19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Grib veidot jaunu iestādi, kas aizstās VP Iekšējās drošības biroju
Grib veidot jaunu iestādi, kas aizstās VP Iekšējās drošības biroju
Autors: Apollo.lv / 17. marts 2013, 21:25
Augstāko priekšnieku rokādes nav vienīgās izmaiņas, kas gaidāmas Valsts policijā.


Kā ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga» - lai novērstu situāciju, kad policistiem pašiem jāizmeklē savu kolēģu pārkāpumi un viņi jāsoda, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) iecerējis reorganizēt Valsts policijas Iekšējās drošības biroju (IDB). Tā vietā iecerēta jauna iestāde, pakļauta ministram.

Darba grupa iekšlietu ministrijas valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadībā izstrādājusi priekšlikumu, turpmāk vairs neatstāt IDB Valsts policijas priekšnieka Ķuža pakļautībā, bet veidot pilnīgi jaunu iestādi.

Iestādei būs ievērojams štats – četras reizes vairāk  nekā pašlaik, 121 darbinieks. Arī cilvēki reģionos. Šai iestādei jau nolūkotas telpas bijušās Policijas akadēmijas telpās.

Jaunā biroja kompetencē vairs nebūtu tikai 7000 Valsts policijas darbinieku uzraudzība vien. Tai būtu jāvērtē arī citas iekšlietu ministrijas struktūrvienības, un pašvaldību un ostas policijas.

Pēc tieslietu ministrijas ieteikuma, arī cietumsargu pārkāpumus turpmāk izmeklētu tieši šī iestāde. Tomēr iecerei ir trūkumi. Tai grib lielu budžetu, ik gadu  ne  mazāku par 2,5 miljoniem latu. Otrs trūkums nešaubīgi ir arī tas, ka augsti kvalificēti darbinieki šai institūcijai tiktu atņemti no policijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kurās  jau tagad labu speciālistu trūkst.

Eksperti viennozīmīgi saka, ka līdzšinējais birojs jau pirms vairākiem gadiem bijis jāreformē, taču par attīstības modeļiem, domas dalās.

«Tāda institūta izveide būtu vērtējama pozitīvi, cita lieta, ka veidotos vairākas šādas te struktūras. Kā nodalīt  kompetenci, teiksim KNAB, un šī te jaunā  biroja, lai nerastos situācijas, kad strādā pie vienas lietas, vai otrādi, neviena no iestādēm pie konkrētas lietas nestrādā?»- tā bijušais KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Bijušais Valsts prezidenta padomnieks drošības jautājumos Raimonds Rožkalns domā, ka šīs funkcijas jāpārņem Drošības policijai, jo tik neliela valsts kā Latvija nevar atļauties uzturēt vēl vienu KNAB.

«Ja IDB funkcijas nodotu vienkārši Drošības policijai, tad pie kādas iespējamās finanšu krīzes, šī funkcija tiktu noņemta, jo tā patiešām nav raksturīga DP. Tai jānodarbojas ar nacionāliem drošības jautājumiem,» norāda iekšlietu ministrs.

Koalīcija vārdos ir atbalstoša. Pēdējie skaļie notikumi, kad  policisti aplaupa veikalu, un  naudas dēļ nodur cilvēku,  liekot rīkoties. Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) iepazinies ar iekšlietu ministra plāniem un solījis tos atbalstīt.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: IDB, Ilze Pētersone-Godmane, KNAB, Nekā personīga, Reformu partija, Rihards Kozlovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats