18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Oligarhu lieta ož pēc safabricējuma
Oligarhu lieta ož pēc safabricējuma
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 16. maijs 2013, 9:48
Bez lieka trokšņa un pompozitātes Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aprīlī noņēmis arestu uzņēmējam Vieturam Koziolam piederošajām akcijām uzņēmumā Zein Holding AG. Šis ir viens no gabaliņiem, kas tā arī nav atradis vietu oligarhu lietas puzlē.


Cits gabaliņš ir kratīšana pie Neatkarīgās izdevēja Mediju nama un toreiz izņemtais līgums ar Rīgas brīvostu. Arī tam nav sekojušas kādas tiesiskas sekas, ja vien par tādām neuzskata rīkojumu Nr. 2, ar ko vieni cilvēki no politiskās skatuves tika nostumti, bet citi uz tās uzstumti. Un te prasās atbilde uz elementāru jautājumu – ko tad, ja lietu slēgs?

Vārna vārnai knābj

Daudziem cilvēkiem tika sagrauta reputācija, uzņēmumiem radīti finansiāli zaudējumi. Arī Mediju nams ar to saskārās, jo reklāmas devēji pēkšņi sāka vairīties no sadarbības – sak' jūs krata, tātad tas ir nopietni. Konkurenti nekavējās pabalstīt KNAB izvērsto uzbrukumu – Nekā personīga, Ir, Panorāma moralizēja par Mediju nama izdevumos strādājošo žurnālistu pērkamību. Izrādījās, ka vārna vārnai acīs knābj, un pat ļoti labprāt.

Lai uzzinātu, kādi tad ir divus gadus ilgušās izmeklēšanas panākumi, Neatkarīgā vērsās pie KNAB un saņēma neko neizsakošu atbildi: «Krimināllietā šobrīd notiek pirmstiesas izmeklēšana, un KNAB par to plašākai sabiedrībai ziņos, kad šajā lietā būs publiskojama informācija.» Jo garāka ievelkas pauze, jo vairāk oligarhu lieta izskatās pēc rupja safabricējuma.

Viens no centrālajiem šā stāsta personāžiem ir politikas skatuvi atstājušais buldozers Ainārs Šlesers. Kriminālprocess pret viņu joprojām skaitās ierosināts, bet aizdomās turamā vai vismaz liecinieka statuss tā arī nav piešķirts: «Ja esmu pie kaut kā vainīgs, lūdzu, uzrādiet apsūdzību! Bet nevar tik ilgi visa šī situācija karāties gaisā! Ja kāds ir vainīgs, lieta jāsūta uz tiesu. Ja ne – skaidri jāpasaka, ka šis bijis politisks iestudējums ar mērķi īstenot valsts apvērsumu.» Un jāatgādina, vārds apvērsums te nav nekāds izpušķojums. Divas dienas pēc KNAB veiktajām kratīšanām toreizējais prezidents Valdis Zatlers ierosināja Saeimas atlaišanu (2011. gada 28. maijā) un vēlēšanās startēja ar savā vārdā ieģērbto partiju, gūstot lieliskus rezultātus.

Līgumi kā jau līgumi

Iespējams, daudziem no skaļās oligarhu lietas prātā palicis vien nosaukums un miglainas bildītes – Daugavmalā tiek dedzināti oligarhu izbāžņi, prezidents Zatlers izbauda politisko triumfu, izplājot pirkstus amerikāņu uzvaras žestā.

Tomēr lietai bija sacerēts arī aizraujošs sižets. Īsumā – šāds: lai saglabātu ietekmi slēpti piederošos uzņēmumos (arī Viestura Koziola ZeinHolding AG), Aināram Šleseram bija vajadzīgs cilvēks Rīgas brīvostā, un to viņam izgādājis Ventspils mērs Aivars Lembergs apmaiņā pret reklāmas līgumiem ar Mediju namu. Visi oligarhi krustu šķērsu kukuļojušies, sava epizode tika atvēlēta arī Andrim Šķēlem, nacionālajai aviokompānijai un projektam Live Riga.

Protams, preses relīzē, ko KNAB izsūtīja dienā, kad tika veiktas kratīšanas, personu vārdi netika nosaukti, taču tos KNAB bija jau noplūdinājis iepriekš. Pareizajiem medijiem arī tika izziņots, kad pulcēties uz šovu. Mediju nama valdes priekšsēdētājs Armands Puče vispirms sagaidīja Latvijas Televīziju, bet pēc pāris stundām ieradās arī KNAB darbinieki. Viņus interesējošie reklāmas līgumi jau bija salikti mazā kaudzītē. Uz šo līgumu pamata Mediju nama saņemtās summas, ja tās samēro ar triju oligarhu it kā noslēgtās sazvērestības grandiozo vērienu, šķiet visai pieticīgas: 2010. gadā – 9768 lati, 2011. gadā – 13 846 lati, 2012. gadā – 10 000 latu (summas norādītas bez PVN). Valdes priekšsēdētājs Armands Puče skaidro, ka sadarbība ar Rīgas brīvostu ilgst jau gadus desmit. Arī pašlaik spēkā ir šāds līgums un neviens Mediju namam neaizliedz tādu slēgt.

Ko pateica Zatleram?

Tā nu iznāk, ka KNAB cirka trupa toreiz atbrauca, parādīja kumēdiņus – un aizbrauca, bet atbildību par uzņēmuma darbībai nodarīto kaitējumu neviens neuzņemas. Armands Puče salīdzina: «Tas būtu tāpat, ja mēs kādam nesamaksātu par tipogrāfijas pakalpojumiem un pateiktu – a kas mums par daļu. Bet biznesā tā nevar – iestājas sekas. Turpretim viņi nāk, apsūdz, rada aizdomas, publiskajā telpā burtiski izsmērē cilvēkus un pēc tam mierīgi pasaka – mums nav nekādas daļas gar to. Ir kaut kāds mistisks četru burtu kopums, kas ne par ko neatbild. Kaut kāds KNAB. Nevis konkrēti cilvēki pieņēmuši absurdus lēmumus, bet mistisks taisnīguma ērglis plivinās virs Rīgas.»

Acīmredzot mistiskais ērglis arī Viesturam Koziolam nejūtas atvainošanos parādā – saņem savas akcijas un priecājies. Uzņēmējs gan domā, ka nekas vēl nav beidzies: «Arī jaunais priekšnieks kaut kad aizies atvaļinājumā, un tad jaunieši sarīkos kārtējo trādirīdi. Tas ir šīs organizācijas stilā.» Oligarhu lieta, jāatgādina, uzsprāga toreizējā KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša atpūtas brīdī, un galvenā spridzinātāja bija vietniece Juta Strīķe.

Tagad divi gadi pagājuši, rezultātu nekādu.

Ainārs Šlesers atgādina, ka vēl pēc pāris gadiem notiks jaunas parlamenta vēlēšanas un Reformu partijas, kas uz oligarhu dedzinātājas zirga iejāja 11. Saeimā, nākamajā sasaukumā nebūs. Nav populāra. Tad arī Saeimai varētu rasties ziņkāre parlamentāras izmeklēšanas ceļā izpētīt, kādēļ patiesībā tika atlaista 10. Saeima un kādu informāciju KNAB piegādāja toreizējam prezidentam Valdim Zatleram.



Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: KNAB, Mediju nams, oligarhi, Viesturs Koziols, Zein Holding

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats