29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LDDK: vidējā termiņa plānošanā jāvienojas par vienotiem ekonomiskās izaugsmes vērtēšanas indikatoriem
LDDK: vidējā termiņa plānošanā jāvienojas par vienotiem ekonomiskās izaugsmes vērtēšanas indikatoriem
Autors: BNA / 5. septembris 2012, 13:44
Šodien Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē tika skatīts valdības piedāvājums valsts budžeta vidējā termiņa plānošanai. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta virzību uz pilnvērtīgas vidēja termiņa budžeta plānošanas ieviešanu, tajā pašā laikā rosināja skaidri definētus fiskālās politikas mērķus un prioritāros attīstības virzienus. 


LDDK aicināja NTSP dalībniekus par pamatu valsts budžeta fiskālās politikas mērķiem pieņemt LDDK, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Pašvaldību savienība izvirzītās prioritātes, kas apkopotas aicinājumā Saeimai un valdībai „Izaugsmes izaicinājumi un rezultāti valsts attīstībai un ekonomikas izrāviena nodrošināšanai”.

Šie indikatori izkliedēti ir atrodami gan Latvijas 2030 stratēģijā, ES 2020 stratēģijā, Nacionālajā reformu plānā, gan Nacionālajā attīstības plānā 2012 – 2020 gadam (NAP): IKP uz vienu iedzīvotāju 2030.gadā jāsasniedz līdz 27000 EUR pēc pirktspējas paritātes, nodarbinātības līmenis (% vecumu grupa 20 – 64 gadi) līdz 73%, Globālās konkurētspējas indekss, kas raksturo Latvijas ekonomikas konkurētspēju ne tikai nodokļu, bet arī uzņēmējdarbības vides kontekstā no 63.vietas uz 45.vietu, ir nepieciešama straujāka darba nodokļu samazināšana.

LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone: „Vienotu indikatoru (vai vērtēšanas sistēmu) un fiskālo mērķu izvirzīšana trīs gadu valsts budžeta plānošanas periodā būtu svarīgs solis uz rezultātu orientēta budžeta principu īstenošanai, kas ļaus efektīvāk izmantot nodokļu maksātāju līdzekļus. Protams, nodokļu jomā redzam augstu nesabalansētību, piemēram, ja mēs uz demogrāfijas atbalsta rēķina uztraucamies par 3,4 miljonus latu neiekasējumu, paceļot atbalstu par apgādība esošajiem par 10 latiem legāli nodarbinātajām ģimenēm jau no gada sākuma, tad kontrabandā turpinām neiekasēt vismaz 120 miljonus latu gadā. Mazinot ēnu ekonomiku rastos papildus fiskālā telpa nodokļu sloga mazināšanai.”


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas darba devēju konfederācija, LDDK

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats