19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » KP Drogām piemēro gandrīz 19 tūkstošus latu lielu sodu par tirgus dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu
KP Drogām piemēro gandrīz 19 tūkstošus latu lielu sodu par tirgus dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu
Autors: Jānis Lācis / BIZNESS.LV / 3. janvāris 2013, 18:02
Konkurences padome (KP) piemērojusi gandrīz 19 tūkstošus latu lielu sodu kosmētikas mazumtirgotājam “Drogas” par tirgus varas ļaunprātīgu izmantošanu, žurnālistiem pavēstījusi KP.


Kā secinājusi KP, uzspiežot netaisnīgus, nesamērīgus un nepamatotus sadarbības nosacījumus vairumtirgotājam “Euro Cosmetics” , “Drogas” veicināja tā maksātnespējas iestāšanos.

Tāpat “Drogas” rīcība, pieprasot atlaides no saviem piegādātajiem, radīja patērētājiem nelabvēlīgo “ūdensgultas efektu” - vairumtirgotājs citiem mazumtirgotājiem spiests piedāvāt preces par augstāku cenu, lai kompensētu zaudējumus, kas radušies, sadarbojoties ar “Drogām”.

KP “Drogām” piemērojusi maksimālo likumā noteikto naudas sodu par šādu pārkāpumu, kas ir 0,05% no iepriekšējā gada neto apgrozījuma, un “Drogām” piemērots sods 18 967 latu apmērā.

Nosakot sodu, KP ņēmusi vērā gan pārākuma smagumu, ilgumu un radītās sekas, kā arī “Drogu” rīcību, slēpjot pierādījumus un ilgstoši nesadarbojoties ar KP, tādējādi kavējot izmeklēšanu.

“Drogas” darbībās KP konstatējusi vairākus Konkurences likuma pārkāpumus, un tāpat arī secināts, ka “Drogas uzspiedušas “Euro Coesmetics” ekonomiski nepamatotus atlaižu un mārketinga aktivitāšu maksājumus. “Drogas” piegādātājam arī vienpusēji uzspieda neproporcināli lielus sodus par laikus nepiegādātām precēm, tādēļ lietā iegūtā informācija KP ļāvusi nonākt pie secinājuma, ka “Drogas” sodu sistēmu izmantoja apzināti, pasūtot preces, kuras nav vairmutirgotāja noliktavā.

Pēc “Euro Cosmetics” sniegtās informācijas tādējādi laika posmā no 2008.gada sākuma līdz 2009.gada vidum “Drogas” norēķinājās tikai aptuveni par 66% no tai piegādātajām precēm, bet atlikusī starpība tika segta ar kreditrēķiniem, dažādu atlaižu maksājumiem un līgumsodiem.

Savukārt patērētājiem neizdevīgais “ūdensgultas efekts” radīts, “Drogām” no vairumtirgotāja pieprasot zemākas iepirkuma cenas nekā tas tiek piedāvāts citiem klientiem, tādējādi paaugstinot cenu līmeni citos veikalos.

Lietas izpēti KP sāka pēc “Euro Cosmetics” maksātnespējas administratora iesnieguma.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Drogas, Euro Cosmetics, Konkurences padome

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats