25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Portālā manabalss.lv ir uzsākta paraktu vākšana par PVN samazināšanu dabasgāzei un elektroenerģijai
Portālā manabalss.lv ir uzsākta paraktu vākšana par PVN samazināšanu dabasgāzei un elektroenerģijai
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 26. februāris 2013, 17:22
Portālā manabalss.lv ir uzskākta parakstu vākšana par izmaiņām Pievienotās vērtības nodokļa likumā nosakot samazināto PVN likmi elektroenerģijai un gāzei iedzīvotājiem.


Iniciatīvas autors ir Dzīvojamo māju īrnieku un saimnieku asociācija "Tautas kontrole" pārstāvis Jānis Kuzins. Iepriekš līdzīgs pieprasījums tika iesniegts LR Satversmes tiesā, ar pamatojumu, ka citiem kurināmā veidiem ir piemērots samazinātais PVN, bet dabasgāzei un elektroenerģijai nav, bet Satversmes tiesa šo prasību noraidīja un lietu neierosināja, tāpēc ir uzsākta akcija ar portla manabalss.lv starpniecību. 

Prasības pamatojumā Dzīvojamo māju īrnieku un saimnieku asociācija "Tautas kontrole" pārstāvji norāda “Ir nepieciešams grozīt Pievienotās vērtības nodokļa likumu piemērojot samazināto PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei. Valsts A/S Latvenergo plāno palielināt elektroenerģijas regulētajā tarifā iepirkuma komponenti par 54 procentiem, kas būtiski ietekmēs iedzīvotāju pirktspēju un veicinās nabadzību. Pašreizējā regulētajā tarifā iepirkuma komponente ir 1,17 santīmi par kilovatstundu (kWh), bet tagad tiek prognozēts, ka no 1.aprīļa tās pieaugs līdz 1,89 santīmiem par kWh. Dabasgāzei tarifs pieaugs no 2014.gada. Latvijas Saeimai ir steidzīgi jārīkojas un jāsamazina PVN likmes elektroenerģijai un dabasgāzei līdz 12 procentiem. Sakarā ar tarifa pieaugumu, VAS Latvenergo pieaugusī peļņa, kas tiek ieskaitīta Valsts budžetā jānovirza samazinātā PVN likmes kompensēšanai.

Ir skaidri zināms ka elektroenerģijas tarifs pieaugs par vidēji 6 procentiem, kā to sola VAS Latvenergo, ieguvums samazinot PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei līdz 12% būs tiešs, jo iedzīvotāji saņemot jaunos rēķinus būs šokā! Līdz 2011.gada PVN samazinātā likme elektroenerģijai un dabasgāzei bija, bet sakarā ar krīzi, Latvijas Valdība V.Dombrovska vadībā elektroenerģijai un dabasgāzei samazināto PVN likmi LR Saeimā rosināja atcelt, kas tika izdarīts, šobrīd krīze ir pārvarēta un jāatgriežas pie iepriekšējām PVN likmēm. Jāņem vērā ka šogad Latvija pievienojās elektroenerģijas brīvajam tirgum, kas pēc dažu ekspertu domām varētu palielināt elektroenerģijas tarifu iedzīvotājiem. PVN samazināšana šādā situācijā ir vienīgais risinājums.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektroenerģija, gāze, Jānis Kuzins, manabalss.lv, pvn, Tautas kontrole

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats