23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Skola šantažē eksportēt spējīgu uzņēmumu
Skola šantažē eksportēt spējīgu uzņēmumu
Autors: Apollo.lv / 20. janvāris 2013, 22:01
Telpu nomas līguma domstarpību dēļ Bulduru Dārzkopības vidusskola (BDV) faktiski paralizējusi dizaina mēbeļu ražotāja SIA «Rauzas kompānija» (RK) darbu, uzņēmuma vadībai un darbiniekiem neļaujot iekļūt ražotnē, šovakar vēsta LTV raidījums «De facto». Ražotnes iebrauktuve slēgta ar žogu un teritoriju apsargā skolas nolīgta apsardzes kompānija.


Līdz šim RK varēja lepoties ar vairākiem sasniegumiem, tostarp gan mēbelēm Rīgā notikušajam NATO samitam, gan šobrīd topošajām durvīm un koka sienas paneļiem jaunajai Nacionālajai bibliotēkai. Plašākai sabiedrībai uzņēmums pazīstams ar MINT sērijas dizaina mēbelēm, kuras vēl nesen īpašā fotosesijā Latvijas dizaineru veikuma popularizēšanai iemēģināja Ministru prezidents.

Šo piektdien uzņēmuma vadītājam Jānim Rauzam atkārtoti nācās lūgt BDV pārstāvim, vai skola viņam ļaus ieiet paša uzņēmuma telpās. Ražotnē var ieiet tikai ar BDV vadības atļauju, pirms nedēļas teritorijai apjozts žogs, to apsargā skolas nolīgta apsardzes kompānija. Ražotnē tā arī palikusi kāda eksportam paredzēta krava, jo arī saražoto produkciju skola liegusi izvest.

«Ražošanā atrodas bibliotēkai saražotās durvis, paneļi, durvis aptuveni 200, sienu apdares dekoratīvie paneļi, eksporta prece, sagataves 200 000 EUR apmērā un iekārtas miljons eiro vērtībā. Mēs netiekam klāt ne dokumentiem, ne transportam. Nekam!» «De facto» atzina Rauza.

Iemesls uzņēmuma strīdam ar BDV ir nomas līgums. Telpas no vidusskolas «Rauzas kompānija» nomāja 5 gadus. Labiekārtoja, ierīkoja apkuri, salaboja jumtu. Līgums beidzās līdz ar šo gadu. Rauza vēlējās līgumu pagarināt, bet skola to atteicās darīt un izsludināja jaunu telpu nomas konkursu. Pie telpām tika kāds cits dizaina mēbeļu ražotājs.

Interesanti, ka telpu nomas konkursa nolikumā skola atklāti pieprasīja dāvanu - skolai bez maksas tā teikt uzdāvināt aprīkojumu kādam mācību kabinetam, raksta Apollo.lv.

«Ir tāds jēdziens, ko bieži praktizē pašvaldības, ko praktizē izsolēs, ka ir šie papildu nosacījumi, kad nomas tiesību iegūšanai ir šie papildu nosacījumi un šie papildu nosacījumi visiem bija vienādi,» skaidroja BDV jurists Ilgonis Kļaviņš.

Vidusskolas vadība apgalvo, ka šādas dāvanas prasīšana esot ierasta un neko nosodāmu tajā nesaskata. Tikmēr «Rauzas kompānija» vērsusies tiesā par nomas līguma pagarināšanu. Uz šo soli skola atbildēja ar žoga uzlikšanu un apsardzi. Skolas vadītājs arī neslēpj - no ražotnes izvest produkciju un iekārtas ļaušot tikai tad, ja Rauza atsauks tiesā iesniegto prasību.

«Arī tiesāties ir brīva izvēle, lai tiesa izlemj, kā Rauze saka, tiesa izlems, kam taisnība, bet kamēr tiesa lems, tikmēr stāvēsim abi divi mēs un būs zaudējumi gan skolai, gan jums [RK], ka šīs telpas netiek izmantotas,» sacīja BDV direktors Aivars Griķis. Rauza šādu skolas vadītāja nostāju gan sauc par šantāžu un pauž neizpratni, kāpēc skola nolēmusi tālāk iznomāt tieši tās telpas, kurās darbojas viņa uzņēmums, kamēr citas neizmantotas ēka stāvot tukšas.

Nenoliedzami situāciju dīvainu padara kaut vai tas, ka Bulduru Dārzkopības vidusskola par konfliktu ar uzņēmēju paspējusi informēt gan «Rauzas kompānijas» kreditorus, gan iekārtu uzstādītājus, gan izejmateriālu piegādātājus un lielākos klientus, tādējādi krietni pārsniedzot savstarpējā strīda robežas. Skola uzskata, ka «Rauzas kompānijai» esot slikta reputācija un par to vēlējusies paziņot arī citiem, lai pasargātu pašu skolu.

«Visa viņa mantība līdz pēdējai naglai ir ieķīlāta «Swedbank» un pasarg dievs mēs negribam ar banku nonākt konfliktos, bankā arī strādā juristi!» sacīja Kļaviņš.

Visu šo darbību rezultātā uzņēmuma darbība šobrīd faktiski ir paralizēta un katra dīkstāves diena nes milzu zaudējumus. Rauza jau vērsies gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, gan arī Izglītības un zinātnes ministrijā. Ministrija gan uzskata, ka skolas un uzņēmēja strīds ir viņu pašu darīšana, savukārt par dāvanas prasīšanu nomas konkursa laikā, ministrijai neesot bijis zināms.

«Pieļauju, ka, ņemot vērā šo izskanējušo informāciju, ministrija lūgs papildu skaidrojumu valsts kapitālsabiedrības valdei par radušos situāciju,“ sacīja IZM Nodrošinājuma un finanšu departamenta juriskonsults.

Pagaidām gan nav zināms, vai šim strīdam būs iespējams rasts drīzu atrisinājumu. Vidusskola apgalvo, ka ir gatava sēsties pie sarunu galda, kamēr uzņēmējs spiests secināt, ka nebija paredzējis, ka veiksmīga, eksportēt spējīga uzņēmuma darbību iespējams teju sagraut dažu dienu laikā.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Bulduru Dārzkopības vidusskola, De facto, Ilgonis Kļaviņš, Jānis Rauza, Rauzas kompānija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats