28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Fotoradaru lietā „Delna” gatavo pieteikumu Satversmes tiesai
Fotoradaru lietā „Delna” gatavo pieteikumu Satversmes tiesai
Autors: IR.lv / 26. oktobris 2012, 13:46
Lai izvērtētu valdības izvairīšanos no atklātības un godīgas konkurences, atļaujot nepiemērot Publisko iepirkumu likumu Iekšlietu ministrijas plānotajai fotoradaru iegādei, sabiedrība par atklātību „Delna" sākusi dokumentu gatavošanu Satversmes tiesai un Eiropas Komisijai, informē „Delnas" vadītājs Kristaps Petermanis.


Lai arī Iekšlietu ministrija (IeM) saka, ka jautājums par radaru pirkšanu bez konkursa vēl nav pieņemts, faktiski valdība jau ir devusi atļauju konkursu nerīkot, uzskata Petermanis.

„"Delnas" vērtējumā Ministru kabineta lēmums ir prettiesisks. Plānotais fotoradaru iepirkums ir tikai jaunākais piemērs ilglaicīgai un sistemātiskai Ministru kabineta praksei bez pamatojuma nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, kad tas kādam nav ērti," saka Petermanis. „Delna" uzskata, ka valdība arī neapzinās šādu lēmumu sekas ekonomikai, kā arī sabiedrības un uzņēmēju uzticībai valsts pārvaldei un politiķiem ilgtermiņā, raksta IR.LV.

Juridisko palīdzību „Delnai" pro bono jeb bez maksas sniedz zvērinātu advokātu birojs „Sorainen".

Kā jau ziņots, 25.septembrī valdība lēma atļaut nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, ja IeM lemtu iegādāties fotoradarus no Vācijas uzņēmuma „Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH". Balstoties uz šo pašu Ministru kabineta lēmumu, bez Publiskā iepirkuma likuma piemērošanas jau ir noslēgts līgums ar līdzšinējo fotoradaru sistēmas ieviesēju „V-Traffic" un tam tiks maksāts par fotoradaru darbību uz Latvijas ceļiem līdz šā gada beigām.

Arī auditorkompānija "Pricewaterhouse Coopers" izvēlēta bez atbilstošas publiskā iepirkuma procedūras.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) piektdien Ir.lv publicētajā intervijā saka, ka radaru lietā nelobējot privātā investora intereses. Savukārt valdības sēdē jautājums slēgti skatīts tāpēc, ka „tas ir privāttiesisks līgums, tādēļ riskus, priekšlikumus vērtēja kā divu līgumslēdzēju pušu sarunās. Valdībā tika skatītas līguma detaļas".

Ministrs arī teic, ka „nevar rīkot publisku iepirkumu, lai iepirktu no vienas konkrētas personas", tādējādi radot vēl lielākas aizdomas, ka radaru iepirkums no „Vitronic" jau ir skaidrs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Delna, fotoradari, korupcija, Satversmes tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats