19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » PTAC sāks parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju licencēšanu
PTAC sāks parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju licencēšanu
Autors: NRA.lv / 1. februāris 2013, 14:19
Šodien stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.64 "Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju licencēšanas kārtība" un Ministru kabineta noteikumi Nr.61 "Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi", kurus izstrādājusi Ekonomikas ministrija. Līdz ar to Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk PTAC) uzsāk iesniegumu pieņemšanu no parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem speciālas atļaujas jeb licences saņemšanai, lai darbotos tirgū. Noteikumus par šādas licences saņemšanu paredz 2012. gada 8.novembrī Saeimā pieņemtais Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kas izstrādāts ar mērķi, lai sakārtotu ārpustiesas parādu atgūšanas procesu. Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju uzraudzību un licencēšanu veiks PTAC.


Parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju licencēšanas kārtība paredz, ka speciālā atļauja jeb licence parādu atgūšanai no PTAC jāsaņem līdz š.g. 1.maijam. Šobrīd pie PTAC aktīvi sākuši vērsties parādu piedziņas pakalpojumu sniedzēji, kuri interesējas par jauno MK noteikumu piemērošanu un licences saņemšanu. Lai atvieglotu informācijas saņemšanu komersantiem, PTAC ir apkopojis, kāda informācija jāiesniedz, lai saņemtu licenci. Informācija pieejama šeit. Arī turpmāk PTAC mājaslapa tiks papildināta ar komersantiem noderīgu informāciju par Parāda ārpustiesas atgūšanas likuma normu, MK noteikumu piemērošanu un licences saņemšanu. 

MK noteikumi paredz, ka licenci varēs saņemt gan fiziska, gan juridiska persona, kas profesionālās vai komerciālās darbības ietvaros sniedz parāda ārpustiesas atgūšanas pakalpojumus. Licence tiks izsniegta uz trīs gadiem un par licences saņemšanu būs jāmaksā valsts nodeva 2500 latu apmērā, savukārt licences pārreģistrācija parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam izmaksās 1000 latus. 

Ir paredzams, ka jaunie noteikumi par parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju licencēšanas kārtību paaugstinās patērētāju tiesību aizsardzības līmeni, palielinās tirgus uzraudzības ilgtermiņa efektivitāti, samazinās negodprātīgu pakalpojumu sniedzēju skaitu un pakalpojumu sniedzēju pieļauto pārkāpumu skaitu, tādejādi nodrošinot caurskatāmu ārpustiesas parādu atgūšanas procesu kopumā. 

Atgādinām, ka 2012. gada 11.decembrī stājās spēkā Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kas paredz normu kopumu parāda atgūšanas procesam ārpustiesas ceļā, nosaka komunikācijas procesu starp parādnieku un kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju, risina fizisko personu datu izmantošanas jautājums parāda atgūšanā, kā arī paredz to, ka turpmāk parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējiem būs jāsaņem speciālā atļauja jeb licence, lai darbotos tirgū.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: licencēšana, parādi, PTAC

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats