.7 milj. LVL gadā. Šai sociālajai grupai komunālo maksājumu rēķini pieaugtu par 40%. Tāpat arī pati EM atzīst, ka piedāvātais SEN par 15% palielinās siltuma tarifus vismaz 18 pilsētās un apdzīvotās vietās. 

Tomēr LAEF uzskata, ka savu daļu atbalsta varētu nesaņemt arī lielie elektroenerģijas patērētāji, jo selektīva nodokļu aplikšana un atbalsta izmaksas nepieciešams detalizēti saskaņot ar Eiropas komisju (EK). Tā kā EM to līdz šim nav uzsākusi, tad var apgalvot, ka līdz 1.aprīlim, kas ir SEN ieviešanas termiņš, to izdarīt nav iespējams, tādēļ atbalstu nesaņems arī lielie elektroenerģijas patērētāji. Līdz ar to Latvijai draud tiesu darbi par nesaskaņota atbalstu koģenerācijām ar EK. 

Bankrota draudi AER nozarei

EM informatīvajā ziņojumā ir daudz neskaidrības un nepamatotu apsvērumu. EM piedāvātie risinājumi nav balstīti uz nevienu ekonomiska rakstura pētījumu vai aprēķiniem. Pret šādu SEN redakciju iebildusi Labklājības, Tieslietu un Finanšu ministrija, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), NVO, neatkarīgie enerģētikas eksperti, uzņēmēji un Latvijas pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji, norādot, ka visi EM minētie argumenti nodokļa ieviešanai ir īslaicīgam periodam, neatbilst patiesībai un ir valdības un sabiedrības maldināšana.

EM atteikusies ņemt vērā gan KPMG, gan Ekodoma veiktos pētījumus par SEN efektivitāti, jo tie ir pretrunā ar pašreizējo SEN ideju. SEN ieviešana draud ar AER nozares bankrotu, jo tas līdz maksātnespējai varētu novest līdz 300 AER nozares uzņēmumus un apdraudētu aptuveni 2500 darbavietas. Turklāt tas ietekmētu arī saistītās nozares, piemēram, lauksaimniecību, pārtikas ražošanu un mežsaimniecību. 

LAEF jau ziņojusi, ka SEN projekta izveidē nav izvērtētas visas ieteiktās alternatīvas un piedāvātie risinājumi projekta uzlabošanai. Būvmateriālu ražotāju asociācijas ieteikušas Austrijas modeli, FIDEA izceļ selektvitāti, bet LAEF piedāvājums ir samazināt valsts atbalstu AS “Latvenergo” TEC-2 daļai, kurai ir lielāks rentabilitātes līmenis. LAEF visas piedāvātās alternatīvas ir salīdzinājusi un izvērtējusi pēc NAP prioritāšu, budžeta, tautsaimniecības un sociālajiem kritērijiem, konstatējot, ka SEN projekts ir visneizdevīgākais no visām alternatīvām. Tādēļ federācija aicina iesaistītās puses turpināt diskusijās un apskatīt visas iespējamās alternatīvas elektroenerģijas tirgus sakārtošanai, lai rastu kompleksu ilgtermiņa risinājumu. 



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, Latvenergo, Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija, subsidētais enerģijas nodoklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats