24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Izglītības ministrijā dīvaini personāla atlases principi
Izglītības ministrijā dīvaini personāla atlases principi
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 25. februāris 2013, 15:41
Sistemātiskās personāla rokādes Reformu partijas (RP) kontrolētajās ministrijās radījušas iespaidu, ka svarīgākie vadošo darbinieku izvēles kritēriji ir vizuāla konkurētspēja un saites ar ASV.


Nule šo teoriju netieši apstiprinājusi Administratīvā rajona tiesa, izskatot sūdzību par konkursu uz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta un jaunatnes departamenta direktora posteni. Rezultāti tiek anulēti. Ja nesekos pārsūdzība, bijušajai baseina vadītājai Ulrikai Auniņai postenis jāatstāj.

Jāatgādina, ka pērn ministrijā no darba tika atbrīvoti, amatos pazemināti vai aiziet piespiesti vairāki desmiti cilvēku, un attiecīgi viņu vietā nāca RP favorīti. Daudzi tika kritizēti par kompetences trūkumu, taču īpašu izbrīnu un sašutumu izpelnījās ministrijas lēmums Sporta un jaunatnes departamenta vadībā iecelt gados jauno Rīgas 95. vidusskolas peldbaseina priekšnieci U. Auniņu, kurai tobrīd nebija nekādas pieredzes valsts pārvaldē. Viņa gan bija centusies iekļūt politikā, neveiksmīgi startējot 10. Saeimas vēlēšanās no sīkpartijas Par prezidentālu republiku saraksta, un sacerēja dusmīgus priekšvēlēšanu saukļus. Piemēram: «Nost ar impotento parlamentu un pretlikumīgo koalīcijas padomi!»

Uz vakanto amatu IZM izsludinātajā konkursā piedalījās 11 pretendenti un četri no viņiem vērsās tiesā, apstrīdot konkursa norises un komisijas pieņemtā lēmuma likumību: Vladislavs Bautris, Mārtiņš Graudums, Gundars Patmalnieks un Normunds Aizpurs. Pieteikumā tiesai norādīja uz vairākiem viņu skatījumā pieļautiem pārkāpumiem. Apšaubīts konkursa komisijas sastāvs, jo viens no vērtētājiem ministrijā strādājis tikai četras dienas, kritēriji angļu valodas prasmes izvērtēšanā. Un, protams, arī rezultāts – U. Auniņai trūkstot vēlamās pieredzes valsts pārvaldē un zināšanu par tiesību aktu izstrādes principiem, par ko liecinājis viņas CV. Daudzām caurkritušo pretendentu pretenzijām tiesa nav piekritusi. Norādījusi arī, ka tā nevar izvērtēt un salīdzināt pieteicēju prasmes, – tā esot konkursa komisijas kompetence. «Taču tiesa var pārbaudīt, vai lēmuma pieņemšanā ir ievērots procesuālais taisnīgums, nav pieļautas procesuālās kļūdas, vai iestāde nav vadījusies pēc lietā nebūtiskiem, patvaļīgi izvēlētiem faktiskajiem apstākļiem, vai vērā ņemtie fakti ir pierādīti,» teikts spriedumā.

Tiesas ieskatā konkursa norisē pieļautas divas būtiskas nepilnības. Pirmkārt, vērtēšanas komisijas pārstāvis Elmārs Martinsons klāt bijis tikai vienā no abām pretendentu izvērtēšanas dienām, taču ar parakstu devis vērtējumu visiem pretendentiem. Tas pārkāpj novērtēšanas un salīdzināšanas procesa taisnīgu norisi. Otru nepilnību tiesa saskatījusi angļu valodas prasmju izvērtējumā. Pretendentu vērtējumā prasmei runāt angliski dota ļoti liela nozīme – 15%, kas varēja būtiski ietekmēt konkursa rezultātus. Tieši šajā pozīcijā U. Auniņa saņēmusi augstāku novērtējumu nekā pārējie konkursanti. Taču nekādi testi pretendentiem nebija jāveic un viņu runātprasmi vērtējusi viena IZM darbiniece, kas pati labi runā angliski. Tiesa piekritusi prasības iesniedzējiem, ka, piešķirot tik lielu nozīmi angļu valodas prasmei, notikušajai pārbaudei būtu jābūt salīdzināmai, taču «kritērija «teicamas angļu valodas zināšanas» pārbaude nav objektīvi saprotama un tiesā pārbaudāma.»

Administratīvā rajona tiesa ir lēmusi, ka IZM rīkojums par U. Auniņas iecelšanu valsts sekretāra vietnieka – Sporta un jaunatnes departamenta direktores amatā – ir atceļams ar sprieduma spēkā stāšanās dienu. Tas stāsies spēkā mēneša laikā, ja IZM to nepārsūdzēs augstākā instancē. Neatkarīgajai atsūtītajā atbildē ministrija norāda, ka «iepazīstas ar tiesas spriedumu un apsver turpmāko rīcību». Ministra Roberta Ķīļa birojs apgalvo, ka šajā lietā neiejauksies, – tā esot tikai un vienīgi ministrijas darīšana. Tikmēr ministrijas darbinieki neoficiāli stāstījuši, ka tieši biroja vadītājai – RP biedrei Nellijai Titovai ir būtiska loma cilvēku atvirzīšanā un pievirzīšanā ministrijas galvgalim.

Pagaidām U. Auniņa darbu saglabā un Neatkarīgajai prognozē, ka ministrija spriedumu pārsūdzēs.

Ap IZM vakantajiem amatiem nereti notiek dīvainības. Potenciālie konkursu uzvarētāji kuluāros tiek nosaukti, vēl pirms konkursi beigušies. Tā notika arī konkursā uz ministrijas valsts sekretāra amatu, ko pēc dažiem konkursa norises «uzlabojumiem» ieguva Sanda Liepiņa. Viņa bija strādājusi Pasaules bankā un darbam Latvijas valsts pārvaldē tika apmācīta ASV, kas no RP viedokļa ir politiski vērtīgs fakts. U. Auniņas CV par saitēm ar stratēģisko partneri gan neko nevēsta, un tomēr tādas, izrādās, eksistē, turklāt oficiāli nostiprinātas. Oktobrī viņa apprecējās ar Vestpointas ASV militārās akadēmijas absolventu Aleksandru Naumovu, iegūstot dubultuzvārdu. Nacionālo bruņoto spēku mājaslapā publicētajā intervijā A. Naumovam tiek vaicāts, vai viņu nemēģināja pārvilināt uz ASV armiju, un viņš citastarp atbild šādi: «Amerikāņi apzinās, ka, arī atgriežoties Latvijā, esmu ilgtermiņa ieguldījums, jo es saprotu valodu un pārzinu viņu sistēmu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, IZM, Reformu partija, Ulrika Auniņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats