19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas meži - veiksmīgas attīstības piemērs
Rīgas meži - veiksmīgas attīstības piemērs
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 7. februāris 2013, 11:44
Pirms pieciem gadiem Rīgas mežu aģentūras vietā tika izveidota SIA Rīgas meži, ar laiku tajā iekļaujot arī likvidētās pašvaldību aģentūras Mežaparks un Rīgas dārzi un parki. Sākotnēji daudzi piesardzīgi vērtēja šādu Rīgas domes lēmumu, bet tagad ir redzams, ka šis ir visveiksmīgākais solis pašvaldības uzņēmējdarbības jomā, atzīst Rīgas vicemērs Andris Ameriks.


«Izveidojot jauno komercsabiedrību, neesam pazaudējuši to, kas bija, bet esam pievienojuši tai arī jaunas atbildības funkcijas. Uzņēmums lieliski tiek galā ar visiem saviem pienākumiem – mežu platību, kas aizņem vairāk nekā 60 000 hektāru, apsaimniekošanu. Tā kolektīvs labi pratis piemēroties jaunajiem apstākļiem un arī attīstīt komercdarbību,» uzņēmumu darbību uzteica A. Ameriks. Finanšu rādītāji arī pierādot šāda lēmuma pareizību: pirms 2008. gada apgrozījums bijis 3 miljoni latu, bet šogad tas plānots jau 6,7 miljonu apmērā, raksta NRA.lv.

Attīsta komercdarbību

Arī Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš uzsvēra uzņēmuma izaugsmi: «Piecos gados esam ievērojami uzlabojuši darba efektivitāti, optimizējot iekšējos resursus un mehanizējot darba procesus. Esam arī strādājuši pie tā, lai mūsu peļņa pieaugtu. Sākotnēji augošos kokus pārdevām cirsmu izsolēs, bet pērn sākām paši nodarboties ar mežizstrādi, kā arī netālu no Ogres izveidojām savu kokzāģētavu Norupe, kurā investējām 4,5 miljonus latu. Ražotne drīzumā sāks darbu, ražojot žāvētas un ēvelētas mēbeļu sagataves.» Ir plānots, ka līdz 2016. gadam saimniecība būs sakārtota tiktāl, ka uzņēmums spēs pārstrādāt un likt lietā visu tur izaugušo un nozāģēto. Turpmākajos gados domāts arī par jaunas koģenerācijas stacijas būvi un, iespējams, vēl lielākas ražotnes tapšanu.

Saglabā un atjauno

Uzņēmuma valdes loceklis Juris Buškevics uzsvēra, ka svarīga ir ne tikai mežizstrāde, bet arī koku audžu saglabāšana un atjaunošana. Nereti cilvēki uztraucas, ka kokus nozāģē, taču to dara ļoti pārdomāti. Par atbildīgu, ekonomiski pamatotu un videi draudzīgu meža apsaimniekošanu liecinot uzņēmumam piešķirtais īpašais meža sertifikāts, kas ir nozares kvalitātes zīme. Turklāt pa šo laiku gandrīz par 1% palielinājušās arī dabas platības (kopumā 10% no mežiem), kur seko līdzi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Bet, lai nodrošinātu koku atjaunošanu, gandrīz par pusmiljonu latu rekonstruēta kokaudzētava Norupe, kura piecu gadu laikā spējusi realizēt 6,4 miljonus stādu. Īpašs prieks esot par paraugaudzēm, kurās kociņi divkārt apsteiguši savus vienaudžus dabiskajās audzēs. Kā pēdējais labais jaunums: starptautiskie eksperti par augstvērtīgu atzinuši Rīgas mežu priežu sēklu kvalitāti. Lai gan uzņēmuma rīcībā pašlaik ir tikai 340 grami augstākās kvalitātes priežu sēklas, ar šādu daudzumu var atjaunot piecus hektārus meža, skaidroja J. Buškevičs.

Pilsētas attīstībai

No komercdarbības iegūtie 3,67 miljoni latu nonākuši atpakaļ pilsētā, tērējot tos Rīgas attīstībai, piemēram, kultūras un atpūtas parkam Mežaparks, Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanai, Mangaļu atpūtas bāzei, pilsētas administratīvajā teritorijā esošo mežu apsaimniekošanai. A. Tauriņš kā nozīmīgu objektu minēja arī pirms diviem gadiem pabeigto BMX trasi, kas izveidota Eiropas līmenī. Kā liels darbs vērtējams arī 423 hektāru lielā Mežaparka teritorijas detālplānojuma izstrādāšana. «Šai vietai ir jāattīstās, tā nevar palikt ar pagājušā gadsimta 50. gadu vaibstiem,» uzsvēra Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka kopumā parka uzturēšanā un attīstībā ieguldīti 1,8 miljoni latu.

To, ka Mežaparks no klusas un aizmirstas vietas pārvērties par aktīvu un sportisku vidi, pozitīvi novērtēja arī uzņēmuma valdes loceklis Andrejs Kondratjuks. «Parks dzīvo ne tikai vasarā, kad te notiek dažādi pasākumi, bet arī ziemā – te var slēpot, slidot, braukt ar kamerām no kalna. Lai aktivitāšu būtu vēl vairāk, šogad plānots rekonstruēt elektroinstalāciju, piešķirt papildu līdzekļus asfaltēšanai, izveidojot jaunu celiņu tīklu.» Lai vidi uzturētu un saudzētu, daudz domā arī par sabiedrības izglītošanu, un šogad durvis vērs zaļā skola Ogrē, kur bērni varēs uzzināt, kā aug un attīstās mežs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Tauriņš, Andrejs Kondratjuks, Andris Ameriks, mežs, Rīgas meži

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats