20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Meroni atstumts no mantas glabāšanas
Meroni atstumts no mantas glabāšanas
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 13. augusts 2013, 9:48
Tā dēvētajā Anglijas tiesvedībā, kurā Latvijas kuģniecības (LK) meitas kompānijas vērsušās ar 135 miljonu dolāru prasību pret vairākiem pazīstamiem Latvijas uzņēmējiem, šā gada aprīlī pieņemts ļoti būtisks lēmums, kas cita starpā atklāj gluži skandalozus faktus.


Lēmums ir par to, ka Anglijas Augstākā tiesa ir iecēlusi daudzmiljonu biznesa aktīviem, kuri tiek uzskatīti par Aivaram Lembergam piederošiem, savu administratoru. Tie ir tie paši biznesa aktīvi, kas tika arestēti Latvijā t. s. Lemberga krimināllietas ietvaros, un kuriem par «glabātāju» tika iecelts Šveices advokāts Rudolfs Meroni.

Administratora iecelšanas mērķis, kā norādīts spriedumā, ir «neitralizēt Meroni» – lai «Dr. Meroni nevar kontrolēt Ventbunkeru». Angļu tiesas lēmums cita starpā pamatots uz vairākiem iepriekš nezināmiem, faktiski skandaloziem faktiem.

Pirmkārt, Latvijas prokuroru kaismīgi aizstāvētais R. Meroni, kuram bez kontroles un atskaitīšanās pienākuma nodota iepriekšminēto ļoti vērtīgo biznesa aktīvu pārvaldīšana, ir vienu no pašiem galvenajiem aktīviem – akciju sabiedrības Ventbunkers kontrolpaketi – nodevis prom pavisam citā jurisdikcijā.

Otrkārt, R. Meroni šo Ventbunkera akciju kontrolpaketi (kuru prokurori un vairāki tiesneši viņam uzticēja glabāt, bez ierunām piekrītot šā mantas glabātāja neaizstājamībai) laika posmā, kas angļu tiesas spriedumā aprakstīts kā 2012. gada beigas un 2013. gada sākums, ir mēģinājis par salīdzinoši niecīgu summu pārdot miljonāram Oļegam Stepanovam.
Jāatgādina, ka Kriminālprocesa likums arestētās mantas glabātājam aizliedz ar to «rīkoties vai lietot».

Līdz šim publiski bija zināms (pats R. Meroni Latvijas tiesai to vairākkārt rakstiski ir apgalvojis), ka Ventbunkera kontrolpakete (58%) pieder divām Nīderlandes kompānijām – Yelverton Investments BV un Yelverton Investment BV, kuras savukārt 100% kontrolē Tomika International NV.

Turpretī no Anglijas tiesas lēmuma izriet, ka iepriekšminētās kontrolpaketi nodrošinošās kompānijas, citēju: «pašlaik pieder Holandes veidojumam, kuru sauc par Stichting Administratierkantoor WTCA, kurai, šķiet, nav īpašnieku, bet kuras direktors ir kompānija Salinger Management NV. Salinger Management NV korporatīvais direktors ir Goldbaum Finance Ltd, kuru kontrolē Meroni».

Tas acīmredzot nozīmē, ka pēc tam, kad Latvijas prokurori, tiesneši, atsevišķi SAB darbinieki un citi uzticēja R. Meroni pārvaldīt kriminālprocesā arestēto mantu – tostarp Ventbunkera akciju kontrolpaketi –, R. Meroni to ir nodevis citām juridiskām personām.

Otrs šokējošs fakts, kas izriet no Anglijas tiesas lēmuma, – R. Meroni esot mēģinājis Ventbunkera kontrolpaketi, citēju, «kuras vērtība it kā esot 285 miljoni ASV dolāru, vai kurai vismaz pieder aktīvi, kuru vērtība ir 285 miljoni ASV dolāru», pārdot par 30 miljoniem eiro. Spriedumā tas atainots sekojošiem vārdiem: «Dr. Meroni, Šveices advokāts ar daudzu gadu pieredzi, kurš laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam bija Ventbunkera padomes priekšsēdētājs un kurš izveidoja struktūru, kuras ietvaros piecas personas turēja savus ieguldījumus Ventbunkerā, ir piedāvājis Stepanova kungam nopirkt to, ko Meroni ir nosaucis par kontrolpaketi.»

Angļu tiesnesis Kristofers Klārks spriedumā uzsver, ka «atbilstoši Latvijas protokolam» R. Meroni ir Ventbunkera kontrolpaketes pārvaldnieks. Bet «man galīgi nav skaidrs, kāda šajā situācijā viņam varētu būt daļa gar kontrolpaketes pārdošanu», spriedumā atzīst tiesnesis. «Man ir grūti saskatīt, uz kāda pamata viņš (t. i., R. Meroni) drīkstēja pārdot līdzdalību jebkurā no kompānijām,» kas ir nodotas viņam pārraudzībā – raksta angļu tiesnesis. Un vēl: «Man ir grūti saskatīt, uz kāda pamata viņš piedāvāja pārdot aktīvus, kas viņam nepieder, un kāpēc viņš to darīja.» Un vēl: «Ja pārdošana būtu sekmīga, tad tās rezultātā tiktu iegūta kontrole pār Ventbunkeru, un tādējādi tās aktīvi tiktu nodoti kādai citai personai, kā rezultātā prasītāji /t. i., LK meitas kompānijas/ aizkaitināti secinātu, ka pret šiem aktīviem nevar vērst piedziņu.»

Spriedumā norādīts, ka tiesas procesā R. Meroni advokāts ir apgalvojis, ka šveicietis pats sniegs pierādījumus, lai «parādītu situāciju pavisam citā gaismā». Tomēr tiesnesis vienalga ir nekavējoties iecēlis administratoru, uzsverot, ka «administratoram un Meroni jādarbojas vienoti» un ar šo lēmumu netiek konstatēta R. Meroni negodprātība. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, par biznesa aktīvu administratoru iecelta starptautiskā auditorfirma KPMG.

Cita starpā angļu tiesas lēmums, kas ir Neatkarīgās rīcībā, pilnībā apgāž pēdējo gadu propagandu, ka galvenais atbildētājs pret LK meitas kompānijām ir A. Lembergs. Izrādās, šajā lietā atbildētāji «kā korporatīvo atbildētāju patiesā labuma guvēji» ir arī miljonāri Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs, un Oļegs Stepanovs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Latvijas kuģniecība, Rudolfs Meroni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats