24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LTV vadības konkurss pagarināts
LTV vadības konkurss pagarināts
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 14. janvāris 2013, 16:28
Dažas dienas pirms sākotnēji noteiktā termiņa beigām uz Latvijas Televīzijas vadīšanu pieteicies viens vienīgs cilvēks. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) termiņu pagarinājusi līdz 28. janvārim, cerot uz trim vakantajiem LTV valdes locekļu amatiem savākt vismaz deviņus kandidātus.


Versijas sakrīt

Pagājušajā piektdienā turpinājās padomes sarunas par līgumu ar personāla atlases kompāniju Fontes, kurai būs jāuzrunā potenciālie kandidāti un jāaģitē viņus piedalīties konkursā.

Pēc tam otrajā kārtā Fontes izvērtēs padomes atlasītos deviņus kandidātus un rekomendēs, tāsprāt, labākos. Galīgo lēmumu pieņems padome.

Neatkarīgajai zināms, ka kompānija kandidātu uzrunāšanu jau sākusi bez oficiāla pilnvarojuma un konstatējusi, ka šis, iespējams, būs sarežģītākais darbs tās praksē.

NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš paredz, ka pieteikšanās termiņa pagarinājums nenozīmēs ilgāku LTV darbu pagaidu priekšnieka vadībā. Jaunā valde trīs cilvēku sastāvā sāks strādāt martā.

Par to, kāds uzvārds atrodas uz NEPLP jau atnestajā aploksnē un kādi tiek likti vēl neatnestajās, figurē dažādas versijas. Taču vairākums no tām runā par laikraksta Diena veco blici, proamerikāniski noskaņotā žurnāla Ir veidotājiem, kurus viņu politisko simpātiju un virzīto ideju dēļ mēdz dēvēt arī par sorosistiem. Piemēram, viens no piesauktajiem personāžiem ir ASV dzimušais Pauls Raudseps. Tiesa gan, tikpat labi iespējams, ka LTV valdē tiek ielikti sabiedrībai mazāk pazīstami uzvārdi un pēc tam jau ar viņu protekciju televīzijas satura veidošanai tiek pielasīta politiski «pareizā» komanda.

Sorosisti jau uzrunāti

Šāda versija ticama šķiet žurnālistam un producentam Edvīnam Inkēnam: «Viņiem pietiks ar diviem valdes locekļiem, pārējie atnāks pēc tam.» Un te vietā skarbais atgādinājums, ka saturu veido vairākums.

Ja varu sagrābušais vairākums uzskatīs, ka labas ir geju laulības, pareiza ir Latvijas atteikšanās no suverēnas ekonomikas, bet visjaukākais politiskais spēks Latvijā ir Vienotība ar varonīgo eksprezidentu Zatleru piedevās, tas arī tiks potēts skatītājiem. Citastarp, jāatgādina, ka pašlaik roka iedzīvotāju zombēšanā jau tiek iemēģināta ar eiro propagandas kampaņu.

Neatkarīgajai zināms, ka kompānija Fontes patiešām uzrunājusi žurnāla Ir cilvēkus, bet šī mediju kuluāros parādījusies ziņa arī izraisījusi pozitīvu pretreakciju. Pastāv cerības, ka uz konkursu varētu posties arī citādi domājoši profesionāļi – kaut vai principiālu apsvērumu vadīti.

Tikmēr kompānija Fontes šobrīd vairāk raugoties to cilvēku virzienā, kam ar medijiem līdz šim bijis mazs sakars, respektīvi, meklē augsta līmeņa menedžerus, kas uz LTV notiekošo spētu paraudzīties no malas. Acīmredzot tāds ir NEPLP uzstādījums. To apliecina padomes darbinieks A. Ķēniņš – televīzijas vadītājiem neesot obligāti jānāk no televīzijas un pat mediju vides. Galvenais, lai labi menedžeri. Tas arī esot piesaistītās personālatlases kompānijas uzdevums – rosināt piedalīties konkursā cilvēkus, kas paši varbūt par to nemaz neiedomātos.

Politiķi grib tikt televizorā

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka gan spriež, ka visu LTV vadības trijotni no mediju neprofesionāļiem komplektēt būtu riskanti, jo, strādājot televīzijā, ne tikai nauda jāskaita, bet arī jāpārzina tehnoloģiju jautājumi un programmu ražošana. Katrā ziņā Fontes uzdevums sarūpēt vismaz deviņus labus kandidātus ir ārkārtīgi sarežģīts. LTV šobrīd nav nekāda vilinošā darbavieta – kolektīvs ir milzīgs, noskaņojums tajā draņķīgs, algas niecīgas. Tuvojas arī vēlēšanas, un tas nozīmē arvien pieaugošu politisku spiedienu. Turklāt valdei būs jāstrādā kā komandai, tātad ideoloģisku pretrunu nedrīkst būt.

Šīs problēmas bažīgus darot arī komerckanālus. Ja sabiedriskā televīzija ir nožēlojamā stāvoklī un nespēj ietekmēt sabiedrības viedokli, tas nozīmē, ka politiķi meklēs un centīsies ietekmēt alternatīvus kanālus. G. Līdaka prognozē: «Politiķi jebkādiem līdzekļiem mēģinās iekļūt televīzijās. No tā mēs baidāmies visvairāk.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ķēniņš, LTV, NEPLP, Pauls Raudseps

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats