18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Veselībai prasa vairāk naudas
Veselībai prasa vairāk naudas
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 28. maijs 2013, 11:06
Šodien valdība beidzot plāno izskatīt Veselības ministrijas sagatavoto ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpes jomā, kurā veikti aprēķini par nepieciešamajiem papildu līdzekļiem veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai.


Neatliekamo problēmu risinājumam Veselības ministrija prasa piešķirt vismaz 15 miljonus latu. Tomēr rēķins, ko ministrija gatavojas piestādīt valdībai, ir daudz apjomīgāks.

Ziņojums tika izstrādāts jau aprīlī, taču dažādu iemeslu dēļ valdība to skatīs tikai tagad – maija beigās. Šajā laikā jau notikušas arī pacientu akcijas, lai pievērstu uzmanību tam, cik ļoti veselības aprūpei trūkst naudas. Kā lasāms ziņojumā, nauda tiek prasīta ne tikai nākotnes labajiem darbiem, bet esošo pakalpojumu apmaksai, jo, kā jau tika paredzēts, veselības budžetā var izveidoties deficīts, ja papildu naudu nepiešķir.

VM speciālisti aprēķinājuši, ka veselības aprūpes budžetā izveidojies deficīts, kura segšanai šā gada otrajā pusgadā nepieciešami 15,4 miljoni latu. Šī nauda nepieciešama dažādiem mērķiem, taču galvenokārt rindu mazināšanai, lai saņemtu valsts apmaksātos veselības pakalpojumus – seši miljoni latu, un kompensējamo medikamentu nodrošināšanai hroniskiem pacientiem – 4,1 miljons latu. Līdzekļi vajadzīgi zāļu iegādes izdevumu deficīta segšanai, C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, kuriem tie ir nepieciešami, reto slimību medikamentu nodrošināšanai bērniem. Vēl papildu nauda nepieciešama, lai mazinātu gaidīšanas rindas uz veselības aprūpes pakalpojumiem un risinātu jautājumu par ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu. To plānots darīt, pārskatot tarifa apmēru. Tāpat plānots arī ārstniecības tarifos atjaunot attīstības izdevumu komponenti. Šīm trim pozīcijām kopumā nepieciešami 6,8 miljoni latu.

Lielāks naudas apjoms nozarei vajadzīgs, lai risinātu būtiskas problēmas pakalpojumu pieejamības uzlabošanai – 21,2 miljoni latu. VM norāda, ka kompensējamo medikamentu pieejamības paplašināšanai jāatjauno kompensācijas apmērs no 50 uz 75 procentiem tām zālēm, kurām tas bija samazināts ekonomiskās krīzes laikā, kā arī jāpaplašina kompensācijas apmērs jau esošajām diagnozēm ar esošajiem un jauniem materiāliem, piemēram, teststrēmeļu kompensācija diabēta pacientiem, adatu iegādes izdevumu kompensācija insulīna lietotājiem. VM arī lūdz papildu finansējumu, lai palielinātu kompensācijas apmēru C hepatīta medikamentiem no 75 līdz 90 procentiem, kā arī lai varētu lielākam pacientu skaitam nodrošināt 100 procentu kompensējamos medikamentus HIV/AIDS ārstēšanai (tas nozīmē uzsākt agrīnu ārstēšanu šiem pacientiem, kas arī tika ierobežota krīzes gados).

No informatīvā ziņojuma valdībai izriet, ka valdībai tiks prasīta arī nauda ārstniecības personu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai par 17% un lai palielinātu tarifus, pēc kādiem par pakalpojumiem ārstniecības iestādēs norēķinās valsts, ņemot vērā ar pacientu uzturēšanu saistīto izdevumu, materiālu, energoresursu un citu izmaksu pieaugumu. Papildu līdzekļi nepieciešami Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, lai segtu siltumenerģijas, elektroenerģijas izmaksas, degvielas iegādes deficīta segšanai.

***

UZZIŅAI

Kam nepieciešama papildu nauda veselības aprūpē?

• Kopā nepieciešami 15,4 miljoni latu

• Zāļu iegādes izdevumu deficīta segšanai 4,1 miljons latu

• Veselības pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai 4,06 miljoni latu

• Unikālo pacientu skaita palielinājuma, kuri saņem kompensējamos medikamentus, nosegšanai 1,6 miljoni latu

• C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, kuriem tie ir nepieciešami 2,7 miljoni latu

• Reto slimību medikamentu nodrošināšanai bērniem 43 000 latu

• Ārstniecības personu darba samaksas paaugstināšanai (ar tarifa izmaiņām) 480 000 latu

• Būtisku problēmu risināšanai pakalpojumu pieejamības uzlabošanā nepieciešami vēl – 21,2 miljoni latu

Avots: Veselības ministrija


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nauda, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats