28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Eiropas Komisija izvērtē iespējamo krāpšanas shēmu riska kapitāla fondos Latvijā
Eiropas Komisija izvērtē iespējamo krāpšanas shēmu riska kapitāla fondos Latvijā
Autors: NRA.lv / 22. janvāris 2013, 17:09
Eiropas Komisijas (EK) Reģionālās politikas ģenerāldirektorāta nodaļa uzsākusi izvērtēt Eiropas Savienības (ES) finansējuma izmantošanas prettiesiskumu riska kapitāla fondos Latvijā, vakar informēja EK pārstāvniecība Latvijā.


Pārbaude uzsākta sakarā ar aizdomām par, iespējams, riska kapitāla pārvaldītāja „Otrais Eko fonds” negodprātīgu rīcību, tostarp arī apsaimniekojot no ES fondiem saņemtos līdzekļus.

Riska kapitāla fondu pētīšana uzsākta, pamatojoties uz publiskajā telpā nonākušiem juristu atzinumiem, kuros pieļauts, ka, iespējams, šis riska fonds, kurš ir saņēmis ES līdzekļus riska kapitāla ieguldījumiem Latvijas mazajos un vidējos uzņēmumos, ir darbojies neefektīvi un pārkāpjot likumu. Tā, piemēram, saskaņā ar masu medijos (Pietiek.com – 13.09.2012., LTV1 „Panorāma” – 19.09.2012., „BNS” – 20.09.2012. „Neatkarīgā” – 05.11.2012 u.c.) izskanējušo informāciju, kā arī sabiedrības par atklātību „Delna” pausto, Fonda valdes locekļi ir veikuši riska kapitāla ieguldījumus uzņēmumos, kuros viņi vienlaicīgi ir bijuši vai nu kapitāldaļu turētāji, vai amatpersonas.

Ievērojot minēto, pastāv bažas, ka pēc savas būtības „Otrais Eko fonds” tika speciāli dibināts, lai vistiešākajā veidā risinātu uzņēmuma „Eko Investors” īpašnieku – Viestura Tamuža, Undīnes Būdes, Māra Simanoviča un citu – biznesa attīstības intereses, tādējādi iegūstot lielu daļu ES struktūrfondu finansējuma. Tiek pieļauts, ka riska fonds ir veicis ieguldījumus tieši vai pastarpināti saistītos uzņēmumos, kas nav likumiski atļauts. Tiek arī norādīts, ka fonda pārvaldnieki prasījuši nesamērīgu fonda pārvaldīšanas izdevumu atmaksu.

Tāpat, tiks vērtētas aizdomas, vai Fonda darbība ir bijusi vērsta uz tā amatpersonu ekonomisko interešu lobēšanu. Apstiprinoties aizdomām, šāda riska kapitālu līdzekļu, kuros ievērojamu daļu veido arī Eiropas Savienības finansējums, izlietošana ir pretēja jebkuram publisku finanšu līdzekļu pārvaldīšanas principam, kā arī neierobežota vara piešķirt līdzekļus sev tieši vai pastarpināti piederošiem uzņēmumiem kropļo tirgus konkurenci un pārkāpj Eiropas Kopienas dibināšanas Līguma 87.panta 1.punktu.

Kā zināms, Latvija īsteno darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājuma 2.2.prioritātes „Finanšu pieejamība” 2.2.1.pasākuma „Finanšu resursu pieejamība” 2.2.1.1.aktivitāti „Ieguldījumu fonds investīcijām garantijās, paaugstināta riska aizdevumos, riska kapitāla fondos un cita veida finanšu instrumentos”. Aktivitāte paredz Eiropas Savienības struktūrfondu, valsts un privāto investoru finanšu līdzekļu ieguldīšanu mazos un vidējos komersantos ar mērķi gūt peļņu. 2007.gadā riska kapitāla finansējuma saņēmēja tiesības cita starpā ieguva jaunizveidotā komandītsabiedrība „Otrais Eko fonds”.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, Eiropas Savienība, Otrais Eko fonds

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats