24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ziemassvētku cepetis šogad par 20% dārgāks
Ziemassvētku cepetis šogad par 20% dārgāks
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 20. decembris 2012, 11:31
Latgalē konstatētais cūku mēris cūkgaļas tirgu nav ietekmējis – pieprasījums nav samazinājies un tā lētāka nav kļuvusi. Cūkgaļas cenas joprojām ir rekordaugstas ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā (ES). Speciālisti prognozē, ka tuvākā laikā cenu līmenis šim pārtikas produktam nemainīsies.


Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore, asociētā profesore, Dr.oec. Ingūna Gulbe Neatkarīgajai uzsvēra, ka šobrīd gan Latvijā, gan ES cūkgaļas cenas ir ļoti augstas. ES cūkgaļas cenas gada laikā ir pieaugušas par 21,2%, savukārt Latvijā šī lauksaimniecības produkcija ir sadārdzinājusies par 20,5%. Tajā pašā laikā pasaules tirgū cūkgaļas cenas gada laikā ir kritušās par desmit procentiem.

«Cūku mēra uzliesmojums Latgalē nav radījis izmaiņas cūkgaļas tirgū, jo infekcijas skartais reģions ir neliels. Turklāt Latvijā cūkgaļas patēriņā ļoti liela daļa ir importa produkcijai. Ja klasiskā cūku mēra izplatību būs izdevies apturēt un jauni saslimšanas gadījumi netiks konstatēti, tad nekādas būtiskas izmaiņas šajā tirgū nav gaidāmas. Pretējā gadījumā pieprasījums pēc cūkgaļas var samazināties un arī cenas var samazināties,» teica profesore. Diemžēl pēdējās ziņas nav iepriecinošas – klasiskais cūku mēris otrdien konstatēts vēl piecām meža cūkām. Mājas cūkām jauni saslimšanas gadījumi konstatēti nav.

Pārtikas veterinārais dienests (PVD) aicina pārtikas produktus pirkt pārdomāti, gatavot ar prātu un uzglabāt pareizi. «Nepērciet nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājieties tos neatļautās tirdzniecības vietās – pagalmos, tirgū no tā sauktajiem ratiņtirgotājiem, no automašīnu bagāžniekiem, kāpņutelpās,» brīdina PVD pārstāve Ilze Meistere.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cūku mēris, ES, Ilze Meistere, Latgale, PVD, Ziemassvētku cepetis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats