19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Stradiņa slimnīcā sāks būvēt jauno korpusu
Stradiņa slimnīcā sāks būvēt jauno korpusu
Autors: Laura Sīle / NRA.lv / 15. aprīlis 2013, 12:07
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijas attīrīšanas darbi sākti un jauno korpusu plānots pabeigt līdz 2015. gada 1. septembrim, kad pacienti iegūs jaunu, plašu poliklīniku, laboratoriju un telpas pacientiem, kuri pagaidām vēl spiesti atrasties šaurajās slimnīcas nodaļās.


Slimnīcas attīstības biroja vadītājs Aldis Rozenbergs pastāstīja, ka sākts pirmais būvniecības etaps – tiek gatavots būvlaukums. Jaunais korpuss esot nepieciešams, jo slimnīcai trūkst telpu: «Viena no svarīgākajām struktūrvienībām būs poliklīnika jeb ambulatoro pakalpojumu centrs. Pašlaik vairāki simti tūkstošu pacientu gadā iziet cauri poliklīnikai, bet tā ir pārāk maza.» Jaunajā ēkā būs radioloģijas kabinets, sterilizācijas laboratorija, vispārējās aprūpes nodaļas, ķirurģijas nodaļas stacionārs un tehniskās telpas. Poliklīnika aizņems vienu stāvu, bet laboratorijā būšot iespējams veikt visus izmeklējumus. Paredzētas arī piecas jaunas nodaļas, kur nonāks ilgstošie pacienti no vecajiem korpusiem. Par jaunā korpusa lietotājiem A. Rozenbergs saka: «Ir stājies spēkā jaunais kārtības rullis, kas paredz brīvi pieejamu veselības aprūpi visā Eiropas Savienībā, līdz ar to ēka būs paredzēta visiem Eiropas Savienības pilsoņiem, ieskaitot, protams, Latvijas iedzīvotājus.»

Plānots ēkas pirmo kārtu pabeigt 2015. gada 1. septembrī. Kopumā viss milzu projekts – A korpuss – 60 000 kvadrātmetru, bet pašlaik notiek 30 000 kvadrātmetru lielas ēkas būvniecības sagatavošana. Šīs ēkas kopējās izmaksas ir 39 miljoni latu (47 miljoni, ieskaitot PVN). Līdzekļu avots meklējams 2007. gadā noslēgtajā daudzpusīgajā līgumā starp Finanšu ministriju, Veselības ministriju, Stradiņa slimnīcu un citām iestādēm par valsts galvoto aizņēmumu. 17 miljoni no nepieciešamās summas iegūti arī no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, bet aizņēmums slimnīcai būs jāatdod apmēram 30 gadu laikā.

Vecos, kultūrvēsturiskos korpusus slimnīca cer nākotnē sakārtot un pēc tam izīrēt vai atdot sadarbības partneriem, kas būtu jebkura izglītības iestāde. Kādreiz bijusi ideja vecajās ēkās veidot zinātnes parku, lai studentiem būtu kur mācīties, atrodoties blakus reāliem pacientiem. Vecie korpusi pacientiem kļuvuši nepiemēroti – sanitāriem pacienti jānes uz rokām, jo mājās nav liftu un tos iebūvēt ir tehniski neiespējami, vajadzību pēc jaunā korpusa skaidroja attīstības biroja vadītājs.

Darbs uzsākts 2006. gadā. Projekta ilgo ceļu līdz realizācijai A. Rozenbergs pamatoja ar laiku, kas nepieciešams sagatavei – skiču izgatavošana, celtniecības konkursi, nepieciešamo atļauju ieguve un darbs, lai pierādītu taisnību, jo gandrīz katrs uzņēmums, kas neesot uzvarējis kādā no būvniecības konkursiem, pārsūdzējis rezultātus. Savas nodevas paņēmusi arī krīze, tāpēc darbinieku prieks, ka sākusies būvlaukuma atbrīvošana, šķiet pamatots.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aldis Rozenbergs, būvniecība, Eiropas Savienība, korpuss, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats