28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Jākobsonam uzrāda apsūdzību «Ušakova vēstuļu lietā»; turēts psihiatriskajā slimnīcā
Jākobsonam uzrāda apsūdzību «Ušakova vēstuļu lietā»; turēts psihiatriskajā slimnīcā
Autors: Apollo.lv / 17. februāris 2013, 22:04
Žurnālistam Leonīdam Jākobsonam uzrādīta apsūdzība saistībā ar Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu. Kā vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga», Jākobsons mēnesi turēts psihiatriskajā slimnīcā.


Raidījums atgādina, ka vairāk nekā pirms gada Jākobsons interneta portālā ievietoja Ušakova vēstules, kas, pēc žurnālista domām, atklāja amatpersonas otru seju. Ušakovs par savas sarakstes noplūdi vērsās policijā, un pret Jākobsonu sākta kriminālvajāšana. Lai arī privāto korespondenci publicē ik pa brīdim, šis ir pirmais gadījums, kad žurnālistu par to sauc pie kriminālatbildības.

Par nopludinātajām vēstulēm Ušakovs vērsās Valsts policijā. Tā secina, ka žurnālists izdarījis tīšu noziegumu - neatļauti iegūtu saraksti darījis zināmu citiem un publicēšanai atļauju nav prasījis.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Māris Kaļinka raidījumam sacīja: «Dotajā gadījumā ir klasiskais piemērs, kad pat neraugoties uz visu, ka, ja, pat žurnālists dara kaut ko pretlikumīgu savā praksē, tad pie zināmiem apstākļiem, rupji sakot, arī žurnālistam var būt problēmas, un arī viņš var tikt saukts pie kriminālatbildības.»

Jākobsons saka, ka publicējot daļu Ušakova sarakstes, viņš darījis sabiedrībai zināmus būtiskus faktus un tas ir viņa kā žurnālista pienākums.

«Viņa attiecības ar Krievijas vēstniecību nepavisam nebija personiskas, bet gan finansiālas. Un tajā sarakstē viņš parādās kā atbildīga amatpersona, kā «Saskaņas centra» priekšsēdētājs un nevalstisku organizāciju līderis. Tāpēc sabiedrības interesēs publiskoju informāciju, kas manā skatījumā parāda, kāds ir īstais Nils Ušakovs,» sacīja Jākobsons.

Pēc pirmajām publikācijām, žurnālistu aizturēja un divas dienas turēja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Tika kratīts viņa dzīvoklis un izņemtas ar žurnālista profesionālo darbību saistītas mantas – dators, kā arī citi datu nesēji.

Bet vēl nepatīkams pārsteigums bija  viņa ievietošana psihiatriskajā slimnīcā. Pēc izmeklētāja Naura Liepiņa iniciatīvas, tur viņš veselu mēnesi pavadīja  kopā ar psihiski slimiem cilvēkiem, bet pēc mēneša saņēma slēdzienu, ka ir vesels.

Policija apgalvo, ka šādi rīkoties viņus spieda kāds pirms vairāk nekā 20 gadiem veikts ieraksts par Jākobsona veselību. Žurnālistu ievietoja slimnīcā, kur viņš bija faktiski ieslodzīts kopā ar slepkavām. Starp viņiem bija arī vīrs, kas ar samuraja zobenu savulaik sadūra divus policistus.

«Psihiatriskajā slimnīcā veselu mēnesi! Ar mani kopā bija astoņi cilvēki, kurus vaino slepkavībā. Es ar viņiem diendienā biju saskarē. Tās bija pietiekami nepatīkamas sajūtas, turklāt mēneša garumā,» teica Jākobsons.

Raidījums norāda, ka viņa portālam gan ir pretrunīga slava. Dažkārt privātu uzņēmēju konflikti atspoguļoti vienpusīgi, radot iespaidu, ka žurnālists strādā kāda labā. Pagājušā gadā Jākobsonam uzbruka. Viņa dēla klātbūtnē kāpņutelpā divi nezināmi vīri iepūta Jākobsonam acīs asaru gāzi un sagrieza seju. Toreiz sabiedrība notikušo sauca par uzbrukumu visiem žurnālistiem, kuru ir būtiski atklāt.

Uzbrukums Jākobsonam joprojām nav atklāts. Bet tikmēr viņš  pats ir  pirmais  žurnālists, kuru apsūdz par kāda elektroniskā pasta sarakstes publicēšanu.

«Draud viņam līdz trīs gadiem maksimāli cietumā. Un 50 mininālās mēnešalgas. Tiesu prakse arī nav nekāda plašā. Līdz ar to, man, atklāti sakot grūti spriest, kā [lieta] pavērsīsies tālāk,» sacīja Kaļinka.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Leonīds Jākobsons, Nekā Personīga, Nils Ušakovs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats