24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas banku sektora peļņa šā gada 11 mēnešos - 128,3 miljoni latu
Latvijas banku sektora peļņa šā gada 11 mēnešos - 128,3 miljoni latu
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 27. decembris 2012, 12:57
Latvijas banku sektora peļņa šā gada 11 mēnešos bijusi 128,3 miljoni latu, pavēstījusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).


Tostarp ar peļņu darbojās 15 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 93,9%). Banku sektora līdz novembra beigām gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem sasniedza 274,2 miljonus latu, kas ir par 29% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

FKTK paziņojis– salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, turpinājuši pieaugt arī nozīmīgākie banku ienākumu posteņi, tīrajiem procentu ienākumiem augot par 4,1%, savukārt tīrajiem komisijas naudas ienākumiem – par 16,3%. Viens no nozīmīgākajiem banku sektora izdevuma posteņiem – izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem samazinājās par 21,6%.

Saskaņā ar sniegto informāciju, banku sektora kopējais kredītportfeļa apmērs novembrī samazinājies par 0,1. Rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums mēneša laikā saruka par 0,2%, savukārt rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums saruka par 0,7%, bet nerezidentiem izsniegto kredītu atlikums novembrī palielinājās par 1,6%.

Kā norādījis FKTK – banku sektorā novembrī no jauna izsniegto kredīti 172,5 miljonu latu apmērā, tostarp , 48,6 miljoni latu – Latvijas uzņēmumu attīstībai, 38,4 miljoni latu – Latvijas finanšu institūcijām, 15,2 miljoni latu – rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 70,3 miljoni latu – nerezidentiem.

Uzņēmumu segmentā mēneša laikā visvairāk jaunos kredītos izsniegts operācijām ar nekustamo īpašumu – 10,3 miljoni latu, kam seko enerģētika ar 9,1 miljonu latu, tirdzniecība 7,5 miljoni latu, finanšu un apdrošināšanas darbības -5,9 miljoni latu un apstrādes rūpniecība ar 4,8 miljoniem latu. Savukārt mājsaimniecību segmentā nedaudz vairāk kā divas trešdaļas jeb 68,8% no jaunizsniegtajiem kredītiem novembrī veidoja kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un/vai remontam – 10,4 miljoni latu.

Komisija arī atzinusi, ka ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī turpināja sarukt un novembra beigās bija 11,6% (oktobra beigās – 11,9%). Šādu kredītu īpatsvars rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī sasniedza 15.7%, savukārt rezidentu korporatīvo klientu kredītportfelī – 9,9%, bet kopējais kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kredītportfelī mēneša laikā būtiski nemainījās un novembra beigās bija 18,8%. Banku izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem atlikums novembra beigās sasniedza 1,002 miljardus latu jeb 8,4% no banku kopējā kredītportfeļa (oktobra beigās – 8,5%).

Savukārt banku sektora likviditātes rādītājs novembra beigās bija 57,3% (oktobra beigās – 59,7%) un kapitāla pietiekamības rādītājs bija 17,5% (minimālā kapitāla prasība – 8%), bet 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 15% (oktobra beigās – attiecīgi 17,7% un 15,3%).

Banku piesaistīto noguldījumu atlikums novembrī palielinājās par 0,4% jeb 44,5 miljoniem latu. Tostarp rezidentu noguldījumu atlikums palielinājās par 1,3% jeb 79 miljoniem latu. Tāpat būtiski palielinājās privāto nefinanšu uzņēmumu, kā arī valsts uzņēmumu noguldījumi, nedaudz pieauga arī mājsaimniecību noguldījumi, bet nerezidentu noguldījumu atlikums saruka par 0,6% jeb 33,5 miljoniem latu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: FKTK, Latvijas bankas, nauda

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats