18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LNKA satraukta, ka Pavļuts iznīcinās «ātro» kredītu devēju biznesu
LNKA satraukta, ka Pavļuts iznīcinās «ātro» kredītu devēju biznesu
Autors: www.apollo.lv / 10. aprīlis 2013, 11:46
Pieņemot Ekonomikas ministrijas sagatavotos priekšlikumus, nebanku kredītdevēji tiks apzināti izslēgti no finanšu tirgus Latvijā, radot komercbankām būtiski labvēlīgākus nosacījumus patēriņa kreditēšanas segmentā, portālam «Apollo» pavēstīja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija (LNKA).


Ceturtdien, 10. aprīlī, Ekonomikas ministrijas darba grupā LNKA atkārtoti sniegs savu redzējumu, norādot uz riskiem, kas saistīti ar nozares iznīcinšanu. Asociācijas biedri aicina valdību ar savu politiku veidot godīgas konkurences apstākļus visiem tirgus dalībniekiem, nevis radīt priekšrocības komercbankām, lai mākslīgi sagrābtu nebanku kreditēšanas tirgus daļu.

Nebanku kredītdevēji uzskata, ka ministrijas sagatavotie priekšlikumi ir neprofesionāli, turklāt bez jebkāda ekonomiskā pamatojuma. To pierāda ierosinājums nebanku kredītiem noteikt salikto gada procentu likmi 100% apmērā. Pieņemot šādu priekšlikumu, ja kredīts 20 latu apmērā tiek piešķirts uz divām nedēļām, tad maksimālā komisijas maksa, ko nebanku kredītdevēji varēs saņemt, būs 54 santīmi, kas nesedz izmaksas ne darbinieku algām, ne nodokļu nomaksai, ne maksātspējas vērtēšanai, kā arī citus ar pakalpojuma nodrošināšanu saistītos izdevumus. Klienta maksātspējas vērtēšana dažādās datu bāzēs vien izmaksā gandrīz divus latus.

Saliktā gada procentu likme, ko izmanto Ekonomikas ministrija, vēsturiski tika radīta komercbanku izsniegto kredītu salīdzināšanai, kuru atdošanas termiņš ir virs viena gada. Ja to izmanto īstermiņa kredītu salīdzināšanai, tā rada maldinošu priekšstatu un nav korekti pielietojama.

Ņemot vērā, ka ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem nav racionāla skaidrojuma, L asociācijai ir pamatotas aizdomas, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts lobē komercbanku intereses, piedāvājot konkrētus risinājumus nebanku kreditētāju izslēgšanas no finanšu tirgus Latvijā.

Nebanku kredītdevējiem nav skaidra ministrijas motivācija regulēt pakalpojuma cenu tirgus apstākļos, kur darbojas 50 uzņēmumi un ir sīva konkurence.

«Ja darba grupa kopā sanāk tikai trīs reizes, tad kvalitatīvu redzējumu par nozares attīstību vidējā termiņā vai ekonomisko pamatojumu konkrētiem priekšlikumiem nav iespējams sagatavot. Nozares uzņēmumus mulsina fakts, ka darba grupas gala ziņojums būtiski neatšķiras no pozīcijas, ko ministrs pauda vēl pirms darba grupa uzsāka savu darbu. Tas savukārt rada nopietnas aizdomas, ka nozares iesaiste bija tikai formāla, lai imitētu sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā,» norāda asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Asociācijas biedri aicina valdību un Saeimas deputātus pievērst pastiprinātu uzmanību faktam, ka priekšlikumu par salikto gada procentu likmi 100% apmērā Latvijas Komercbanku asociācija izsūtīja visām iesaistītajām pusēm dažas dienas vēl pirms Ekonomikas ministrija prezentēja savu redzējumu.

Asociācijas biedriem liekas absurda situācija, ka komercbankas ir pilntiesīgs padomu devējs ministrijai konkurentu darbības ierobežošanai.

LNKA uzskata, ka nozarei ir nepieciešams atsevišķs likums, kas būtu pārdomāti izstrādāts un ļautu uzņēmumiem būt drošiem par spēles noteikumiem vidējā termiņā. Tāpat asociācija aicina Ekonomikas ministriju turpināt darbu, lai sagatavotu kvalitatīvu redzējumu par nozares attīstību, tai skaitā ekonomisko pamatojumu konkrētiem priekšlikumiem.



Diskusija par rakstu (2)

Atslēgvārdi: ātrie kredīti, Daniels Pavļuts, Ekonomikas ministrija, LNKA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats