28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas pārtika pamazām ieņem Maskavas veikalu plauktus
Latvijas pārtika pamazām ieņem Maskavas veikalu plauktus
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 21. novembris 2012, 12:45
Rīgas dienu ietvaros Maskavas centra prestižajā veikalā Jeļisejevskij gastronom atklāts pēc skaita jau divpadsmitais Latvijas pārtikas produktu stends Rižskij dvorik. Līdz gada beigām Maskavā būs jau 20 šādu stendu dažādos veikalos, kur vienkopus varēs nopirkt Latvijā ražotu produkciju.


Pirms aptuveni 200 gadiem vietā, kur šobrīd atrodas Jeļisejevskij gastronom, savu dzeju lasīja krievu dzejnieks Aleksandrs Puškins, jo tobrīd tur atradās literārs salons. 1901. gadā šajā vietā miljonārs Genādijs Jeļisejevs iekārtoja prestižu pārtikas veikalu neobaroka stilā ar kristāla lustrām, kas atgādina vīnogu ķekarus. Arī šobrīd šā veikala interjers drīzāk atgādina muzeju, nevis pārtikas veikalu. Mazumtirdzniecības ķēdes Alije parusa prezidente Olga Blaško Neatkarīgajai neslēpj, ka šis ir īpašs veikals – tas atrodas pašā Maskavas centrā, un to parasti apmeklē izmeklēta publika un ārzemnieki. Pēc viņas teiktā, ik dienu šajā veikalā iepērkas aptuveni 4000 cilvēku, neskaitot tos, kuri ienāk, lai izjustu gadsimtu elpu un apbrīnotu interjeru. Salīdzinot ar Maskavas iedzīvotāju skaitu – 12 miljoniem ļaužu –, tas ir niecīgs skaits, taču vienlaikus ļauj apjaust potenciālā tirgus iespējas, raksta NRA.LV.

Rižskij dvorik iekaro Maskavu

Sadarbību ar Latvijas ražotājiem Alije parusa sākusi pirms gada, kad tika atklāts pirmais Rižskij dvorik, kurš ātri iemantojis pircēju atsaucību. Šobrīd no Rīgas uz Maskavu ceļo maize, jogurts, sviests, biezpiens, siers, skābais krējums, cepumi, gaļas izstrādājumi, dzērieni, zivju konservi, sukādes, šokolāde, milti, graudu pārslas, mērces, dārzeņu konservi, čipsi, kā arī maskaviešiem labi zināmais Rīgas melnais balzams.

Rīgas mērs Nils Ušakovs Neatkarīgajai uzsvēra, ka Rižskij dvorik turpinās paplašināties ne tikai Maskavā, bet tiks atvērti arī citās pilsētās. «Pirmais noteikums, lai Krievijā varētu pārdot pārtikas preces, ir nepieciešamība iegūt Krievijas sertifikātu,» sacīja N. Ušakovs. Visi ražotāji, kuru produkcija nopērkama Latvijas produktu stendā, ir ieguvuši šādu sertifikātu. Taču pircēji preci nevērtē pēc tā, kādi papīri ir uzņēmumam. Viņus interesē tas, kā produkts iepakots, kā tas izskatās un kā garšo.

Lai gan Krievijas veikalos maizes netrūkst, maskaviešiem Latvijā ceptā Lāču rupjmaize un saldskābmaize šķiet īpaši garda. SIA Lāči īpašnieks Normunds Skauģis Neatkarīgajai teic, ka eksports uz Krieviju pamazām pieaug, taču apjomi pagaidām nav pārāk lieli. «Loģistika ir ļoti labi sakārtota, tāpēc produkti Maskavā nonāk svaigi,» uzsvēra N. Skauģis.

O. Blaško cer, ka ar laiku pircējiem varēs piedāvāt arī zivis no Latvijas. Pagaidām tas nav iespējams, jo robežas šķērsošana tomēr prasa ilgāku laiku nekā nepieciešams zivju eksportam.

Krievijas Federācijas transporta ministrs Maksims Sokolovs, tiekoties ar N. Ušakovu, solīja, ka palīdzēs paātrināt loģistikas un muitas procedūras, lai zivis no Latvijas varētu piegādāt maksimāli īsā laikā.

Tajā būtu ieinteresēta arī veikalu ķēde Zeļenij perekrestok, jo arī šajos veikalos ir izvietoti Latvijas preču stendi.

«Mūsu stenda Rižskij dvorik pārstāvniecība paplašinās diezgan ātri, taču mēs strādājam pie tā, lai tas turpinātu iekarot Maskavas reģiona un Krievijas tirgu. Ar laiku mēs plānojam katrā no tiem izvietot arī LIVE RIGA piedāvājumu, lai cilvēkiem būtu iespēja iegādāties ne tikai Latvijā ražotus pārtikas produktus, bet arī ceļojumus uz Rīgu,» sacīja N. Ušakovs.

Tūristu skaits pieaug

N. Ušakovs, tiekoties ar Krievijas Federācijas Padomes pirmo vietnieku Aleksandru Toršinu, atzīmēja, ka Rīgas domei ir svarīgi sadarboties ne tikai ar Maskavu, bet arī ar citiem Krievijas reģioniem, tāpēc turpmāk intensīvāk tiks meklētas sadarbības iespējas arī ar Pleskavu, Jaroslavļas apgabalu, Krasnodaras reģionu. N. Ušakovs atzīmēja, ka kopš 2009. gada Krievijas tūristu skaits Rīgā ir trīskāršojies.

Šā gada deviņos mēnešos vilciena Rīga–Maskava–Rīga pakalpojumus izmantojuši 250 000 pasažieru, taču bijuši brīži, kad visas biļetes bijušas izpārdotas, īpaši vasarā un Ziemassvētku brīvdienu laikā. Sarunā ar Krievijas transporta ministru N. Ušakovs vienojās, ka puses meklēs iespēju palielināt vagonu skaitu tajos datumos, kad ir vērojams sezonāls tūristu skaita pieaugums, kā arī samazināt laiku, kas ir jāpavada ceļā. Šobrīd no Rīgas līdz Maskavai ar vilcienu var nokļūt 16 stundās, taču N. Ušakovs cer, ka nākotnē šā ceļa mērošanai būs vajadzīgas 12 stundas.

Sadarbība kultūras jomā

Rīgas dienu ietvaros notika arī plaša kultūras programma – Tautas lietišķās mākslas izstādes Rīgas meistari, mūsdienu rotu mākslinieku izstādes Gravitācijas likums, Latvijas porcelāna izstādes atklāšana, dzejnieces Liānas Langas dzejoļu krājuma Skatiena viela un rakstnieka Andra Kolberga grāmatas par Rīgu un Jūrmalu atklāšanas svētki, Igo autorvakars, Māra Briežkalna džeza kvinteta Latvian Evergreens koncerts, kā arī maestro Raimonda Paula koncerts.

N. Ušakovs Neatkarīgajai atklāja, ka viena no viņa iecerēm ir nākamā gada aprīlī Maskavā organizēt Latvijas amatnieku gadatirgu. Savukārt dzejniece L. Langa Neatkarīgajai pauda prieku, ka Maskavas vadība un Turgeņeva bibliotēka atbalstījusi ideju organizēt Latvijas un Maskavas dzejnieku kopīgus dzejas lasījumus Maskavā nākamā gada nogalē.

***

PRODUKTU CENAS

Maskavas veikalā Jeļisejevskij gastrononom, stendā Rižskij dvorik*

Rupjmaize, Lāči, 245 g Ls 1,20

Saldskābmaize, Lāči 250 g Ls 1,20

Hercogs milti, Rīgas dzirnavnieks, 2 kg Ls 2,09

Ādažu čipsi, 120 g Ls 1,37

Ķekavas ūdens, 2 l Ls 0,78

Baltais Eko jogurts, Tukuma piens Ls 1,28

Baltais Eko jogurts ar mellenēm,

Tukuma piens Ls 1,28

Dzeramais jogurts ar banānu un marakujas piedevu, Valmieras piens, 330 g Ls 0,79

Kaija Sardīņu fileja eļļā, SIA Karavela, 170 g Ls 1,30


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eksports, Latvijas produkti, Latvijas Produkts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats