20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijā ražotos sautētas liellopu gaļas konservos atklāj 80% zirga gaļas
Latvijā ražotos sautētas liellopu gaļas konservos atklāj 80% zirga gaļas
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 11. marts 2013, 10:33
Apgalvojums, ka kaimiņi zirga gaļas skandāla kontekstā daudz vairāk rūpējas par sava tirgus aizsardzību, īsti neatbilst patiesībai. Lietuvieši vairāk nekā pusi jau veikto analīžu veltījuši tieši savu ražotāju produkcijas pārbaudei.


Pārējās analīzes veiktas astoņu ES produktiem, un tikai Latvijas produktos tika atklāta etiķetē neuzrādīta sastāvdaļa – zirga gaļa. Divos gadījumos produktā, kuram vajadzētu būt taisītam no liellopa, analīzes uzrādījušas 80% zirga gaļas klātbūtni.

Par zirga gaļas skandālu joprojām nevēlas runāt Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas vadība, taču Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) paziņojusi, ka pārtikas ražotājiem tiek pārmests pārāk daudz – lielākā atbildība esot jāuzņemas izejvielu piegādātājiem. Tas gan ir pretrunā ar visiem ražotājiem labi zināmo un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) regulāri atkārtoto dogmu, ka par produkcijas kvalitāti atbildība pilnībā gulstas uz ražotāju.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta (VPVD) Neatkarīgajai sniegtā informācija gan liecina, ka īpašu uzmanību kaimiņi pievērsuši tieši pašmāju uzņēmēju ražotajai produkcijai. «Krāpšanas ar liellopa gaļu izmeklēšanas gaitā VPVD pārbaudījis 80 dažādus liellopu gaļas produktus no vairākiem ražotājiem. Lielākā daļa pārbaudīto produktu ir Lietuvas izcelsmes, bet tika pārbaudīti arī paraugi produktiem no Latvijas, Polijas, Igaunijas, Vācijas, Itālijas, Francijas, Nīderlandes un Spānijas,» informē VPVD pārstāvis Gintauts Čereška.

Kā zināms, Lietuvā tika konstatēts, ka liellopa gaļa nelikumīgi aizvietota ar zirga gaļu divu Latvijas ražotāju konservētajā gaļā – Rēzeknes Gaļas kombināts (RGK) un Kuršu zeme (KZ), bet pārējās pārbaudes šādu krāpšanos nav uzrādījušas.

Interesants ir arī fakts, ka ražotāji īpaši nav kautrējušies izmantot lētāko zirga gaļu un uzdot to par liellopa, jo Kuršu zemes uz etiķetes solītā sautētā liellopu gaļa par 80% bija gatavota no zirgu gaļas. Šādi rādītāji Lietuvas dienestus pārsteiguši nesagatavotus, un, lai būtu droši, ka nav ieviesusies kļūda, konkrētais produkts tika pārbaudīts atkārtoti.

Igauņiem atšķirībā no Lietuvas nav pieejama pašiem sava laboratorija, tādēļ viņiem pagaidām atlicis uzticēties Lietuvas kolēģu veiktajām pārbaudēm un no apgrozības izņemt RGK un KZ produktus.

Igaunijas Veterinārās un pārtikas pārvaldes vadītājs Ago Partels Neatkarīgajai apliecināja, ka pārvalde veikusi pārbaudi arī Igaunijas kautuvēs, lai pārliecinātos, ka zirgi tajās mistiski nepārvēršas par liellopiem: «Aizvadītajā 2012. gadā mūsu ražotāji pārstrādājuši 16 tonnu zirga gaļas, tā ir detalizēti dokumentēta un uzrādīta uz produktu etiķetēm.



Diskusija par rakstu (0) , konservi, Lietuva, PVD, zirga gaļa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats