16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Gada beigās augušās pārtikas cenas kompensēja Ziemassvētku akcijas
Gada beigās augušās pārtikas cenas kompensēja Ziemassvētku akcijas
Autors: NRA.lv / 2. janvāris 2013, 18:17
Pārtikas produktu cenas Rīgas lielveikalu ķēdēs gada pēdējā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, ir būtiski mainījušās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.


Šī gada decembra beigās, salīdzinot cenas ar šī gada septembri, tās visvairāk ir augušas vietējiem tomātiem - par 192% no 1.72 Ls/kg līdz 5.02 Ls/kg. Vēl būtisks cenu pieaugums ir bijis importa gurķiem par 80%, importa tomātiem par 70%, Kelloggs oriģinālajām pārslām par 24%, liellopu gaļai bez kaula par 22%, 82.5% sviestam par 18%, 3.5% pienam par 16%, kviešu miltiem par 14%, olām par 12%, kafijas krējumam par 11%, cukuram par 9%.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums ceturtajā ceturksnī ir bijis baltajiem galviņkāpostiem - par 73%, burkāniem par 55%, kartupeļiem par 38%, eļļai par 18%, rudzu rupjmaizei par 13%, sieram Brie President par 12%, tostermaizei par 11%, broileriem un stiprajam alkoholam Trīs graudu degvīns par 5%.

"Cenu izmaiņas pēdējā ceturksnī galvenokārt noteica augļu un dārzeņu sezonālās svārstības un procesi pasaules pārtikas tirgos. Sākoties masveida vietējo dārzeņu ražai, dārzeņu cenas būtiski samazinājās. Gada beigās atkal sāka palielināties piena produktu cenas pasaulē un piena iepirkuma cenas. Tas izsauca arī nelielu cenu kāpumu Latvijā. Sakarā ar augstajām pasaules graudu cenām, ir pieaugušas olu, miltu un graudu pārslu cenas. Lielais cenu kāpums vietējiem tomātiem skaidrojams ar vietējās tomātu sezonas beigšanos un tikai vienu atlikušo tirgus dalībnieku Getliņi Eko. Neskatoties uz to, ka pasaulē cukura cena ir ievērojami samazinājusies, Eiropas Savienībā sakarā ar kvotēto ražošanu tā ir pieaugusi. Tāpēc tā ir palielinājusies arī Latvijā. Jāņem vērā, ka kopumā maize ir palikusi dārgāka, bet ražotāji ir izstrādājuši īpašas receptūras ļoti lētas maizes izgatavošanai. Tas tāpēc, ka iedzīvotāju dzīves līmenis samazinās un iestājoties apkures sezonai, līdzekļu kļūst vēl mazāk. Ja iepriekš veikalos tostermaize maksāja ap latu, tad tagad jau tā ir nopērkama zem lata robežas un lētākā rupjmaize ne zemo cenu veikalos ir pat par 55 santīmiem kilogramā. Protams, šīs maizes garšas īpašības ļoti atšķiras no maizes par 2.5 Ls/kg. Sakarā ar Ziemassvētkiem veikalos bija ļoti daudz cenu akciju, kas ļāva iedzīvotājiem svētku galdu uzklāt bez būtiskiem papildu izdevumiem, kas būt bijuši, ja veikalos būtu bijušās "īstās" cenas," uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja asoc. prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ingūna Gulbe, Jaunais gads, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs, pārtika

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats