16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Decembrī rīdzinieki patērējuši ievērojami vairāk siltumenerģijas
Decembrī rīdzinieki patērējuši ievērojami vairāk siltumenerģijas
Autors: Apollo.lv / 7. janvāris 2013, 17:03
Aizvadītā gada decembrī rīdzinieki apkurei un karstā ūdens sagatavošanai patērējuši 395,1 tūkstoti megavatstundu, kas ir vidēji par 34% vairāk nekā 2011.gada gada decembrī, kad siltumenerģijas patēriņš bija 294,6 tūkstoši megavatstundas. Tā aprēķinājis uzņēmums «Rīgas siltums» (RS).


RS atkārtoti uzsver, ka siltumenerģijas patēriņu tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra. 2012.gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija par 6,5 grādiem zemāka nekā 2011.gada decembrī.

Rīgā 2012.gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija -3,9 grādi, savukārt 2011. gada decembrī tā bija +2,6 grādi.

Dabasgāzes tirdzniecības cena decembrī, salīdzinot ar 2011.gada decembri, pieaugusi par 31%. Siltumenerģijas tarifā 82% no izmaksām sastāda dabasgāzes cena.

2012.gada decembrī siltumenerģijas cena ir 45,42 Ls/MWh (bez PVN) pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 230 Ls/tūkst.nm3. 2011.gada decembrī siltumenerģijas cena bija 37,41 Ls/MWh (bez PVN) pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 175 Ls/tūkst.nm3.

Āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 6,5 grādi un dabasgāzes tirdzniecības cenas pieauguma par 31% rezultātā, izrakstīto rēķinu summa par 2012.gada decembrī patērēto siltumenerģiju ir vidēji par 63% lielāka, nekā 2011.gada decembrī.

RS arī atgādina, ka siltumenerģijas tarifs par vienu megavatstundu visiem patērētājiem ir vienāds, bet maksa par viena kvadrātmetra dzīvokļa apkuri ir ievērojami atšķirīga. Iedzīvotājiem maksas lielumu par apkuri nosaka divas komponentes – siltumenerģijas tarifs un patēriņš. Siltumenerģijas patēriņu ietekmē ēkas tehniskais stāvoklis un iedzīvotāju paradumi – jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kāpņu telpu un tamburu aizvēršana, atkritumu vada aizvēršana, kā arī izvēlētā iekštelpu gaisa un karstā ūdens temperatūra ēkā. Izvēlēto siltuma režīmu ieregulē ēkas automatizētajos individuālajos siltummezglos un to nosaka ēkas īpašnieks/ pārvaldnieks, vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: rīdzinieki, Rīgas siltums, siltumenerģija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats