29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » EM: Līdz 2020.gadam vidējā elektroenerģijas cena Latvijā var pieaugt par 63%
EM: Līdz 2020.gadam vidējā elektroenerģijas cena Latvijā var pieaugt par 63%
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 17. decembris 2012, 14:49
Ar līdzšinējo atbalsta politiku elektroenerģijas ražošanai Latvijā, vidējā elektroenerģijas cena līdz 2020.gadam var pieaugt par 63%, paziņojusi Ekonomikas ministrija (EM).


Tostarp mājsaimniecībām elektroenerģijas cena var pieaugt par 53%, savukārt lielajiem ražošanas uzņēmumiem – par 73%.

Ņemot vērā, ka vēsturiski īstenotās atbalsta politikas dēļ tuvākajos gados sagaidāms būtisks elektroenerģijas kopējās cenas kāpums, EM sagatavojusi informatīvo ziņojumu par elektroenerģijas cenu pieauguma riskiem un to ierobežošanu. Ziņojuma mērķis ir valdības informēšana un lēmuma projekta risinājuma izstrādei piedāvāšana, sadarbojoties vairākām ministrijām.

Ministrija norādijusi – nākotnē visbūtiskāko daļu elektroenerģijas kopējās cenas struktūrā aizņems obligātā iepirkuma kvotu (OIK) maksājumi, kurus pašreiz proporcionāli maksā gan mājsaimniecības, gan mazie un vidējie uzņēmumi (MVU), gan lielie energoietilpīgie ražotāji.

Lielo uzņēmumu maksājumu struktūrā elektroenerģijas izmaksas ieņem būtisku daļu, tamdēļ ir saprotami, ka šiem uzņēmumiem ir steidzami nepieciešams risinājums, uzskata ministrijā.

Tāpat EM paziņojusi, ka auditorkompānija KPMG, pēc Būvmateriālu asociācijas pasūtījuma, veikusi pētījumu, kurā OIK maksājumus rekomendēts pārdalīt atkaribā no pieslēgumu grupas jeb sprieguma līmeņa. Vienlaikus ministrijā norāda – ja vienai grupai OIK maksājumus samazina, tad citai tie būtu jāpalielina, un pēc KPMG rosinātā risinājuma tie būtu MVU, slimnīcas, viesnīcas u.c iestādes. OIK maksājumu slogs MVU turklāt būtu atkarīgs no tā, vai arī mājsaimniecībām tiktu uzlikts papildu OIK maksājumu slogs, taču noslogojot ar papildu maksājumiem mājsaimniecības, valstī aizvien saasinātos elektrības cenu negatīvie sociālie efekti.

Savukārt EM uzskata, ka problēma ir jārisina plašāk un kā primāra jāizvirza nevis OIK maksājumu pārdale, bet OIK maksājumu samazināšanu kopumā.

Pēc EM domām, pēc iespējas ātrāk jāievieš tādas politikas izmaiņas, kas nodrošinātu līdzsvaru, un Latvija vienlaikus varētu sasniegt ne tikai 40% atujaunīgās enerģijas īpatsvaru, bet tikpat veiksmīgi nodrošināt arī tautsaimniecības konkurētspējas attīstību un novērst iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, elektroenerģija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats