16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Teju puse autovadītāju brauks mazāk, ja degvielas cenas pārsniegs viena lata robežu
Teju puse autovadītāju brauks mazāk, ja degvielas cenas pārsniegs viena lata robežu
Autors: Apollo.lv / 6. augusts 2013, 16:31
Absolūti lielākais vairākums – 93,9% respondentu uzskata, ka degvielas cenas Latvijā ir pārāk augstas un acīmredzami lielākas nekā iedzīvotāju pirktspēja. Salīdzināšanas portāla «gudriem.lv» veiktās aptaujas dalībnieki uzskata, ka atbilstoša degvielas cena Latvijas tirgum būtu 40-70 santīmi par litru 95. markas benzīna.


Tikai 6,1% respondentu uzskata, ka degvielas cenas Latvijā ir atbilstošas iedzīvotāju pirktspējai un ceļu kvalitātei valstī. Uz jautājumu «Kāda, pēc Jūsu domām, būtu atbilstoša cena par litru 95. markas benzīna?», 45,7% respondentu atbildēja - 60 - 70 santīmi litrā. Ar tādu benzīna cenu cilvēkiem nenāktos ekonomēt un atsacīties no brauciena ar personīgo auto, kā tas notiek šobrīd. 44,2% uzskata, ka 95. markas benzīna atbilstošā cena būtu no 40 līdz 60 santīmiem par litru. 6,9% uzskata, ka benzīna cena Latvijā nedrīkstētu pārsniegt 40 santīmus par litru, bet 3,2% respondentu apmierina pašreizējās degvielas cenas valstī.

Saskaņā ar portāla «mytravelcost.com» veiktajiem aprēķiniem, cena par degvielu Latvijā ir tikpat augsta kā Luksemburgā un Dienvidkorejā.

Kā psiholoģisko cenas robežu, pēc kuras sasniegšanas iedzīvotāji krasi samazinātu personīgā auto izmantošanu, 43,7% atzīmēja 1 - 1,50 latus par litru benzīna. 24,2% atbildēja, ka sāks izmantot tikai sabiedrisko transportu, ja benzīna cena pārsniegs 1,5 - 2 latus par litru, bet 12% galējā benzīna cena ir divi lati. Turklāt 20,1% uzskata, ka cena - viens lats par litru benzīna jau ir pārāk augsta un ir spiesti atteikties no personīgā auto.

Portāla «gudriem.lv» lietotāji var atrast valstī zemāko pieejamo degvielas cenu. Saskaņā ar portāla pārstāvja Dmitrija Zaznova teikto, šo pakalpojumu katru dienu izmanto tūkstošiem cilvēku. «Pēc mūsu datiem, 95.markas degvielas cena DUS valstī pieaugusi vidēji par trijiem līdz sešiem santīmiem. Lētākais 95.markas benzīns izmaksā 91 santīmu litrā, dārgākais - 97,7 santīmus. Mūsu aptauja liecina, ka psiholoģiskā robeža - viens lats par litru benzīna, ir jūtīgs jautājums tiem patērētājiem, kas būtu gatavi samazināt degvielas iegādi,» norāda Zaznovs.

Tomēr, pēc Latvijas Degvielas Tirgotāju asociācija priekšsēdētāja Ojāra Karčevska teiktā, tuvākajā laikā cena par litru 95. markas benzīna nepārsniegs psiholoģisko atzīmi. «Es neredzu pamatu šādam cenu kāpumam. Naftas cenas ir stabilizējušās, globāli satricinājumi un traucējumi, kas novestu pie naftas cenu pieauguma, arīdzan nav novēroti.»

Attiecībā uz Latvijas pāreju no latiem uz eiro Karčevskis norāda, ka iedzīvotāju bažas ir nepamatotas. «Degvielas tirgotāji cenas pārveidos pēc stingri noteiktā Latvijas Bankas valūtas kursa un neizmantos situāciju, kurā iespējams palielināt benzīna cenu pat par niecīgu summu.»

Saskaņā Karčevska teikto, neskatoties uz degvielas cenas pastāvīgo pieaugumu degvielas uzpildes stacijās Latvijā, tās patēriņš katru gadu pieaug par 2-5%. Šis palielinājums var pieaugt, ja valsts aktīvāk apkaros kontrabandas degvielas ievešanu no kaimiņvalstīm.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, autovadītāji, cenas, degviela, gudriem.lv

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats